İyi pazarlar:))
Bu pazar küçük kızımın çok sevdiği Elmalı Tart yaptım ve akşama doğru yeşil çayımız eşliğinde yedik. Bu pastayı her yaptığımda anılarımda bir yolculuk yaparım... Lisedeyken ilk yaptığım pastalar arasındaydı ve her çeşit kalıpta, modelde yapmıştım. O zamanlar evimizde Fransız mutfağına ait bir kitap vardı ve ben annemden sonra, çoğu hamuru ve pastayı oradan öğrenmiştim, sonraki yıllarda bu tarifleri, bol bol deneyerek, hafifleterek yani kendi mutfağıma uyumlandırarak yaptım. İşte bunlardan biri olan elmalı tartı şimdi sizlerle paylaşıyorum.
Fırına girmeden önce...
ELMALI TART
İçindekiler: Yaklaşık 8 kişilik
Hamuru için:
1 yumurta ( Ayrıca üzerine yumurta sarısı)
1 çay bardağı toz şeker
4 kaşık erimiş tereyağı
3 kaşık yoğurt
1 kaşık soğuk su
2 çay kaşığı kabartma tozu
Alabildiği kadar un (ele yapışmayan bir hamur olacak)
İç malzemesi:
2 adet büyük boy kırmızı elma
4 kaşık toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı (isteğe bağlı ama tereyağlı çok lezzetli oluyor.)
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı iri doğranmış ceviz
Elmaları ince dilimler halinde doğrayın ve bir tencereye koyun.
İçine su ve şekeri ekleyip orta ısıda suyunu çekene kadar elmaları pişirin, çok yumuşatmayın, tereyağı ekleyin ve çok kısık ateşte bir - iki dakika ezmeden karıştırın.
Ateşten alıp içine tarçın ve ceviz ekleyip ezmeden karıştırın ve soğutun.
Üzeri için:
1,5 yemek kaşığı bal
Yapılışı: gülümseyin:)
1. Derin bir kaba yumurta ve şekeri koyup biraz karıştırın.
2. Yağ, yoğurt ve suyu ilave edip malzemeleri birbirine yedirin.
3. Bir miktar una kabartma tozunu karıştırın, eleyerek unu ekleyin. Ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar elenmiş un ilave edin.
4. Hamuru yarım saat buzdolabında dinlendirin.
5. Dinlenen hamuru ikiye ayırın. Yarısını merdaneyle, parmaktan ince açıp tart kabına yerleştirin ve kenar kısımlarını bastırarak biraz yükseltin.
6. Elmalı karışımı eşit bir şekilde üzerine yayın.
7. Kalan hamurdan parçalar koparıp yuvarlayarak ince şeritler yapın ve elmaların üzerine kafes şeklinde sıralayın. Üzerine yumurta sarısı sürün.
8. Önceden 5 dakika ısıtılmış 180 derecelik fırında, yaklaşık 30 dakika pişirin.
9. Fırından çıkarın ve üzerine fırça ile bal sürün ve ılık servis yapın. AFİYET OLSUN.
Fırından çıktıktan sonra:))
ZENCEFİLLİ VE FINDIKLI ELMALI TART
Hamuru aynı içi farklı
Kabı daha büyük olmasına rağmen hamur malzemesi aynı. Önceki tarifte tartın üzerine yuvarlanarak yapılan şeritlere çok hamur kullanılıyor. Aşağıdaki şeritlere kullanılan şerit miktarı ise çok daha az.
İç malzemesi:
3 adet rendelenmiş elma ( kabı daha büyük olduğu için elma daha fazla)
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı iri çekilmiş fındık
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz zencefil
Yapılışı: gülümseyin:)
1. Yukarıdaki tarifte olduğu gibi hamuru hazırlayın.
2. İç malzemesi için elma ve şekeri tavaya koyup kısık ateşte pişirin. Elma suyunu çekince ateşten alıp fındık, tarçın ve zencefili ekleyin ve karıştırın.
3. Hamurun üçte birini üzeri için ayırın, kalanını açıp fırın kabına yerleştirin.
4. Ayırdığınız hamuru ince açın. Tırtıllı ruletle kesip hamurun üzerine kafesler ve orta yerine küçük kareler yapıp üzerine yumurta sarısı sürerek fırında pişirin. AFİYET OLSUN.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder