28 Nisan 2014 Pazartesi

Musakka


Bugün Musakka yaptım ve sizler için hemen her aşamanın resmini çekmeye çalıştım. 
Patlıcanlı et yemeklerini büyük bir çoğunluk seviyor. Bu tür yemekleri genellikle yoğurt veya cacık  tamamlıyor. Patlıcan alerjik bir sebze olduğu için yanında yoğurt yemek doğru olur. Bu alışkanlık bizim geleneklerimizde var zaten. Bir de patlıcanın yanında karpuz yemenin de doğru olduğunu duymuştum. 
Patlıcan kızartmasıyla yapılan yemekleri ben, ağır ve yağlı olmaması için kızartma yerine ya az yağda ağzını kapatarak yumuşatıyorum. Ya da ızgarada közleyerek yapıyorum. ( Özellikle karnıyarık yaparken) Siz de deneyin, damak tadınıza hangisi uygunsa seçiminizi yapın.
 Sağlıklı olması açısından kızartmadan yapmamızda yarar var. Kızartma çok yağlı ve ağır oluyor ayrıca yağın çok yüksek ısınması ve yanması kanserojen madde oluşturuyor.  Beslenmemize dikkat edelim, olabildiğince sağlıklı beslenmeye çalışalım:))

Ben çoğunlukla soya kıyması ile yapıyordum, tabii emin olduğum markaların ürününü alıyordum. Bir süredir ara verdim, araştırma içindeyim... Soya çok değerli bir besin, içindeki  fitokimyasallar- izoflavon, demir, çinko, kalsiyum ve B vitamini gruplarının insan sağlığına çok yararlı etkileri var. Aynı zamanda yüksek değerli bir bitkisel protein.  Kalp ve kemik sağlığını koruyor. İçindeki doğal östrojen menopozdaki kadınları rahatlatıyor. Yani saymakla bitmiyor, ancak şimdi biliyorsunuz her şeyin genetiği ile oynanandı,  bu durumda da zararı yararından çok oluyor. Bazı durumlarda temkinli davranmakta yarar var. İnternette doğal diye satılan ürünler var, tabii bilemiyorum ne kadar güvenilir. Açıkçası bu konuda yardıma ihtiyacım var. Siz doğal tohumlarla üretilmiş soya ürünleri biliyorsanız ve bu konuda bana bilgi verirseniz sevinirim:))

MUSAKKA
İçindekiler: 
250 gram yağsız dana kıyma
2 adet bostan patlıcanı
1 adet küçük doğranmış domates 
2 adet küçük doğranmış tatlı sivri biber
1 adet küçük doğranmış kuru soğan
2 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber, pul biber, kekik



Yapılışı: gülümseyin:)
1. Patlıcanları aralıklı, (çizgili) soyun ve yarım parmak kalınlığında yuvarlak doğrayın ve tuzlu suda 10 dakika bekletin.
2. Bu arada üzerinin kıymalı harcını hazırlayın. Bir tavaya 1 kaşık zeytinyağı koyup orta ateşte tavayı ısıtın.
3. Isınmış yağa doğranmış soğanları ilave edip biraz tuz atarak soğanları yumuşatın.
4. Kıymayı ilave edip karıştırarak etin rengi dönünceye kadar pişirin.
5. Sarımsak ve biberleri ekleyin.
6. Doğranmış domatesleri ekleyip sotelemeye devam edin.
7. En son salçayı koyup tüm malzemeyle karıştırıp ateşi kapatın.
8. Bir buçuk çay kaşığı tuz, biraz karabiber ve pul biber (damak tadınıza göre)koyup karıştırın. 



9. Patlıcanları sudan çıkarın, parçalamadan hafif sıkarak suyunu süzün.
10. Bir tavaya iki yemek kaşığı zeytinyağı koyup tavayı ısıtın.
11. Doğranmış patlıcanları koyup ağzını kapatarak, kısık ateşte yakmadan patlıcanları biraz yumuşatın. Burada amaç patlıcanları kızartmadan yumuşatmak.
12. Patlıcanların her iki tarafını pişirin.






13. Patlıcan çok yağ çeken bir sebzedir. Tavaya çok az su koyarak patlıcanların yanmadan pişmesine yardımcı olabilirsiniz.
14. Patlıcanları fırın kabına yerleştirin.
15. Üzerine hazırlamış olduğunuz kıymalı harcı eşit olarak, patlıcanları kapatacak şekilde yerleştirin.
16. Kıymalı harç tavasına bir buçuk bardak sıcak su ve biraz tuz koyup çalkalayın ve kıymanın üzerine  yavaş bir şekilde bu yağlı suyu dökün.




17. En son domates ve biber dilimleriyle süsleyin.
18. Önceden beş - altı dakika ısıttığınız 220 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
19. Fırından çıkarıp üzerine biraz kekik serpebilirsiniz.
20. Maydanozla süsleyip sıcak servis yapın.
AFİYET OLSUN.








Vejetaryen beslenenler bu tarifi soya kıyması ile yapabilirler. İyi soya fasulyesi bulunca tabii...









                                     


   
                                                                                                                                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder