13 Mart 2014 Perşembe




Sevgili mutfak severler,  Mutfağımdaki Güneş'e hoş geldiniz:))  
Yemek yapmak bana göre bir sanat... Yemeğin her aşaması, bir halden bir hale geçmesi, beslenmeyle ilgili her ayrıntı benim için çok özel...Ben her ayrıntıya çok önem ve değer veriyorum. Çok severek çalışıyorum.  Mutfakta sevmeden çalışmak mümkün değil diye düşünüyorum; saatlerce uğraşıp bir eser yaratıyorsunuz ve bu eser en fazla yarım saatte tüketiliyor.  Ve bu tüketimden de keyif alıyorsunuz... Keyifli yemek yapmak, keyifli yemek yedirmek ve yemek harika bir duygu, bedeni de ruhu da besliyor.



Sağlıklı yemekler yapmak için önce pozitif olmak, severek yapmak, gülümsemek ve yemeğin dilinden anlamak gerekir. Tabii teknik olarak malzemelerin taze olması, organik olması, uygun tencere ve uygun ısıda pişmesi, hijyene dikkat edilmesi ve kişinin sağlığına uygun olması gibi ayrıntılar var. Ama ben daha farklı bir açıdan bakmak istiyorum ve en basit yemeğimi yaparken bile buna çok dikkat ediyorum. Daha doğrusu bu ben de bir alışkanlık, bir yaşam tarzı oldu, yemek yaparken adeta farklı bir ruha giriyorum; beyin dalgalarım değişiyor, sanki başka bir boyuta geçiyor, sadece yemeğimi düşünüyorum ve onu hiç yalnız bırakmayıp yemeğin enerjisiyle işbirliği yapıyorum. Şükürler olsun ki şimdiye kadar bu farkındalıkla iyi şeyler ortaya çıkardım. Çıkardım diyorum çünkü hem ben hem de yiyenler mutlu oluyor.






Mutfakta eğlenmek şart. Mutfağı bir yaratım alanı görüp heyecanlanarak, coşkuyla çalışmak, her şeye çok nazik davranmak adeta bir şiir gibi akmak güzel yemeklerin sırrı... Ben bazen onlara şarkı söylerim... bazen malzemelerin şarkısını dinlerim... Onlarla birlikte akarım ve çok mutlu olurum...  



Malzemelerle önce bir tanışmak, onları hissetmek, onlara kulak vermek, onları dinlemek, onları sevmek, saygı duymak mutfakta başarıyı artırıyor. Onların ne istediğini, nasıl bir karışım olabileceğini, hangi renklerin yakışacağını, hangi baharatları kucaklayabileceğini  hissetmek gerekir. İlk başlarda bunları hissetmeyebilirsiniz, her işte olduğu gibi yaptığınız işi sevmek ve deneyim kazanmak bunları hissetmenizi kolaylaştırır. Hani araba kullanırken ondan gelen her sesi zaman içinde tanırsınız, nedenini hemen anlarsınız ya; aynen onun gibi zamanla yemekle de bütünleşirsiniz.




Yemek yapmak ve yemek çok kutsal anlardır. Her anı şükrederek yaşamak gerekir. Tarladan sofraya gelene kadar olan yolculuğa saygı duyarak, şükrederek adeta dua eder gibi yemek yapmak,  hem bizim enerjimizi hem de yaptığımız yemeğin enerjisini yükseltir. Aynı zamanda bu özel anlar inancımızı artırır.




Bunun yanı sıra yemek yapmak bir yaratıcılıktır ve sınırsızdır. Deneyim kazandıkça daha eğlenceli hale gelir ve inanılmaz mutluluk verir. Mutfakta çalışanların, annelerin enerjileri yemeğe olduğu gibi yansır. Onun için lütfen mutluyken yemek yapın ki; yediğinizde hücrelerinize bu mutlu enerji geçsin, şifa olsun. Mutsuz, asabi yapılan yemekler insan vücuduna toksik madde olarak girer. Artık hepimiz biliyoruz ne yersek o’yuz.

Yemeği yapmak kadar sunmak ta çok özen ister! Yemek tabağı rengarenk olmalı, doğanın renklerini paylaşmalı, Tanrısal enerjiyi, sevgiyi  yansıtmalı. Yani önce gözü doyurmalı, sonra ruha hitap etmeli, mutluluk vermeli...  Tadına vara vara, her katılan malzemenin farkındalığıyla, EN ÖNEMLİSİ GÜLEREK VE NEŞEYLE yenmeli. YEMEĞE DE, YEMEĞİ YAPANA DA SAYGI DUYARAK, SEVEREK YENMELİ... Sağlıklı beslenmenin yanı sıra bunu da yapabilsek , hep mutlu ve sağlıklı kalırız diye düşünüyorum:)


Bu arada mutfakta tutumlu olmak ta çok önemli. Dedim ya tarladan sofraya kadar mucizenin yolculuğuna saygı duyarak yemek yapmak... İşte onun için hiç bir şeyi ziyan etmeden, her şeyi en iyiye, en yararlıya dönüştürerek, az malzemeden çok şey çıkarmak, abartmamak, her malzeme de Tanrıyı görmek, her şeyi onun verdiği bilinciyle her şeye nazik davranmak , şükretmek. Ve tabii bencil olmamak, paylaşmak, olmayana vermek, açları doyurmak... Bizim beğenmediğimiz ufacık bir lokmaya bile ihtiyacı olan o kadar insan var ki dünyada, ben mutfakta müsriflik yapmaya hakkım yok diye düşünürüm hep...




Mutfakta bayağı bir enerji harcarız ama aynı zamanda enerji dolarız yemek yaparken. Hele bir de yemekler pişip sofraya gelince yiyenlerin mutluluğu bizim mutluluğumuz olur, içimiz ışıkla dolar. Bütün yorgunluğa değmiştir ve afiyet olsun, helal olsun, yarasın deriz... Genelde evdekiler yemek yer, anneler doyarlar, onları doyuran yoğun mutluluktur. Ne kadar önemlidir o anlar, birlik olunur, paylaşılır, şükredilir ve teşekkür edilir. Zaten yaşamdaki en kutsal anlar, bilinci yükselten duygular; PAYLAŞMAK, SEVMEK, TEŞEKKÜR ETMEK VE ŞÜKRETMEK değil midir?


Ben, yemeğimi yaparken onunla bütünleşirim, adeta trans halinde, başka bir şeyle ilgilenmeden, telefona bile cevap vermeden yaparım. Kızlarım bazen yanıma gelip ‘anne bizi duymuyor musun’ derler. Gerçekten çoğu zaman duymam. Mutfakta bir şey yaratmak için tamamen ona konsantre olmam gerekir. Bu benim çalışma tarzım, genelde her işimi böyle yapıyorum galiba:))




Naçizane size tavsiyem, yemek yaparken yemeğinizi yalnız bırakmayın; başından sonuna kadar onunla ilgilenin, ne durumda olduğuna bakın. 

Kısacası yaratma sürecinde, güzel bir şey ortaya çıkarmanın sırrı ; onunla bir olmak, onu çok iyi hissetmek, sevgiyle yapmak ve her anın farkına varmaktadır. Herhangi bir iş içinde, yemek için de bu böyledir diye düşünüyorum.

Hepinize baharatı bol sevgi olan yemekler ve başarılar :))
                                                                                Mina Çiğdem







Hakkımda



Herkese sevgiyle merhaba :))) Mutfağımda doğan güneşin, sizin mutfağınızda da doğmasını diliyorum.

Mutfak sevdam bayağı küçükken başladı, mutfakta hep annemin etrafında dönen, mutfakta olanları merak eden bir çocuktum ve herkes gibi bende annemden çok şey öğrendim.
Lise yıllarında, başlangıç aşamasında olan yemek pişirme kariyerim, üniversite yıllarında öğrenci evimizde, kendimize ve arkadaşlarımıza bol bol yemek yaparak bir üst seviyeye geçti:)) O yıllarda damak tadımıza göre yemek yapardım... Beslenmenin ve yemek yapmanın önemini ve sorumluluğunu büyük kızım doğduğunda algıladım. Daha önceleri, yemek yaparken kriterlerim lezzet ve görsellikti. O zamanlar da çok meraklıydım beslenmeye, bitkilerin şifasını araştırırdım, baharatları bilinçli kullanırdım. Ancak aileden gelen bir damak tadı, alışkanlık vardı. Annemin yemeklerini, dünya mutfaklarını, yöresel yemekleri klasik yöntemlerle; bol tereyağı, şeker, beyaz un gibi şimdi az kullandığım malzemelerle ve kızartma, kavurma, karamelize gibi şimdi neredeyse hiç kullanmadığım tekniklerle yapıyordum. Çünkü ancak bu şekilde lezzetli olabileceğini öğrenmiştim. Kızım doğduktan sonra bu alışkanlıklarımdan vazgeçtim. Bir günde bilinçli beslenmeye karar verdim ve bu konuda ne kadar yayın, kurs, seminer varsa elimden geldiğince takip edip bilgilenmeye çalıştım. Böylece daha sağlıklı malzemelerle yine lezzetli ama daha sağlıklı yemekler yapmaya başladım. Hafif beslenmeye önem verdim, bu hepimizin yaşam tarzı oldu. Tabii ara sıra küçük izinlerle kendimizi şımartıyoruz:)

Bu konuyla ilgili fitoterapi, sağlıklı alkali beslenme, alternatif yemek tarifleriyle ilgili araştırma ve çalışmalarıma devam ediyorum, bundan büyük keyif alıyorum. Hayatta öğrenmenin sonu yok ve hepimiz hep öğrenciyiz. 
Mutfak benim yaratım alanım diye düşünüyorum ve bu alanda çalışmayı çok seviyorum. Kendi tarif ve tasarımlarımla hafif, sağlıklı ve lezzetli yemekler yapmaya çalışıyorum. Genelde az yağlı ve sağlıklı besleniyor, yemeğimi de hafif hazırlıyorum. Tabii bazı tariflerimde un, şeker gibi sakıncalı maddeler var ama bazen de kaçamak yapmak eğlenceli oluyor:)) Sık değil ama arada bir olabilir bence... 
Bu blogda da tarifleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Tariflerin lezzetini artırmak için gülümseyerek yapmanızı ve yemenizi öneririm.
 Ağzınızın tadı, sofranızda daima bolluk, neşe ve sevgi olsun... Afiyet olsun.

                                                                           Mina Çiğdem 

Not: Blog hazırlarken yemekleri yapıp hemen resmini çekiyor ve tarifiyle birlikte bloga koyuyorum. Bazen tarifi yazıyor, resmini ertesi gün koyabiliyorum. Tamamen amatör bir ruhla yaptığımdan; resim ve yazılardaki hatalar, teknik eksiklikler için özür:))



 e-mail: mutfagimdakigunes@gmail.com

Kişisel gelişimle ilgili blog adresim:
minacigdem.blogspot.com.tr

* Bu blogdaki fikir ve sanat eserleri, 5846 sayılı kanun ile gerek cezai gerekse hukuki  düzenlemelerle korunmaktadır. Yazıların ve fotoğrafların sahibi mutfagimdakigunes.blogspot.com.tr.'dir. Bu nedenle blogdaki içerikler izinsiz kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.




Kahvaltılıklar


   Kahvaltıda tam buğday unundan yaptığım  cevizli ekmek:))

                                          Kekikli ve tahıllı ekmeğimiz


                                         Zeytinli ekmeğimiz

                      Geçen yıl yaptığım kayısı marmelatı                                                  


Cumartesi gecesi pazar kahvaltımız için yaptığım çilek reçeli 26.04.2014


Nar ekşili ve taze kekikli sızma zeytinyağı / Kahvaltı ve yemekler için çok sağlıklı bir başlangıç.

Kuru domatesli, kekikli ve nar ekşili sızma zeytinyağı  




 MENEMEN                                                                                                                                              
  İçindekiler:                                                                                                                                                2 adet domates                                                                                                                                            2 adet sivri biber                                                                                                                                       
2 adet yumurta                                                                                                                                       
   1 kibrit kutusu kadar taze kaşar peyniri
   1 çay kaşığı pul biber
   Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)

1) Derin bir tavaya zeytinyağı koyun.
2) Kabuklarını soyup küp şeklinde doğradığınız domatesleri ve ince doğradığınız yeşil biberleri de ilave edip orta ateşte soteleyin.
3) Bir kasede yumurtaları ve rendelediğiniz kaşar peynirini karıştırın.
4) Domatesler biraz suyunu çekip ( kıvamı çok önemlidir ) ezilince yumurtalı karışımı ekleyin. Altını iyice kısın ve kaşıkla orta yerden başlamak üzere dairesel hareketlerle karıştırarak malzemenin birbiri ile birleşmesini sağlayın. Daha sonra iki dakika kapağını kapatarak pişirin. İki dakika sonra ateşi kapatın, sıcak
servis yapın. AFİYET OLSUN.


SADE OMLET

İçindekiler:
2 yumurta( kişi başı 1 yumurta)
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber

Yapılışı: gülümseyin:)
1) Yumurtaları bir kaseye koyun, tuz ve karabiberi katıp iyice karıştırın. Sarısı ve beyazı birbirine karışsın.
2) Omlet tavasını ateşe koyup ısıtın ve yağı dökün.
3) Tavanın ısındığından iyice emin olunca karışımı boşaltın. Orta ateşte her iki tarafını pişirin. AFİYET OLSUN.



MAYDANOZLU OMLET


İçindekiler: 2 kişilik
2 yumurta
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
½ çay kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı: gülümseyin:)
1) Yumurtaları bir kasede çırpın, içine peynir, maydanoz, pul biber ve tuzu ekleyip karıştırın. 2) Omlet tavasını iyice ısıtın, yağı koyup hemen karışımı içine boşaltın. Orta ateşte bir tarafını pişirin. Eğer tam pişmemiş seviyorsanız bir spatula yardımıyla ikiye katlayarak servis tabağına alın. İyice pişirmek istiyorsanız tavada alt üst yapın. AFİYET OLSUN.


DOMATESLİ, BİBERLİ OMLET


İçindekiler: 2 kişilik
2 yumurta
1 adet yeşil biber
1 adet küçük domates
½ çay kaşığı pul biber
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1) Domatesi küp şeklinde doğrayın ve suyunu süzün. 2) Biberi ince doğrayın. 
3) Bir kasede yumurtaları çırpın, domates, biber, pul biber ve tuzu ekleyip karıştırın. 
4)Omlet tavasını iyice ısıtın. Zeytin yağını koyup karışımın tamamını tavaya dökün. Her iki tarafını pişirip servise alın. AFİYET OLSUN.



BRUSCHETTA
İtalyanlara ait bir iştah açıcı

İçindekiler: 4 kişilik
4 dilim tahıllı tost ekmeği veya 2 adet sandviç ekmeği
2 adet orta boy sert domates
100 gram kaşar veya mozzarella peyniri
2 adet Sarımsak
1,5 yemek kaşığı sızma zeytin yağı
Tuz ( isterseniz)
Taze nane yaprakları

Yapılışı: gülümseyin:)
1) Sandviç ekmeklerini bıçakla ikiye bölün. 
2) Zeytin yağını küçük bir kaseye koyup içine ezilmiş sarımsakları ilave edin. 
3) Yağlı karışımı kaşık veya fırça yardımıyla ekmeklerin üzerine sürün ve bu şekilde ekmekleri kızartın. Arzu ederseniz önce ekmekleri kızartıp sonra yağı sürebilirsiniz. İki şekilde de olur.
4) Domates ve peynirleri küp şeklinde doğrayın. 
5) Kızarmış ekmeklerin üzerine domates ve peynirleri yerleştirin. Sıcak fırına sürüp 1 -2 dakika peynirler erimeden çıkarın. Üzerine nane yaprağı koyup sıcak servis yapın. Fesleğen ve kekik serpebilirsiniz. AFİYET OLSUN.


MİNİ BOY PİZZA

İçindekiler: 4 kişilik
2 adet mini bazlama ekmeği
4 tatlı kaşığı domates sosu ( tarifi soslar bölümünde )
4 orta boy domates
4 yemek kaşığı dilimlenmiş yeşil zeytin
Bazlama ekmeklerinin üzerini kapatacak kadar kaşar peyniri dilimleri
Fesleğen yaprakları, kekik, pul biber
4 dilim sucuk veya salam ( isteğe bağlı )

Yapılışı: gülümseyin:)
1) Minik bazlama ekmeklerini bıçakla ikiye ayırın.
 2) Üzerine bir tatlı kaşığı domates sosunu yayın.
3) Domatesleri dilimleyin ve ekmeklerin üzerine eşit dağıtın.
4)  Zeytini, kaşar peynirini, fesleğen yaprağını ve sucuk dilimini koyup kekik serpin. 190 derecelik fırında veya ızgarada kaşarlar eriyene kadar pişirin.
5)  Üzerine tekrar fesleğen yaprağı koyup ve kekik serpin. Yanında kurumuş domates dilimleri ile servis yapabilirsiniz. AFİYET OLSUN.


KREP HAMURU

İçindekiler: Yaklaşık 8 adet
2 yumurta
2 çay bardağı süt
1 çay bardağı un ( tepeleme dolu olsun ) 
Bir fiske tuz
Sıvı yağ

Yapılışı: gülümseyin:)
1) Tüm malzemeleri derin bir karıştırma kabında karıştırın. 
2) Yapışmaz bir tavayı iyice ısıtın ve çok az sıvı yağ ( 1 çay kaşığı) ilave edip yağı her tarafına yayın. 
3) Krep karışımından küçük bir kepçe tavaya dökün ve anında tavanın her tarafına, tavayı her yana eğerek yayın. Orta ateşte kenarları kuruyana kadar bir tarafını pişirin, sonra diğer tarafını çevirin. Biraz pembeleşince düz bir tabağa alın. 
4) Kalan hamurun hepsini bu şekilde pişirin. İçine dilediğiniz harcı ( peynir, zeytin, domates, salatalık, et türevleri vs.) hazırlayıp ya rulo şeklinde sararak ya da ikiye katlayarak servis yapın. AFİYET OLSUN.



PANKEK

İçindekiler: 6 kişilik
1 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı un ( tepeleme dolu olsun )
1 kaşık şeker
1 fiske tuz
1 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı: gülümseyin:)
1) Sulu ve kuru karışımları ( yumurta, süt, yağ ) / ( un, şeker, kabartma tozu, vanilya, tuz) ayrı ayrı karıştırıp, iki malzemeyi birbirine karıştırın. 
2) Yağlanmış küçük bir tavaya( tavayı fırça veya peçete yardımıyla yağlayın ) küçük bir kepçe döküp her tarafa yayın.  Tek tek altını ve üstünü pişirin.
3) Pankek yapmak için çok küçük tavalar satılıyor, ben  kullanıyorum,  bununla pankek pişirmek  çok kolay ve başarılı oluyor.  
4) Piştikten sonra üzerine pudra şekeri, çikolata sosu, marmelat, bal sürebilir, muz, çilek, kivi gibi meyve dilimleri ile tüketebilirsiniz. Krep hamurundan daha kalın ve küçük çapta olur. AFİYET OLSUN.



WAFFLE ( Tavada / fırında / makinede)

İçindekiler: 8 adet
Tavada:
2 yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı yumuşamış tereyağı
3 yemek kaşığı toz şeker
1 dolu su bardağı un
2 çay kaşığı vanilya
2 çay kaşığı kabartma tozu

Yapılışı: gülümseyin:)


1. Şeker ve tereyağını çırpın.
2. İçine yumurtaları koyup çırpmaya devam edin.
3. Koyu bir kıvama gelen karışıma sütü ekleyin.
4. Un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip biraz karıştırın.
5. Küçük yapışmaz bir tavaya, küçük bir kepçe yardımıyla karışımdan dökün, kabarmaya başlayınca tersini çevirip pişirin. 
6. Servis tabağına alın, istediğiniz meyve, tatlı sos, çikolata sosu, krema vs. ile servis yapın. AFİYET OLSUN.


Fırında: 

Bu tarif waffle kalıpları ile fırında da yapılabilir.

Waffle kalıbını yağlayın.
Kalınlığını siz ayarlayabilirsiniz, kalın isterseniz kalıba biraz fazla, ince isterseniz daha az koyabilirsiniz. Ben biraz kalın yaptım.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 13-15 dakika pişirin.
Fırından çıkınca soğutun ve kalıptan çıkarın.






Üzerine tercihinize göre sos ve meyve koyun.
Ben fırında yaptığım waffle üzerine çikolata sosu, ananas, muz ve çilek koydum.








 Waffle makineniz varsa aynı uygulamayı yapın, makine her iki tarafını birlikte pişirecektir. 
Dediğim gibi üzerine koyacağınız malzemelerde özgürsünüz, yaratıcılığınızı kullanıp kendi tadınızı oluşturabilirsiniz:))




SANDVİÇ YUVASINDA YUMURTA

İçindekiler: 4 kişilik
4 adet yuvarlak sandviç ekmeği
4 adet yumurta
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Sandviç ekmeklerinin üstünden bir kapak açıp içini boşaltın.
2. Yumurta tavasına yağı koyup ısıtın ve yumurtaları dağıtmadan içine kırın. Tavanın kapağını kapatarak sadece akı beyazlanıncaya kadar pişirin.
3. Yumurtaları dikkatli bir şekilde tek tek sandviçlerin içine koyun.
4. Fırın (200 derece) veya ızgarada birkaç dakika, sandviçler kızarana kadar bekletip sıcak servis yapın. AFİYET OLSUN.


SICAK DOMATES

İçindekiler:
1 olgun domates
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
kekik, reyhan, pul biber, tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1) Bir tavaya kabukları soyulup doğranmış domatesi koyun. Kısık ateşte domatesi çok az soteleyin, burada amaç domatesi ısıtıp içindeki likopenden daha çok yararlanmak.
2) Ateşten alıp servis tabağına alın. Üzerine yağı ve  tüm malzemeleri ilave edip kahvaltı sofranızda kızarmış ekmekle servis yapın. Çok sağlıklı bir karışım. Afiyet olsun.



PEYNİRLİ EKMEK

İçindekiler:
6 dilim çavdar ekmeği
2 kibrit kutusu büyüklüğünde ezilmiş beyaz peynir veya lor peyniri
1 kibrit kutusu büyüklüğünde ince doğranmış kaşar peyniri
2 yumurta
1 küçük ince doğranmış yeşil biber
1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
Çörek otu, pul biber, fesleğen, kekik
Yapılışı: gülümseyin:)
1) Baharatlar hariç tüm malzemeleri derin bir tabakta karıştırın.
2) Macun haline gelince çavdar dilimlerinin üzerine sürün.
3) Küçük  bir tabakta çörek otu, pul biber, kekik ve fesleğeni karıştırıp ekmeklerin  üzerine bolca serpin.
 4) Fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Servis tabağına alın. Sabah kahvaltılarında, akşam üzeri çaylarında, çocuklar okuldan gelince keyifle yenilebilir. AFİYET OLSUN.






Yukarıdaki tarifi değişik ekmeklerle ve üzerine domates ve biber dilimleri koyarak hazırlayabilirsiniz.

PATATESLİ OMLET

İçindekiler:
3 adet orta boy patates
2 adet yumurta
3 kaşık doğranmış maydanoz
1 kaşık zeytinyağı
½ çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar veya tulum peyniri
Tuz ( Peynirin tuzuna göre )

Yapılışı: ( gülümseyin :)

1) Patatesleri kabuğuyla haşlayın. 
2) Soğuduktan kabuğunu soyup ince halkalar halinde doğrayın: İnce doğranmış maydanoz, karabiber, tuz, bir yemek kaşığı ufalanmış tulum veya kaşar peyniri ve yumurtaları ilave edip karıştırın. 
3) Yanmaz bir tavayı ocakta iyice ısıtın ve bir kaşık zeytinyağı döküp karışımı tavaya dikkatlice koyun. Tavanın her tarafını hafif ateşte kızartın. 
4) Üzerine düz bir kapak koyup çevirerek diğer tarafını da pişirin. Sabah kahvaltınıza ve akşamüzeri çayınıza eşlik edebilecek, çocukların da seveceği bir omlet. AFİYET OLSUN.



KAŞARLI, DOMATESLİ TOST

İçindekiler: Tek kişilik
2 dilim tost ekmeği
1 adet küçük domates
1 dilim taze kaşar
Kekik, pul biber

Yapılışı: gülümseyin:)
İki tost ekmeğinin arasına kaşar ve domatesi yerleştirip kekik ve pul biber serpin. Tost makinesinde hafif kızarana kadar pişirip, salata malzemeleriyle servis yapın. Kahvaltı yapmaya zaman olmadığında tost iyi bir çözüm oluyor. AFİYET OLSUN.



KÖRİLİ EKMEK


İçindekiler:
4 dilim kepekli tost ekmeği veya sandviç ekmeği
1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir
1 yemek kaşığı koyu yoğurt
2 çay kaşığı köri
6-7 dal ince kıyılmış dereotu
½ çay kaşığı karabiber
½ çay kaşığı mercanköşk
1 çay kaşığı kekik
2 çay kaşığı çörek otu
1 diş ezilmiş sarımsak(sarımsağın etkin maddesi allicin etkisi ezilerek ortaya çıkıyor.)
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı



Yapılışı: gülümseyin:)

1) Sandviç ekmeklerini ikiye bölün, zeytinyağı ile sarımsağı karıştırıp sürün ve fırında 200 derecede bir kaç dakika hafifçe kızartın.


2) Diğer malzemelerin hepsini iyice karıştırıp bu ekmeklerin üzerine sürün, her birinin üzerine çörek otu serpin ve sıcak fırında bir kaç dakika bekletip servis tabağına alın. AFİYET OLSUN.



SUCUKLU, KAŞARLI, DOMATESLİ EKMEK

İçindekiler: 4 kişilik
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
4 dilim tost ekmeği
İstediğiniz kadar ince dilimlenmiş sucuk
4 parça dilim kaşar
2 adet domates
4 adet zeytin
Salatalık, dereotu, kekik, pul biber 

Yapılışı: gülümseyin:)
1) Sucuk dilimlerini tavada biraz pişirin.
2) Salçayı biraz su ile inceltin ve küçük bir tavada yağ ile kısık ateşte bir kaç dakika pişirin.
3) Domatesleri halka şeklinde dilimleyin.
4  Ekmeklerin üzerine domates sosunu eşit şekilde dağıtın ve üzerine kekik serpin.
5) Sırasıyla sucukları, kaşar ve domates dilimlerini koyun ve  tekrar kekik serpip ızgarada kaşarlar eriyene kadar pişirin. Servis tabaklarına alıp zeytin, salatalık ve dereotu ile süsleyin. AFİYET OLSUN.



SİMİT SANDVİÇ 

İçindekiler:
1 adet büyük simit
1 adet orta boy domates
2 kibrit kutusu büyüklüğünde istediğiniz peynir çeşidi ( Ben taze kaşar kullandım)
Kekik

Yapılışı: gülümseyin:)
1) Bir elinizle simidin üzerine hafif bastırarak (dağılmaması için) ikiye bölün.
2) Domatesleri halka şeklinde kesin.
3) Peynirleri dilimleyin.
4) Simidin alt kısmına domates ve peynir dilimlerini yerleştirip kekik serpin, üst kısmını yerleştirip dilimleyerek servis yapın. AFİYET OLSUN. İstediğiniz malzemelerle yapabilir, tarifi zenginleştirebilirsiniz. Aşağıdaki gibi...







KURU DOMATES DİLİMLİ KAŞARLI EKMEK

İçindekiler: 1 kişilik
1 dilim tahıllı tost ekmeği
2 dilim kuru domates
1 büyük dilim kaşar peyniri
Bir kaç parça taze kekik
1/2 diş ezilmiş sarımsak
1 çay kaşığı sızma zeytinyağı


Yapılışı: gülümseyin:)
1) Yağ ile sarımsağı karıştırıp tost ekmeğinin üzerine sürün.
2) Kaşar peyniri, domates dilimlerini ekmeğin üzerine yerleştirin.
3. Kekik serpip fırında kaşarlar eriyene kadar bekletin. AFİYET OLSUN.


PEYNİRLİ DOMATES DOLMASI

İçindekiler: 
Domates / beyaz peynir / salatalık / tere / roka / dere otu / taze nane / marul / pul biber

Yapılışı: gülümseyin:)
1.Domateslerin üst kısmından bir kapak kesin, içimi boşaltın.
2. Beyaz peyniri ezin.
3. Yeşillikleri küçük doğrayın, peynirle karıştırın, pul biber ekleyin.
4. Domateslerin içine doldurup ortalarına bir zeytin koyun. AFİYET OLSUN.





MANTAR DOLMASI

İçindekiler: 
10 adet temizlenip ortası çıkarılmış mantar
1 adet kabuğu soyulup küçük doğranmış domates
1 adet küçük doğranmış yeşil biber
2 diş ezilmiş sarımsak
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz
Taze kekik 

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Kekik dışında tüm malzemeleri karıştırıp mantarlara doldurun.
2. Izgarada veya fırında 10- 15 dakika mantarlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
3. Üzerine taze kekik serpip sıcak servis yapın. Pazar kahvaltıları için bir tarif. AFİYET OLSUN.



KÖZLENMİŞ BİBER KUCAĞINDA PEYNİR SALATASI

İçindekiler: 4 kişilik
4 adet kırmızı biber
1 su bardağı lor peyniri
1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu 
1 yemek kaşığı kıyılmış taze nane
1 adet salatalık ( çok küçük doğranmış )
2 yemek kaşığı iri doğranmış ceviz
Pul biber
Çörek otu

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Biberleri yıkayıp ızgarada közleyin.
2. Soğuyunca soyun ve ortasını açıp çekirdeklerini çıkarın.
3. Peynir, ceviz, salatalık ve yeşillikleri karıştırıp biberlerin içine eşit bir şekilde doldurun.
4. Üzerine çörek otu serpip dereotunu koyun. Yanında Omega 3 kaynağı semizotu ile servis yapın. İçine konan malzemeler vitamin kaybına uğramadan taze tüketilmelidir.  Tek başına kahvaltı yerine geçecek bir tarif, yanına bir dilim çavdar ekmeği eşlik edebilir. AFİYET OLSUN.



PEYNİRLİ GÖZLEME

Malzeme: (İki adet için)
1 adet hazır yufka
1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir veya lor peyniri
1 çay bardağı doğranmış maydanoz
1 çay kaşığı kuru nane
1,5 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı: Gülümseyin:)
1. Beyaz peynir, maydanoz ve naneyi karıştırın.
2. Yufkayı ikiye bölün.
3. Bir parçasını ikiye katlayın, ortasına peynirli malzemenin yarısını yayıp kenarlarını, iç malzeme dökülmeyecek şekilde üzerine doğru katlayın. Diğer yufkayı da bu şekilde hazırlayın.
4. Tavayı ısıtın, biraz yağ koyup, orta ateşte gözlemelerin iki tarafını pişirin. İkiye keserek servis yapın. AFİYET OLSUN.

KIYMALI GÖZLEME

Malzeme: ( İki adet için)
1 adet hazır yufka
Bir avuç kadar kıyma
1 orta boy domates
1 adet yeşil biber
1 çay kaşığı pul biber
1,5 yemek kaşığı zeytinyağı
Biraz kekik ve tuz

Yapılışı: Gülümseyin:)
1. Tavaya kıymayı koyup, orta ateşte yağ koymadan rengi dönünceye kadar kavurun.
2. Biberi doğrayıp kıymaya ekleyip karıştırın.
3. Domatesin kabuğunu soyun ve küçük doğrayıp karışıma ekleyin. Domates suyunu çekinceye kadar pişirin ve ateşten alın.
4. Tuz, pul biber ve kekik ekleyip karıştırın. Biraz soğutun.
5. Aynı peynirli gözleme gibi hazırlayıp pişirin. Ortadan ikiye keserek servis yapın. AFİYET OLSUN.


                                                      Benim kahvaltılarım:))



                                                               Bizim kahvaltı keyfimiz

                                                           Yeşil çay eşliğinde kahvaltımız






                                                 Kahvaltı tabağım                                                          



Pazar kahvaltımız           

Kahvaltı çiçeklerim:))


Eğlenceli omletler (çocuk menülerinde)    




Kahvaltıda kaşarlı kanepeler (kanepeler bölümünde )  

                                                                  Salçalı toplar
Küçük üçgen veya kare ekmek dilimleri hazırlayın. 2 yemek kaşığı biber salçası, 1 çay kaşığı pul biber, ezilmiş bir diş sarımsak, iri çekilmiş 3 adet cevizi karıştırın. Bu karışımla toplar hazırlayın. Ekmek dilimlerinin üzerine maydanoz yaprağı , onun üzerine de hazırlamış olduğunuz topları yerleştirip kürdanla servis yapın.

                                                       Peynirli çöreklerim:))



                                                     Yeşillikli yumurta dilimleri