25 Haziran 2014 Çarşamba

Vejetaryen beslenmeye devam

Bugünkü öğle yemeğim, haşlanmış patates dilimi üzerinde sebze sote ve salatalık, dereotu ve taze naneyle hazırladığım bir kase cacıktan oluştu. Bazen yoğurt yerine bir büyük dilim peynirle tüketiyorum. Her iki şekilde de oldukça doyurucu ve besleyici bir menü. Kendimi taze ve rahat hissetmemi sağlıyor:))



HAŞLANMIŞ PATATES VE SEBZE SOTE

İçindekiler: 2 kişilik
1 adet büyük boy patates
1 adet patlıcan
1 adet kabak
1 küçük havuç
1 adet köy biberi
1 adet kırmızı biber
1/2 soğan veya 2 diş sarımsak (isteğe bağlı olarak birini veya ikisini veya hiçbirini)
1 adet domates
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
Kaya tuzu
1,5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Patatesi  yıkayıp küçük derin bir tencerede su ve yarım çay kaşığı tuzla ezmeden haşlayın.
2. Patlıcanı kabuklarını soyup, doğrayıp ve on dakika tuzlu suda acısının çıkması için bekletin.
3. Kabağın dışını ince kazıyın ve doğrayın ve bir tabağa alın.
4. Tavaya yağı koyup küçük doğranmış soğan veya ezilmiş sarımsakları, küçük doğranmış havucu, iri doğranmış biberleri ve az tuzu ekleyip orta ateşte soteleyin. 
5. Patlıcanın suyunu sıkıp tavaya ilave edin ve karıştırmadan tavayı sallayarak ( malzemeleri hoplatarak) pişirmeye devam edin.
6. Kabak dilimlerini ekleyip 3-4 dakika soteleyin, ardından domates, pul biber ve biraz tuz koyup kısık ateşte malzemelerin yumuşamasını sağlayın. Ben daha yararlı olması için biraz diri yiyorum, siz damak tadınıza göre pişme süresini ayarlayın.
7. Haşlanmış patatesi ikiye bölün, hazırlamış olduğunuz sebze karışımını patates dilimlerinin üzerine yerleştirin. Üzerine kekik serperek sıcak servis yapın. AFİYET OLSUN.




Not: Diyabet sorunu olanlar patates ve havuç koymadan yapabilirler.


24 Haziran 2014 Salı

Közlenmiş patlıcanlı bulgur salatası


Bakliyatlı ve kompleks tahıllı salataları  seviyorum ve sık yapıyorum. Her türlü bakliyat ve tahılı çeşitlendirerek çok besleyici, sağlıklı öğünler hazırlamak mümkün. Özellikle öğle yemeklerinde, yanına hayvansal bir protein, zeytinyağlı bir sebze yemeği ekleyerek yeterli ve dengeli bir menü oluşuyor. Bu menüler; zevke, sağlık durumuna, yapılan işin ağırlığına ve yaşa göre ayarlanabilir. Bana göre bu yazdıklarım yeterli geliyor ve keyifle yiyorum.
Bu öğlen hazırladığım salatada yine bir dolu malzeme var, siz istediğinizi çıkarabilir, istediğinizi ekleyebilirsiniz, salatalar bana göre biraz kişiye özel tarifler... Ben bunu lezzetli ve sağlıklı buluyorum, belki size de bir fikir verebilir, siz de kendi lezzetinizi yaratırsınız:))


KÖZLENMİŞ PATLICANLI BULGUR SALATASI


İçindekiler:
1 adet büyük boy patlıcan
1 adet domates
1 adet salatalık
1/4 aysberg marul
1 yemek kaşığı çok küçük doğranmış soğan
1 kahve fincanı köftelik bulgur
2 yemek kaşığı doğranmış dereotu
7-8 adet badem
4-5 adet siyah zeytin
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1/2 limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Bir iki tutam kekik
Yaklaşık 100 gram az yağlı beyaz peynir
Arzuya göre tuz( zeytin ve peynirin tuzuna göre)

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Patlıcanı közleyin, biraz soğuyunca kabuğunu soyun ve ince doğrayıp salata tabağına alın.
2. Bulguru üzerine gelecek kadar kaynamış suyla ıslatın, ağzını kapatıp şişmesini bekleyin.
3. Marulu yıkayıp kurulayın kalın dilimler halinde elinizle koparıp patlıcanlara ekleyin.
4. Şişen ve soğuyan bulguru, dereotunu, soğanı, küçük doğranmış salatalık ve domatesleri ilave edin.
5. Sızma zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu, gerekirse bir miktar tuz ile hazırladığınız sosu salataya koyup ezmeden karıştırın.
6. Küçük doğranmış peynir dilimlerini,  ikiye bölünmüş zeytinleri ve bademleri ekleyip kekik serpin. AFİYET OLSUN.

23 Haziran 2014 Pazartesi

Buğday salatası

Vejetaryen tariflerime devam ediyorum...
Buğday salatasına maş fasulyesi ve yer fıstığı ekledim, böylece besin değeri arttı. Yanında bir sebze yemeği ve bir kase yoğurtla (bana bu salata ve yoğurt yeterli geliyor) dengeli bir öğle yemeği, içeriğindeki kompleks karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral açısından da zengin bir menü oldu. Dilerseniz haşlanmış bir yumurta ilave edebilirsiniz.


YER FISTIKLI VE MAŞ FASULYELİ BUĞDAY SALATASI

İçindekiler:
1 çay bardağı buğday
1 çay bardağı maş fasulyesi
15-20 adet kavrulmamış yer fıstığı (tuzsuz olarak tavada biraz kavurup kabuklarını soyun )
5 adet doğranmış taze soğan
2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
2 yemek kaşığı doğranmış dere otu
2 yemek kaşığı doğranmış nane
10 adet mini (cherry) domates ( ikiye bölün)
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 adet limonun suyu ( tadına bakarak koyun)
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı sumak
1,5 çay kaşığı kaya tuzu

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Buğday ve maş fasulyesini yıkayın ve 2 bardak suyla düdüklü tencereye koyup bir iki taşım kaynatın ve ateşi kapatın. Bir saat kadar ağzını açmadan buğday ve maş fasulyesini yumuşamasını bekleyin. ( Düdüklü tencere yoksa normal tencerede kaynatın, ateşi kapatıp daha uzun bir süre bekletin.) Suyunu çeken tahıl ve bakliyatın biraz soğumasını bekleyin.
2. Derin büyük bir kaseye yeşillikleri, fıstıkları, domatesleri koyup buğday ve maş fasulyesini ekleyin.
3. Küçük bir kaseye yağ, limon suyu, nar ekşisi, pul biber, sumak ve tuzu koyarak bir sos hazırlayın.
4. Hazırladığınız sosu salataya ekleyip iyice karıştırın. Üzerini domates, fıstık ve nane yapraklarıyla süsleyin. 10-15 dakika salatanın sosu emmesini, tadını bulmasını bekleyin. AFİYET OLSUN. 

18 Haziran 2014 Çarşamba

Vejetaryen burger

Yaz mevsiminde hafif beslenmeyi tercih edenlerdenim. Etle yapılan hemen her yemeği sebze ile yapıyorum ve kendimi daha hafif ve rahat hissediyorum. Yani belli aralıklarla sebze, meyve, işlenmemiş tahıl, bakliyat, yoğurt, yumurta, zeytinyağı, tohum, kuru yemiş gibi yiyeceklerle vejetaryen besleniyorum. Bu benim daha rahat toksin atmamı ve organlarımın rahatlamasını, dinlenmesini sağlıyor. Bir süre sizlerle vejetaryen yemekleri paylaşmak istiyorum, yani yediklerimi yazacağım:))
Tanrı bize çok zengin kaynaklar sunmuş, hepsi çok lezzetli ve yararlı. Doğru tüketildiğinde hepsi bir şifa kaynağı. Güneş gören her besin çok şifalı ve besleyici. Burada tek sorun zirai ilaçlar, genetiğiyle oynanmış tohumlar ve hormonlar. Mevsiminde  sebze ve meyveler yiyerek, emin olduğumuz yerlerden alışveriş yaparak bu olumsuz durumu asgariye çekebiliriz.  Çünkü çok takıldığımız zaman, ne yiyeceğimizi bilemiyoruz.

Dün öğün arası sebzeli burger yaptım, evde hazırladığım ayran eşliğinde keyifle yedik. Ben evde olan malzemelerle hazırladım ama her çeşit sebze ile, çok lezzetli ve sağlıklı sebzeli burger hazırlamak mümkün. Burada,  kullanılan sebzelerin mevsiminde, olgun ve taze olması, yanında C vitamini içeren yeşilliklerle birlikte besin değerini artırarak yenmesi önemlidir.. Bunun yanı sıra vitamin değerinin kaybolmaması için çok pişirmeden ve bekletmeden tüketilmesi iyi olur.

Çocuklarım ilkokuldayken, öğle yemekleri için beslenme çantalarına mutlaka evde hazırladığım ürünler koyardım. Vejetaryen burger de denilebilecek sebze köfteli sandviçi çok severlerdi. Kış aylarında sebze köfteli sandviçin yanına marul, yaz aylarında salatalık ilave ederdim.

Bu tarif, özellikle çocuklara hazırlanabilecek besleyici bir alternatif olabilir. Bu şekilde hemen her sebzeyi rahatlıkla ve keyifle yiyebilirler. Yanında içecek olarak gazlı, şekerli içecekler yerine evde hazırlanmış tuzsuz bir ayran uygun bir seçim olur.


VEJETARYEN BURGER

(Yaklaşık 8 büyük köfte oluyor.)
                                                                                                                                              
1 adet havuç (kış aylarında pırasa, ıspanak, patates ile yapabilirsiniz)
1 adet kabak
1 adet yeşil biber
2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
2 adet yumurta
3 yemek kaşığı un halinde çekilmiş bayat ekmek ( tam buğday veya çavdar ekmeği)
2 yemek kaşığı iri rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, pul biber (arzuya göre)
Zeytinyağı
Tam tahıllı hamburger ekmeği

1. Derin bir kaba havuç ve kabağın kabuğunu kazıyıp ince rendeleyin.
2. Yeşillikler, ince doğranmış biber, ekmek içi, kaşar peyniri, yumurta, tuz ve pul biberi ekleyip karıştırın. 
3. Yanmaz bir tavayı bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile yağlayın  Karışımdan kaşıkla alıp yavaşça koyun, kısık ateşte her iki tarafı pişirin. Tüm malzeme bitene kadar bu şekilde devam edin. 
4. Bu karışımın içine  1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip karıştırarak fırında da yapabilirsiniz. Yağlı kağıt serilmiş fırın kabına kaşıkla ( hamburger ekmeğinin büyüklüğünde) koyup, 180 derecelik fırında yaklaşık yarım saat pişirebilirsiniz.
5. Hamburger ekmeğinin ortasını açın, sebze köftesini, domates ve biber dilimlerini ve yeşillikleri yerleştirip afiyetle yiyin veya yedirin:))



17 Haziran 2014 Salı

Limonata


Yaz sıcakları kendini göstermeye başladı artık. Bu sıcaklarda vücudumuz serinlemek için soğuk içecekler istiyor. Şöyle buz gibi naneli bir limonataya kimse hayır diyemez değil mi? Limonatayı sanırım herkes seviyor, büyükten küçüğe... Ben yaz aylarında naneli imonatayı sık yapmaya çalışırım. Bunun yanı sıra meyveli su hazırlarım, bu su hem vitamin ve mineral içerir, hem de ferahlatır. Sürahiye su, limon ve yeşil elma dilimleri, bol nane yaprağı koyarım. Gün boyunca tüketirim. Kış aylarında da bunu sıcak olarak hazırlarım, ısıtıcı olarak içine bir parça taze zencefil koyarım. Neyse bu sıcaklarda sıcak içeceklerden bahsetmek yerine limonata tarifimi yazayım:))

LİMONATA

Malzemesi:
4 adet limon ( birinin kabuğunu rendeleyin)
3-4 dal taze nane ( dilerseniz naneyi rondoda çekip ekleyebilirsiniz, bu da çok nefis oluyor)
1 su bardağı toz şeker ( dilerseniz daha az veya çok koyabilirsiniz.)
1 çay bardağı sıcak su
1 su bardağı buz parçaları
8 bardak su
1 adet dilimlenmiş limon

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Bir limonun kabuğunu çok ince rendeleyin.
2. Bir çay bardağı sıcak suya toz şekeri ve rendelenmiş limon kabuğunu koyup, şeker eriyene kadar karıştırın ve sürahiye koyun.
3. Dört adet limonun suyunu sıkıp sürahiye ekleyin.
4. Yıkanmış nane dallarını da koyun.
5. Bir adet limonu dilimleyip karışıma ekleyin ve hepsini karıştırın. Üzerine buzları ilave edip, malzemelerin tadının suya geçmesi ve soğuması için yaklaşık bir saat buzdolabında bekletin. Afiyetle için.




11 Haziran 2014 Çarşamba

Ispanaklı, peynirli sandviç


Ispanak, A,C,E ve B grubu vitaminleri; demir, magnezyum, fosfor, kalsiyum, iyot mineralleri ve protein açısından oldukça değerli, koyu yeşil yapraklı bir sebze. Bağışıklığı güçlendirir, kemik sağlığı açısından yararlıdır, lifli yapısıyla bağırsak sağlığını korur, kalbe iyi gelir.
Tabii tüm bunlardan yararlanmak için ıspanağı çiğ ve çok taze tüketmek gerekir. Çok çeşitli malzemelerle çiğ ıspanak salatası yapabilirsiniz ( salatalar bölümünde ), sandviç ve hamburger yapabilirsiniz.
Taze ıspanak bulduğumda bekletmeden hemen salatasını yapıyorum, bazen de sandviç veya hamburger yapıyorum, yani taze ve pişirmeden tüketmeye çalışıyorum.
 Ispanak alırken yapraklarının ve köklerinin taze, yıpranmamış olmasına özen gösterin. Satın aldığınız gün hemen pişirin ve pişirdiğiniz öğünde tüketin. Çünkü ıspanak pişmeden veya piştikten sonra bekletildiğinde toksin üreten bir sebze, onun için toksin yüklenmek istemiyorsanız bu yararlı sebzeyi taze tüketin ve bekletmeyin.
 Bugün de, ara öğünde yaptığım sandviçin görüntüsünü ve  tarifini ekliyorum. Ve sizlere de öneriyorum, hem lezzetli hem sağlıklı. Bu arada siz istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz.


Ben  sandviçimi beyaz peynir, domates, salatalık, ceviz ( ceviz görünmemiş ) taze ıspanak yapraklarıyla yaptım. Maalesef susamlı hamburger ekmeğinin cazibesine kapılıp, bu kez beyaz hamburger ekmeğiyle yaptım. Ancak tam buğday veya çavdar ekmeğiyle de yaptığım için, hepsinin lezzetli olduğunu söyleyebilirim, siz sağlıklısını yapın:))

Önce hamburger ekmeğini ikiye böldüm, aralarına içine biraz kekik serptiğim  bir tatlı kaşığı sızma yağı sürdüm, malzemeleri yerleştirdim ve afiyetle yedim:))

Çocuklarınıza da yapabilirsiniz, ana malzeme olarak ıspanağı kullanıp, onların istedikleri malzemeleri ekleyerek hazırlayabilirsiniz. AFİYET OLSUN.

1 Haziran 2014 Pazar

Çoban salatası



İyi pazarlar:))

Salata çeşitlerini çok seviyorum. Bazı öğünlerde değişik proteinler eklediğim salatalar yiyorum ve bu şekilde kendimi çok rahat hissediyorum. Herkesin metabolizması, alışkanlıkları farklı; ben de kendime uygun yiyeceklerle besleniyorum. Ancak daha öncede bahsettiğim gibi, bazen küçük porsiyonlarda hamur işleri ve tatlılarla kaçamak yapıyorum. Ağır yemekler hem bedenimi hem ruhumu rahatsız ediyor, beni ağırlaştırıyor, bedenim bunları reddediyor, bende bedenimin farkındalığıyla besleniyorum.

Dün akşam, yaptığım domates kasesindeki çoban salatasını sizlerle paylaşıyorum. Görsel ve lezzet açısından çok güzel oluyor, size de öneririm. Bu salatanın yanında yiyeceğiniz iyi bir protein kaynağı ile sağlıklı bir akşam yemeği oluşturabilirsiniz. Akşam yemeğinizi hafif ve erken saatlerde yerseniz kilo kontrolünüzü daha kolay yapabilirsiniz. Ayrıca organlarınızı yormamış, böylece sağlığınıza özen göstermiş olursunuz.




Çoban salatasının tarifini salatalar bölümünden bulabilirsiniz. Oyduğunuz domateslerin içini salataya eklemeyi unutmayın. AFİYET OLSUN