22 Nisan 2014 Salı

Dünya mutfaklarından


 İSPANYA

Bugün Paella yaptım...
Ara sıra dünya mutfaklarından yemeklere yer vermek istiyorum. Sadece evimde denediğim ve beğendiğimiz yemeklerden bahsedeceğim. Bugün İspanya mutfağından Paella yaptım. 
Kızımla İspanya seyahatimizde İspanya'nın meşhur '' Tapas'' (meze türü yiyecekler) ları yanında Paella'yı çok sevmiştik. Huelva, Sevilla ve Malaga'da öğlen yemeği olarak yediğimiz bu yemek bizi bayağı doyurmuştu. Paella'yı İspanyollar genelde öğlen saatlerinde yiyorlar, akşamları genellikle ''Tapas''(tapa'nın çoğulu), şarküteri ve zeytin yiyorlar. Zeytinleri müthiş, çok lezzetli, bizde bol bol yedik. 
Paella'yı İspanyollar çoğunlukla deniz ürünleri ile yapıyorlar. Biz vejetaryen türünüde yedik. Paella içinde çeşitli et (tavuk, kırmızı et, deniz ürünleri...) ve sebze olan bir pilav. Bu pilav oldukça nemli, hafif sulu oluyor, yani tane tane bizim pilavlar gibi değil. Bir de her pirinçten olmuyor, baldo pirinç iyi sonuç veriyor. 
Paellayı özel iki kulplu tavalarda yapıp aynı kapla masaya getiriyorlar. Bizim eski kulplu sahanlarımıza benziyor. Ben de iki kulplu bir tavada yaptım. Ama tabii İspanyollarınki gibi değil. Küçük pilav tenceresinde de yapılabilir.
Paella yelpazesi çok geniş, her malzemeden yapılıyor. Bugün ben vejetaryen paella yaptım ve severek yedik, biz bu tadı seviyoruz...  Siz de deneyin ve kararı öyle verin isterseniz:))




PAELLA
İçindekiler:
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 bardak baldo pirinç
1 adet yarım daire şeklinde doğranmış kuru soğan veya 4 uzun doğranmış taze soğan
10 adet iri kıyılmış mantar
1 adet  uzun şerit halinde (jülyen) doğranmış patlıcan
1 adet uzun şerit halinde doğranmış kabak
1 adet uzun şerit halinde doğranmış havuç
1 adet uzun şerit halinde doğranmış kırmızı biber
1 adet uzun şerit halinde doğranmış yeşil biber
1 avuç iç bezelye
6-7 parça brokoli
1 tatlı kaşığı köri ( safranda konuyor, ben köri ile yaptım, biz bu tadı seviyoruz.)
1/2 çay kaşığı karabiber
Tuz


Yapılışı: gülümseyin:)

1. Pirinci yıkayıp ılık su ve yarım çay kaşığı tuzla 20 dakika ıslatın.
2. Paella yapacağınız tencereye yağı koyup ısıtın, soğan ve havucu ekleyip orta ateşte bir kaç dakika soteleyin. (Ben yeşil soğanlı yaptım)
3. Ardından biberleri ekleyin. Karıştırmaya devam edin.
4. Kabak ve patlıcanı ekleyin.
5. Bezelyeleri ilave edin ve bir kaç kez karıştırın. Eğer konserve bezelye kullanacaksanız en son, pirinçten hemen önce ekleyin.


6. Ateşi biraz yükseltip mantarları ekleyip karıştırın.
7. Brokolileri parçalara ayırıp ilave edin.
8. Pirinci süzün.
9. Pirinç, tuz, karabiber ve köriyi koyup iki üç kez sebzeleri ezmeden karıştırın.
10. Malzemelerin üzerine gelinceye kadar yaklaşık bir bardak sıcak su ekleyin.
11. Yüksek ateşte bir taşım ( bir kez) kaynatıp  ateşi iyice kısın ve suyunu çekinceye kadar pişirin.



Ateşi kapatıp 10 dakika dinlenmeye bırakın. 
Kıvamı çok önemli, pirinç çok pişmesin, dediğim gibi biraz sulu, hafif nemli diyelim...
Yanında istediğiniz bir salata ile servis yapabilirsiniz. 
Oldukça besleyici bir karışım. Esmer pirinçle yaparsanız, kompleks karbonhidrat tüketerek sağlıklı bir seçim yapmış olursunuz.
Paella'ya istediğiniz malzemeyle yapabilirsiniz.
Tavuk, biftek parçaları, balık, karides, midye, kalamar veya dilediğiniz sebzelerle...




Paella''yı tek kişilik kaplarda pişirmek daha doğru aslında ama pratikte bunu yapmak kolay olmuyor. Evde bir tavada pişirip servis yapmak daha kolay:)) 
AFİYET OLSUN.










İTALYA
İtalyan yemeklerini hepimiz seviyoruz, özellikle pizza, makarna ve tatlılarını. Mutfaklarımıza 
bu yemekler iyice girdi, herkes yapıyor.  Ben de önce İtalyan Mutfağından  Ravioli yi yazmak istedim.




Ravioli, İtalyan mantısı. Çok lezzetli yapımı kolay ve oldukça besleyici bir yemek. Yanında güzel bir salata ile nefis oluyor. Mantı açar gibi aynen. Bu gözünüzü korkutmasın. Büyük çapta açamıyorsanız, hiç riske girmeyin, hamurdan küçük parçalar koparıp, orta boy tabak büyüklüğünde küçük yufkalar açıp yapın. Bir-iki hamur değil, bir kaç küçük hamur açın. Hiç dert değil. Yine bizim mantımızı da bu şekilde açabilirsiniz. Yani her işin bir kolayı var, herkes yufka açabilir.))


RAVİOLİ

İçindekiler: 4-5 kişilik
Hamuru için:
2 adet yumurta 
2 su bardağı un ( Küçük su bardağı)
1 çay kaşığı tuz

İç malzemesi için:
1 bardak tuzsuz lor peyniri
Ben biraz içine kıyılmış maydanoz koyuyorum.


Haşlamak için:
Bol su
Bir tutam tuz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Sosu için:
2 orta boy rendelenmiş domates
2 diş sarımsak
1,5 tatlı kaşığı tereyağı
Biraz tuz


Yapılışı: gülümseyin:)
1. Yumurta, un ve tuz ile elinize yapışmayacak biraz sert bir hamur yapın. Bardak ve yumurta boylarının farklılığı un ayarını değiştirebilir. Yumuşak olursa un ekleyebilirsiniz.
2. Hamuru yuvarlayın ve üzerini örtüp yaklaşık 20 dakika dinlendirin.
3. Bu arada iç malzemesini hazırlayın. (peynir)
4. Dinlenen hamuru iki eşit parçaya bölün ve yuvarlayın.
5. Hamur açacağınız tezgah kuru olsun,  un serpmeyin, hamur birbirine yapışmaz. Tezgaha yapışmaması için streç film üzerinde açabilirsiniz. Hamur açma makinesi varsa çok daha iyi, hamurun yapışma sorunu olmaz.
6. Birinci hamuru açın ve dörder santim arayla iç malzemesini yerleştirin.
7. İkinci hamuru başka bir yerde aynı boyutlarda açın ve iç malzemesini koyduğunuz yufkanın üzerine kapatın.
8. İç malzemelerin aralarına bastırın hamurun yapışması için.
9. Tırtıllı bir bıçak veya ruletle kareler şeklinde kesin. Yapışmamış olanları sonra şeklini bozmadan hafif bastırarak yapıştırın.
10. Derin bir kaba bol su koyup kaynatın.
11. Suya tuz ve zeytinyağı ekleyip yavaş bir şekilde mantıları içine atın.
12. Orta ateşte yaklaşık beş dakika haşlayın, biraz diri olmasına dikkat edin.
13. Haşlanan mantıları delikli bir kepçe ile servis tabağına alın.

14. Sos kabına rendelenmiş domates, ezilmiş sarımsak, tuz ve tereyağı koyup yaklaşık 8-9 dakika pişirin.
15. Servis tabağına aldığınız hamurların üzerine sosu gezdirip hemen servis yapın. 
Üzerine taze fesleğen yaprakları koyabilirsiniz.
(Evde kalmamış, ben koyamadım.)







MACARİSTAN
Şimdi, aslında çok alışkın olduğumuz bir Macar yemeği tarifi vermek istiyorum. Bizim 
kültürümüzde olan, adının gulaş olduğunu bilmeden yaptığımız bir et yemeği. 



GULAŞ
İçindekiler:
500 gram dana kuşbaşı et
2 adet kuru orta boy soğan
3 diş sarımsak
1 adet domates
1 adet yeşil biber
1 adet orta boy patates
2 adet defne yaprağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, kırmızı biber, kimyon
Su

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Tencereye yıkanmış etleri koyun, orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
2. Suyunu çeken etleri karıştırarak, kısık ateşte yakmadan 3-4 dakika kavurun.
3. Tereyağı ilave edip yaklaşık 5-6 dakika kavurmaya devam edin.
4. İri doğranmış soğanları ve sarımsakları ekleyin.
5. Soğanların rengi dönüp yumuşayınca doğranmış biber ve domatesleri ekleyip karıştırın.
6. Salça koyup karıştırmaya devam edin.
7. Yaklaşık kaynamış iki buçuk bardak su ve iki adet defne yaprağını ilave edin.
8. Tuz ve iri doğranmış patatesi ekleyip ağzını kapatarak kısık ateşte yaklaşık 45 dakika  pişmeye bırakın. Düdüklüde yaparsanız suyunu ve pişme süresini yarıya indirin.
Tarifinde suyunun koyulaşması için un ilave edilir ama gerek kalmıyor, içinde patates var zaten, ekstradan karbonhidrat almaya gerek yok. 
9. Etler yumuşayınca ocaktan alın, sulu bir yemek olacak, eğer suyunu çok çekmişse bir miktar kaynamış su ilave edip bir kaç taşım kaynatın. İçine bir çay kaşığı kırmızı biber ve kimyon ekleyin. Tarifinde yok ama ben biraz kekik serptim, biz kekikli seviyoruz. AFİYET OLSUN.


AZERBAYCAN


DOVGA ÇORBASI
Bu çorba Azerbaycan mutfağından; kızlarımın Azeri piyano öğretmeninden öğrenmiştim. Çok besleyici ve lezzetli bir çorba, yazın soğuk içildiğinde serinletici bir lezzeti var. Azerbaycan sofralarından eksik olmazmış bu şifalı çorba. Biz de alıştık bu tada.






İçindekiler:
500 gram ıspanak
1/2 demet nane
1/2 demet dereotu
1 yumurta
3 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı pirinç 
5-6 bardak su
1 su bardağı iyi haşlanmış nohut
Tuz



Yapılışı: gülümseyin:)
1. Derin büyük bir tencereye yumurta, yoğurt, un ve pirinci koyup karıştırın.
2. Azar azar suyu ekleyip orta ateşte kaynayana kadar tahta kaşıklakarıştırın.
3. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatın.
4. Tuz, nohut ve ince doğranmış yeşillikleri ekleyip bir kaç dakika kaynatıp ateşi kapatın. Şifa olsun, AFİYET OLSUN.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder