13 Mart 2014 Perşembe

Çorbalar

Çorba, geleneksel alışkanlığımız ve vücudumuz için çok yararlı bir başlangıç yemeği. Öncelikle sindirim sistemini destekliyor ve mideyi sonraki yiyeceklere hazırlıyor. Mide ve bağırsakları rahatlatıyor. Sulu olduğu için sindirim sistemi tarafından kolay sindiriliyor, mideyi yormuyor.  Biliyorsunuz,
bebekler anne sütünden sonra, meyve suları ve çorba ile normal beslenmeye geçiş yapıyorlar:))


YAYLA ÇORBASI

İçindekiler:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı haşlanmış pirinç
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
1,5 çay kaşığı tuz
5 bardak su ( çok koyu olursa kaynamış su ile açabilirsiniz)

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Çorba tenceresine pirinç, yoğurt ve yumurtayı koyup karıştırarak suyu ekleyin.
2. Orta ateşte kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın. Kaynamaya başlayınca tuz ilave edin ve bir kaç dakika kısık ateşte kaynatın.
3. Sosu için, küçük tavada yağı eritip nane ekleyin ve çorbanın üzerine gezdirin. AFİYET OLSUN.



SÜTLÜ ISPANAK ÇORBASI

İçindekiler:
1 adet orta boy soğan
1 adet orta boy patates
250 gram ıspanak
1 bardak süt
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, muskat

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Ispanakları yıkayıp, ince doğrayın.
2. Çorba tenceresine soğanı ve yağı koyup çok az orta ateşte soteleyin.
3. Patatesi soyun, ince rendeleyip soğanlara ekleyin.
4. Unu ilave edip bir iki kez karıştırın ve karıştırarak ( unun topaklanmaması için sürekli karıştırın) dört bardak kaynamış su koyun. 
5. Doğranmış ıspanakları ilave edin ve ıspanaklar yumuşayıncaya kadar yaklaşık yirmi dakika kısık ateşte pişirin. Tuzunu ve bir çay kaşığının ucu kadar muskat rendesi koyun.
6. Son olarak soğuk sütü ekleyip bir taşım kaynatıp ateşi kapatın. AFİYET OLSUN.


MANTILI YOĞURTLU ÇORBA

İçindekiler:
1 bardak yoğurt
2 kaşık un
1 bardak haşlanmış mantı
4-5 bardak su
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan (vitamin değerini yükseltmek için koyup servis yaparken çıkarın.)
pul biber
Kuru nane
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Çorba tenceresine yoğurt ve unu koyup karıştırarak birbirine yedirin.
2. Yavaş yavaş su ( soğuk su) ilave edin. İçine kabuğu soyulmuş bir bütün soğanı koyun. Orta ateşte kaynayana kadar sürekli karıştırın.
3. Bir tavada tereyağı ve salçayı soteleyin, nane ve pul biber ekleyerek sosunu hazırlayın. Çorbadan bir kaşık alarak sosu sulandırın ve çorbanın içine koyup karıştırın. AFİYET OLSUN.


PIRASALI BUĞDAY ÇORBASI

İçindekiler:
1 bardak haşlanmış buğday
2 yemek kaşığı ince kıyılmış pırasa sapı
1 bardak yoğurt
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
1/3 çay kaşığı karabiber

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Önce bir tavada bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile pırasayı yumuşatın ve soğutun.
2. Çorba tenceresine yumuşattığınız pırasayı buğdayı, yoğurt ve yumurtayı koyup iyice karıştırıp, malzemeleri birbirine yedirin.
3. Üzerine yaklaşık dört beş bardak oda ısısında su ilave edin. Bardak boyları her evde farklı olabilir, onun için koyu olursa kaynamış su ilave edebilirsiniz.
4. Orta ateşte sürekli karıştırarak kaynatın, kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve tuzunu ilave edin. Beş altı dakika pişirip ateşten alın.
5. Küçük bir tavada yağı kızdırın. İçine naneyi ilave edip çorbanın üzerine dökün, karabiberi ekleyip bir kere karıştırın ve servise alın. AFİYET OLSUN.



NOHUTLU  ÇORBA

İçindekiler:
1 adet yumurta 
1 su bardağı koyu yoğurt
1 su bardağı haşlanmış pilavlık bulgur veya pirinç
1 talı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
Nane, pul biber
Tuz
Su

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Çorba tenceresine sırasıyla, haşlanmış bulgur veya pirinç, yoğurt, yumurta koyup iyice karıştırın. 
2. Karıştırarak yaklaşık dört buçuk bardak su ekleyin ve orta ateşte kaynayana kadar karıştırmaya devam edin.
3. Çorba kaynamaya başlayınca karıştırarak bir miktar tuz ( 2 çay kaşığı, tabii arzuya göre bu azalabilir) ilave edin. Bir kaç taşım kaynatıp ateşi kapatın.
4. Küçük bir tavaya yağı koyup eritin, içine salça, pul biber ve naneyi karıştırarak ekleyin, biraz karıştırıp salçayı pişirin ve ateşi kapatın.
5. Çorbadan bir kaç kaşık alıp sosu inceltin. İncelen sosu çorbanın üzerine dökün ve bir iki kez karıştırıp servis yapın. AFİYET OLSUN.



ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI

İçindekiler:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 adet küçük doğranmış soğan
1/3 su bardağı ince erişte
1 adet küçük doğranmış domates
Bir kaç dal maydanoz yaprağı
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tereyağı ( ben çok yağlı yapmamaya özen gösteriyorum, dilerseniz bu kadar daha zeytinyağı ekleyebilirsiniz)
1 tatlı kaşığı pul biber ( damak tadınıza göre)
1 tatlı kaşığı kuru reyhan
Tuz
Kaynamış su

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Mercimeği yıkayıp derin bir kaba alın, üzerine bir bardak su koyarak 15-20 dakika ıslatın, biraz şişsin.
2. Çorba tenceresine  doğranmış soğanı, pul biberi, yağı ve bir miktar tuzu koyup kısık ateşte soğanları yumuşatın.
3. Domatesi ilave edin ve bir kaç dakika soteleyin, domatesler yumuşasın.
4. Salçayı ekleyip karıştırın.
5. Mercimekleri süzüp karışıma ekleyip bir kaç dakika karıştırarak pişirin.
6. Kaynamış beş altı bardak su ilave edip önce orta ateşte, kaynayınca ağzını kapatıp kısık ateşte, yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Bu sürede pişmemişse pişirme işlemine devam edin. Bu arada mercimeğin dağılmamasına dikkat edin çünkü yaklaşık 6-7 dakika da erişte ile pişecek.
7. Mercimekler yumuşamaya başlayınca kapağı açıp erişte, tuz ve maydanozları ekleyin, çok koyu görünüyorsa kaynamış su ekleyin. 
8. Erişteler irileşince ateşi kapatın. Ufalanmış kuru reyhanı ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatarak  bir kaç dakika reyhanın aromasının çorbaya geçmesini sağlayın. Dilerseniz limonla servis yapın. AFİYET OLSUN.

YOĞURTLU PAZI ÇORBASI

İçindekiler:
3 adet pazı yaprağı
1 su bardağı yoğurt
1 adet küçük orta boy soğan
1 adet yumurta
2 kaşık un
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
5 bardak sıcak su
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Pazı yapraklarını yıkayıp ince doğrayın.
2. Çorba tenceresine soğanı çok ince doğrayıp yağ ile biraz soteleyin.
3. Salça ve pul biberi ekleyip kısık ateşte biraz karıştırın.
4. Sıcak suyu ilave edin. Kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
5. Bir kasede yoğurt, yumurta ve unu iyice birbirine yedirin ve kaynayan karışımdan bir iki kaşık alıp biraz ısınmasını sağlayın.
6. Yumurtalı malzemeyi, kaynayan karışıma çok yavaş ve sürekli karıştırarak ilave edin. Bir kaç taşım  kaynatıp tuzunu ekleyin. AFİYET OLSUN.


MANTILI ARPA ŞEHRİYE ÇORBASI
İçindekiler:
1 çay bardağı arpa şehriye
1 çay bardağı mantı ( mantı yoksa küçük kesilmiş erişte koyabilirsiniz)
10 dal maydanoz ( vitamin değerinin artması için saplarıyla koyun, sonra çıkarırsınız)
1 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
 Su
Üzerine kıyılmış maydanoz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Tencereye tereyağı, kabuğu soyulup küçük doğranmış domates ve salçayı koyup, orta ateşte yakmadan salçanın kokusu gidene kadar karıştırın.
2. Üzerine karıştırarak, kaynamış 4-5 bardak su koyup kaynayınca şehriye ve mantıları ekleyin.( Bardak ölçüleri farklı olduğu için, koyu olursa sıcak su ilave edin.)
3. Şehriye ve mantılar yumuşayınca maydanozları ve tuzunu ilave edin, bir taşım kaynatıp ateşten alın.
4. Üzerine kıyılmış maydanoz ve karabiber serpip servis yapın. AFİYET OLSUN.






MAYDANOZLU MERCİMEK ÇORBASI


İçindekiler
1 bardak kırmızı mercimek
1 orta boy soğan
10 dal maydanoz yaprağı
1 tatlı kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı pul biber
Kaya tuzu

Su


 Yapılışı:
1. Mercimekleri iyice yıkayıp tencereye koyun.
2. İri doğradığınız soğanı ve maydanoz yapraklarını ilave edin.
3.  Üzerini üç parmak geçecek kadar soğuk suyunu koyup (suyu azalırsa kaynamış su ilave edebilirsiniz.) kaynadıktan sonra ateşi kısarak, mercimekler iyice eriyinceye kadar pişirin. 
4. Tuzunu atıp bir taşım kaynatın. Blender yardımıyla iyice pürüzsüz hale getirin.
5.  Tereyağı bir tavada eritin, içine pul biber, kuru nane koyup çorbanın üzerine gezdirin.

 Düdüklü tencerede pişirirseniz suyu ve pişme süresini azaltın. Vitamin değeri çok yüksek, protein içeren bir çorba olarak oldukça yararlı bir başlangıçtır. Pul biber koymadan çocuklarında severek içeceği bu çorbayı küp şeklinde doğrayıp fırında kızartacağınız ekmeklerle servis yapabilirsiniz. AFİYET OLSUN.





SEBZELİ MERCİMEK ÇORBASI


İçindekiler
1 bardak kırmızı mercimek
1 küçük havuç
1 küçük soğan
½ kereviz
1 küçük patates
1 tatlı kaşığı tereyağı
Kaya tuzu, pul biber, kuru reyhan
Su
Yapılışı: gülümseyin:)
1. Mercimeği yıkayıp tencereye koyun, diğer sebzeleri irice doğrayıp ilave edin .

2. Üzerini yaklaşık dört parmak geçene kadar soğuk suyunu koyup önce orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte sebzeler yumuşayıp, mercimekler eriyinceye kadar pişirin. 
3. Tuzunu ilave edin.Ocaktan alın.
4.  Bir tavaya yağ, biber ve reyhanı koyup yakmadan bir sos yapın ve çorbanın üzerine dökün. 
Dilerseniz üzerine bir miktar taze nane doğrayabilirsiniz. AFİYET OLSUN.


SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI

İçindekiler:
2 adet orta boy domates
1 orta boy soğan (vitamin değerini artırmak için, sonra çıkarın)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay bardağı süt
1 dolu yemek kaşığı un
½ çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığının ucu ile muskat rendesi
Tuz

Yapılışı: gülümseyin =)
1. Domateslerin kabuğunu soyup blender ile püre haline getirin.
2.  Bir kasede un ve sütü karıştırın. 
3. Çorba yapacağınız tencereye domatesleri alıp kısık ateşte yaklaşık beş dakika pişirin, ardından yağını ve salçasını ilave edin ve bir kaç taşım daha kaynatın.
4. Üzerine dört bardak kaynamış su ve bir bütün soğanı ilave edin. 
Karışıma, unlu sütü sürekli ve hızlı karıştırarak ekleyin. 
5. Tuzu, muskatı ve karabiberi de koyup 5 dakika pişirin. 
6. İçinden soğanı çıkarıp servis tabaklarına alın. Fesleğen yaprağını koyun, dilerseniz üzerine rendelenmiş kaşar ve kıtır ekmek koyabilirsiniz. AFİYET OLSUN.




ASMA YAPRAĞI ÇORBASI


İçindekiler: 10 kişilik
20 adet ince kıyılmış asma yaprağı
1 orta boy ince kıyılmış soğan
1 büyük boy küp şeklinde doğranmış domates
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış aşurelik buğday
½ çay bardağı kırmızı mercimek
½ çay bardağı pilavlık bulgur
½ çay bardağı esmer pirinç
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı ( zeytinyağı ile de olur)
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı toz sumak
Kaya tuzu

Su

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Bir büyük ve derin bir tencereye soğanı ve yağı koyup yumuşayıncaya kadar soteleyin.
2. Salçaları koyup bir iki karıştırarak domatesini ilave edin.
3. Ardından tüm diğer malzemeleri ve üzerini bir kaç parmak geçecek kadar sıcak suyunu koyup pişmeye bırakın. İçine konan malzemeler fazla su çekeceği için su eklemeniz gerekebilir.
4. Önce yüksek ateşte, kaynadıktan sonra da kısık ateşte yapraklar ve içindeki tahıllar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. 
Suyu azaldıkça kaynamış su ilave edebilirsiniz. Son derece lezzetli ve besleyici bir çorbadır. AFİYET OLSUN.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder