Bu bölümde, çocuklarımla yaşadığım deneyimlerimden yola çıkarak, çocuklara yönelik tarifleri paylaşmak istiyorum. Mutfakta çocuklarım küçükken çok eğlendik, onlarla iki yaşından itibaren birlikte çok yemek yaptık ve hemen her şeyi severek yediler:)) En zor yenilen sebzeyi ( örneğin, kereviz, karnabahar, ıspanak...) bile birlikte sevilir hale getirdik. Ben onlara her yaptığımı anlatırdım, vitamin değerlerine kadar. Komik geliyor ama öyle güzel anlıyorlar ki şimdi bile hatırlıyorlar... Bazen yemedikleri sebzeyi çorbaya, bazen köfte içine, bazen omlete katarak; onları sebzenin tadına alıştırdım, sonra da severek yemeye başladılar. Önce az miktarlarda yararlı olduğu için verin, sonra zaten bilinç oluşuyor ve yiyorlar.
Genel olarak çocuklar her yemeği yemezler, yemek yerken çok seçici olurlar. Bu anneler için büyük sorun olur :((
Bunun için yemeği ilginç, eğlenceli bir şekilde ve birlikte hazırlayın. Böylece onların, sevmediği yemekleri de keyif ve istekle yemesini sağlayabilirsiniz. Hatta bırakın yaptığınız yemeklere onlar isim bulsun !!
Mutfakta çocuğunuzdan size katılması için yardım isteyin, onu her fırsatta onurlandırın, her yaptığınızı anlatın, onunla konuşun, önemsediğinizi hissettirin;
''Senin yardımına ihtiyacım var,''
''Bu yemeği seninle yapmak istiyorum,''
''Seninle paylaşmak istiyorum,''
''Senin elin değince bu yemek daha güzel olur,''
''Sen daha güzel yapabilirsin,''
''Bak bunu da katalım ne dersin,''
''Büyümek için bunları yemeliyiz;''
''Bu sebze senin büyümeni, gelişmeni sağlar,''gibi...
MİNİK PİZZA
İçindekiler: 2 kişilik
1 adet minik bazlama ekmeği
2 adet domates
İki yemek kaşığı dilimlenmiş yeşil zeytin
2 adet küçük sosis, ince dilimlenmiş ( Sosisi önermiyorum ancak, aldığım bir mailde, çocuğu dışarıda sosisli, sucuklu pizza yemek isteyen bir annenin isteği üzerine yazıyorum. Çocuğunuz dışarıda yemek istediğinde, az yağlı, çok az sosisli bu pizza ile geçiştirebilirsiniz.)
1 tatlı kaşığı domates salçası
4 parça mozzarella peyniri
Bir kaç yaprak taze fesleğen
Kuru kekik
Yapılışı: gülümseyin:)
1. Sosisleri bir tatlı kaşığı salça ve bir çay bardağı su ile karıştırıp, bir tencerede kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin ve kekik ilave edin.
2. Minik bazlamaları ikiye ayırın ve salçalı sosisi eşit olarak dağıtın. Üzerine dilimlediğiniz domatesleri, ikiye böldüğünüz mozzarella peynirini, fesleğen yapraklarını koyun.
3. Kekik serpip fırın veya ızgarada peynirler hafif eriyinceye kadar pişirin. Yanında evde hazırlayacağınız ayranla servis yapın. AFİYET OLSUN.
***Anne olduktan sonra çocukları daha çok sevdim ve hissettim, şimdi çocuklarla yoga yaparken çok mutlu oluyorum, adeta yenileniyorum. Minik yoga öğrencilerimle biz çok mutluyuz.))
Çocukların yeteneklerinin ve yaratıcılıklarının ortaya çıkması için onları hissetmek, özgür bırakmak onları anlamak gerekiyor.
İki çocuğumu büyütürken, mutfakta onları çok özgür bıraktım ( tehlike oluşturan çalışmalar hariç), birlikte çok yemek, pasta hazırladık, çok eğlendik. Şimdi onları hatırlıyorlar, hatta tarifleri bile unutmamışlar:)Bir keresinde kendilerine karışık salata yapmış, bunun yanında elleriyle sıkarak kiraz suyu çıkarmışlardı:))) Mutfağın bir duvarı batmıştı, sildim geçti. O kadar gülmüş, eğlenmişlerdi ki; işte bu her şeye değmişti:)
Çocuklarınızın yaratıcılığının ortaya çıkmasına izin verin, engellemeyin, bırakın kirletsinler, kırsınlar... Yeter ki kendilerine zarar vermesinler. Onlar için tehlikeli olabilecek işlere dikkat ederek çocuklarınızla her konuda işbirliği yapın.
Beraber hazırladığınız, çocuğunuzun katkıda bulunduğu, emek verdiği her yiyecek onun için çok değerli ve lezzetli olur. Çünkü kendi emeğiyle yarattığı bir eserdir ve yaptığı ile gurur duyar, yemediklerini de yemeye başlar.
Bu sayfadaki eğlenceli menüleri hazırlarken hem siz eğlenirsiniz hem çocuğunuz eğlenir. En önemlisi çocuğunuzla birlikte kaliteli vakit geçirirsiniz:))
Fırsat buldukça çocuğunuzla birlikte olun, inanın zaman çok çabuk geçiyor, çok çabuk büyüyorlar... Çocuğunuzla anı güzel yaşayın, ertelemeyin, çünkü tek gerçek var o'da şu an...
SEVİMLİ OMLETLER
İçindekiler: 1 kişilik
1 yumurta
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz
Dilediğiniz sebzeden bir miktar içine doğrayabilirsiniz.
Süslemek için; Zeytin, salatalık, domates, semiz otu, havuç ( güneş omlet), ceviz, fındık, gün kurusu, yaban mersini ve biraz ketçap
Yapılışı: Birlikte gülümseyin:)
1. Yumurtayı biraz tuzla bir kasede çatalla çırpın. ( Bunu çocuğunuza yaptırabilirsiniz.)
2. Küçük bir omlet tavasını ısıtın ve yağı koyun, çırptığınız yumurtayı tavaya dökün.
3. Orta ısıdaki ateşte her iki tarafını pişirip servis tabağına alın ve çocuğunuzun istediği gibi süsleyin. AFİYET OLSUN.
MAYDANOZLU MERCİMEK ÇORBASI
İçindekiler: 1 bardak kırmızı mercimek 1 orta boy soğan 10 dal maydanoz yaprağı 1 tatlı kaşığı tereyağı Kaya tuzu Su |
Yapılışı:
1. Mercimekleri iyice yıkayıp tencereye koyun.
2. İri doğradığınız soğanı ve maydanoz yapraklarını ilave edin. 3. Üzerini üç parmak geçecek kadar soğuk suyunu koyup (suyu azalırsa kaynamış su ilave edebilirsiniz.) kaynadıktan sonra ateşi kısarak, mercimekler iyice eriyinceye kadar pişirin. 4. Tuzunu atıp bir taşım kaynatın. Blender yardımıyla iyice pürüzsüz hale getirin. 5. Tereyağı bir tavada eritin, içine kuru nane koyup çorbanın üzerine gezdirin. Düdüklü tencerede pişirirseniz suyu ve pişme süresini azaltın. Vitamin değeri çok yüksek, protein içeren bir çorba olarak oldukça yararlı bir başlangıçtır. AFİYET OLSUN. |
UĞUR BÖCEĞİ / Çimler üzerinde
İçindekiler: 1 kişilik
1 adet tombul sandviç ekmeği
2 yemek kaşığı krem beyaz peynir
1 adet domates
3-4 adet siyah zeytin
Maydanoz
Yapılışı: Birlikte gülümseyin:))
1. Sandviç ekmeğini enine ikiye bölün.
2. Krem peynirini ekmeğin alt yarısına sürün.
3. Domatesi ikiye bölün. Bir yarısını ince dilimleyerek sandviçin arasına yerleştirin.
4. Ekmeğin üst, dolgun yarısını domateslerin üzerine koyup kalan peyniri üzerine sürün.
5. Domatesin yarısını ikiye bölüp içini ve suyunu boşaltıp ekmeğin üzerine resimde görüldüğü gibi yerleştirin.
6. Bir zeytini uğur böceğinin baş kısmına yerleştirin.
7. Zeytinlerden küçük parçalar kesip benekler yapın. Yani burada hayal gücünüzü kullanın.
Bu sandviçi istediğiniz malzemelerle yapıp çocuklarınıza keyifle yedirebilirsiniz. Çok eğleniyorlar:) AFİYET
OLSUN.
PASTA SALATA
İçindekiler: 4 kişilik
3 adet büyük boy patates
1. kat
1 adet küçük kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası ( asıl tarifinde pul biber var ama çocuklara çok acı gelir.)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz (az)
2.kat
6 yaprak roka
Bir avuç maydanoz yaprağı
Tuz (az)
3. kat
2 adet havuç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı süzme yoğurt
1 diş sarımsak
Tuz (az)
Yapılışı: Birlikte gülümseyin:))
1. Patatesleri haşlayın. Her birini ayrı bir kapta ezin ve biraz soğutun.
2. Havuçları rendeleyin, bir tatlı kaşığı yağ ile bir tavada kısık ateşte yumuşayana kadar yakmadan soteleyin.
3. Havuçları soğutun, sarımsağı ezin, az tuz ve yoğurtla birlikte karıştırın.
4. Orta boy bir kaseye streç film döşeyin, kaba iyice yapıştırın.
5. Birinci patatesin içine: Bir tavada ince doğradığınız soğanı, yağı, tuzu ve salçayı koyup soteleyin ve patatese karıştırın. Kasenin dibine bastırarak yerleştirin.
6. İkinci patatesin içine: Doğranmış roka ve maydanozları, 1 tatlı kaşığı limon suyunu, tuzu koyup karıştırıp soğanlı patatesin üzerine kaşıkla yerleştirin.
7. Üçüncü patatesin içine: Yoğurtlu havuç karışımını koyup karıştırın ve diğerlerinin en üstüne koyup biraz bastırın.
8. Düz bir servis tabağına ters çevirip streç filmi ayırın.
9. Dereotu ile süsleyip servis yapın. Çocukların ilgisini çekecek bir salata. AFİYET OLSUN.
KANEPELER ( kahvaltılarda, ara öğünlerde, peynir sevmeyen çocuklara)
İçindekiler:
Tahıllı ekmek
Beyaz peynir ( Ezin ve bir kaşık koyu yoğurtla karıştırın.)
Domates
Salatalık
Zeytin
Fındık
Semiz otu: Çok faydalı, lifli, bağırsakları çalıştırır, omega 3 kaynağı, Yoğun A ve C vitamini içerir. Yeşil sebzeler içinde en değerlisidir. Salata, yemek, sandviç ve kanepelerinde çok kullanırım. Sizde sofranızda sürekli kullanın, çocuklarınızda zamanla alışacaktır.
Yapılışı: Birlikte gülümseyin:))
Yukarıdaki malzemeleri kullanarak ve resimlere bakarak dilediğiniz kanepeleri yapabilirsiniz. Hatta bu konuda çocuğunuz size çok ilham verecektir, onların yaratıcılığına, hayal gücüne bırakın:)
MİNİ HAMBURGER
İçindekiler: (4 adet hamburger)
Köfte için:
4 adet minik hamburger ekmeği
1 avuç büyüklüğünde yağsız dana kıyma
1 yemek kaşığı rendelenmiş soğan
7-8 dal kıyılmış maydanoz yaprağı
1 dilim bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı kimyon
Biraz pul biber veya karabiber ( Çok küçük çocuklara baharat koymayın)
Ayrıca, domates, yeşil biber, aysberg marul ( Çocuğunuzun sevdiği malzemeleri ekleyebilirsiniz.)
Yapılışı: gülümseyin:)
Köfte için tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun ve hamburger ekmeğinin boyutunda dört adet köfte hazırlayıp 20-25 dakika dinlendirin.
Bu arada domates, biber ve aysberg marulu yıkayıp kurulayın. Domatesleri halka şeklinde doğrayın, biberleri dört parçaya bölün.
Tavaya bir tatlı kaşığı zeytinyağı koyup ısıtın. Köftelerin iki tarafını pişirin.
Hamburger ekmeğini ikiye kesin. İçine sırasıyla domates, biber, köfte, marul yerleştirin. Ayranla birlikte çocuğunuza servis yapın. AFİYET OLSUN.
Bu şekilde, okuldaki çocuklarınıza beslenme hazırlayabilirsiniz. Ara öğünde yemek üzere kuru kayısı, badem gibi sağlıklı vitamin ve mineraller içeren yiyecekler koyabilirsiniz.
Çocuğunuzun fikrini alarak yanına salatalık, taze meyve gibi alternatifler ekleyebilirsiniz.
Hem kendimiz hem çocuklarımızın sağlığı için beslenmemize dikkat edelim, çocuklarımızın sağlığından biz büyükler sorumluyuz. Onların yemek yeme alışkanlıklarını bizler oluşturuyoruz. Bu sorumlulukla, biraz emek ve sevgiyle atalarımızdan gelen, genlerimizde var olan güzel alışkanlıklarımızı hayatımıza geçirelim, onlara sağlıklı yemekler yapalım, işlerimiz ne kadar yoğun olursa olsun hep birlikte sofraya oturalım, her şeyi paylaşmanın mutluluğunu yaşayalım, bunun için şükredelim, yaradana teşekkür edelim...
Hiç olmazsa haftada bir gün. Ben inanıyorum, bunlar herkese pozitif enerji verir, ailede birlik sağlar ve yaptıkça alışkanlık oluşur... Aynı zamanda evin bereketi artar, sofra berekettir, kurdukça artar... Denemeye değer ne dersiniz. Bu zamanda büyüyen çocukların, bilmedikleri bu güzel duygu ve lezzetleri tatmaya hakları var ve onlar bu güzelliklere layıklar:))
Sevgi, neşe ve bollukla...
ETLİ YAPRAK SARMASI İLE MASAL EVİ
İçindekiler:
250 gram asma yaprağı
250 gram yağsız dana kıyma
2 yemek kaşığı pilavlık bulgur
3 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
2 yemek kaşığı doğranmış dere otu
1 yemek kaşığı doğranmış taze nane
1 çay kaşığı pul biber (Acı olmasın)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
Tuz ( Çocukları çok tuzlu yemeğe alıştırmayın, evinizde her yaptığınız onun alışkanlığı olacaktır, onun sağlının temellerini siz atıyorsunuz. Bunu göz önünde bulundurarak yemeklerinizi sağlıklı yapmaya çalışın. Ayrıca salamura yaprak kullanırsanız tuzu ona göre ayarlayın.)
Küçük bir çay bardağı su
Üzerine:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
Dolmaların üzerini çok az geçecek kadar su
Yapılışı: Birlikte gülümseyin:))
1. Yapraklarınızı tazeyse haşlayın, salamura ise bol suda bekletin, tuzu çıksın.
2. Kıymayı, yıkanıp süzülmüş bulguru, yeşillikleri, salçaları, 1 çay bardağı suyu, biber ve tuzu karıştırarak gevşek bir dolma içi yapın.
3.Yaprakların içine birer kaşık kıymalı malzemeden koyup yan taraflarını içe kıvırarak sıkı sarın. Tencerenin altına bir kaç yaprak yerleştirin. Sardığınız dolmaları tencereye yerleştirin.
4. Zeytinyağı, bir tatlı kaşığı salça ve biraz suyu karıştırıp dolmaların üzerine dökün. Su dolmaları biraz geçsin.
5. Dolmaların üzerine bir kaç yaprak koyun ve tencereden küçük çapta bir porselen tabağı yerleştirip tencerenin kapağını kapatın.
6. Önce orta ısıda kaynatıp kısık ateşte pişirin. AFİYET OLSUN.
Dolma ev için:
Çocuğunuzun tabağına dolma ile ev şekli verin. Aralara yoğurt koyun. Semizotu ile çatı döşemesi, yarım dolma ile baca yapın. İnce doğradığınız havuç dilimleri ile kapı pencere, semizotu dalları ile çimler, yine havuç ile çiçekler yapın. Çocuğunuzla birlikte olmanın tadını çıkarın:)
Spagettiden kızılderili, Yeşil Tüy:))
Çim adam:))
NEŞELİ SPAGETTİ MAKARNA
İçindekiler:
1/2 paket spagetti makarna
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
Tuz
4 bardak su
Süslemek için:
Havuç, zeytin, semizotu sapı, nane yaprağı, domates
Yapılışı: Birlikte gülümseyin:))
1. Derin bir makarna tenceresinde dört bardak suyu kaynatın, içine bir çay kaşığı tuz ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı koyun ve makarnaları kırmadan içine atın ve hemen çatalla yapışmaması için karıştırın.
2. Tencerenin ağzı açık olarak makarnalar yumuşayıncaya kadar haşlayın. ( Yumuşaklığını sevdiğiniz ayarda yapın.)
3. Piştikten sonra süzün, dilerseniz biraz soğuk sudan geçirin. Tencereye yağı koyun, ardından makarnaları bir çay kaşığı tuzu koyun ve orta ateşte bir iki dakika çevirip ateşi kapatın.
4. Servis tabağına alıp dilediğiniz gibi şekillendirin. AFİYET OLSUN.
NOHUTLU ÇİÇEK SANDVİÇ
Nohut, fasulye, bakla gibi kuru bakliyatları sevmeyen çocuklar için: Bu sandviçleri nohuttan başka bakliyatlarla da yapabilirsiniz.
İçindekiler: 4 kişilik
2 dolu yemek kaşığı nohut dip sosu ( tarifi soslar bölümünde)
8 dilim tost ekmeği
1/2 adet havuç ( haşlanmış veya taze; taze kullanırsanız kararmaması için limon suyu sürün.
Sap yapmak için maydanoz dalı
Yapılışı: Birlikte gülümseyin:))
1. Tost ekmeklerini çiçek şeklinde kesin. Pasta kalıplarıyla istediğiniz şekillerde de kesebilirsiniz. Bu kararı çocuğunuza bırakın:)
2. Çiçek ekmeklerin arasına ve üzerine olmak üzere ( iki çiçek üst üste ), nohut sosunu sürün.
3. Üzerine bir havuç dilimi koyun ve maydanozla sap ve yapraklarını yapın. AFİYET OLSUN.
Laleler
SALATA, YEŞİLLİK, HAVUÇ SEVMEYEN ÇOCUKLARA:))
Portakal ve elma ağacı ( havuç ve domates)
SEVİMLİ HAYVANLAR
İçindekiler: Yaklaşık 30 tane
1 yumurta sarısı
4 dolu yemek kaşığı pudra şekeri
4 yemek kaşığı erimiş tereyağı
1 tutam tuz
2 yemek kaşığı buzlu su
Yaklaşık 2 su bardağı un ( Elinize yapışmayacak kıvamda olacak)
1 çay kaşığı vanilya
Yapılışı: Birlikte gülümseyin:))
1. Bir kapta yumurta sarısı, pudra şekeri, yağ ve buzlu suyu karıştırın.
2. Kuru malzemeleri karıştırıp diğerine ilave edin.
3. Merdaneyle yarım santim kalınlığında açıp kalıpla kesin.
4. Üç dakika ısıtılmış 175 derecelik fırında 20-25 dakika pişirin. AFİYET OLSUN.
MUZ PALMİYE AĞAÇLARI
Muzu soyup enine ikiye ayırın. Muzla palmiye gövdesini, yeşil elma dilimleriyle palmiye dallarını, bademlerle toprağı yapabilirsiniz. AFİYET OLSUN.
YUMURTA DOLMASI
Yumurtaları katı haşlayıp soğutun. İkiye bölün ve sarısını boşaltın. Sarısına taze nane, beyaz peynir karıştırıp beyazlara doldurun. Üzerine çörek otu serpin. Yeşillikle servis yapın.
KALP MUFFIN
İçindekiler: 6 adet
2 yumurta
1,5 çay bardağı şeker
3 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
Yaklaşık 1,5 su bardağı un
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya
Üzeri için iri kıyılmış fındık
Yapılışı: Birlikte gülümseyin:))
1. Yumurta ve şekeri iyice çırpın.
2. Yoğurt ve yağı ilave edip biraz karıştırın.
3. Un, kabartma tozu ve vanilyayı karışıma ilave edip tahta kaşıkla alttan üste malzemeleri birbirine yedirin.
4. Kaşık yardımıyla kalıplara koyup, üzerine kıyılmış fındık serpin.
5. 180 derecede yaklaşık yarım saat pişirin. AFİYET OLSUN.
UĞUR BÖCEKLERİ
Domatesleri ikiye bölün. Yarım domatesi dikey olarak biraz keserek kanatlarını yapın. Zeytinden başını ve beneklerini yapın:))
2. Krem peynirini ekmeğin alt yarısına sürün.
3. Domatesi ikiye bölün. Bir yarısını ince dilimleyerek sandviçin arasına yerleştirin.
4. Ekmeğin üst, dolgun yarısını domateslerin üzerine koyup kalan peyniri üzerine sürün.
5. Domatesin yarısını ikiye bölüp içini ve suyunu boşaltıp ekmeğin üzerine resimde görüldüğü gibi yerleştirin.
6. Bir zeytini uğur böceğinin baş kısmına yerleştirin.
7. Zeytinlerden küçük parçalar kesip benekler yapın. Yani burada hayal gücünüzü kullanın.
Bu sandviçi istediğiniz malzemelerle yapıp çocuklarınıza keyifle yedirebilirsiniz. Çok eğleniyorlar:) AFİYET
OLSUN.
PASTA SALATA
İçindekiler: 4 kişilik
3 adet büyük boy patates
1. kat
1 adet küçük kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası ( asıl tarifinde pul biber var ama çocuklara çok acı gelir.)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz (az)
2.kat
6 yaprak roka
Bir avuç maydanoz yaprağı
Tuz (az)
3. kat
2 adet havuç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı süzme yoğurt
1 diş sarımsak
Tuz (az)
Yapılışı: Birlikte gülümseyin:))
1. Patatesleri haşlayın. Her birini ayrı bir kapta ezin ve biraz soğutun.
2. Havuçları rendeleyin, bir tatlı kaşığı yağ ile bir tavada kısık ateşte yumuşayana kadar yakmadan soteleyin.
3. Havuçları soğutun, sarımsağı ezin, az tuz ve yoğurtla birlikte karıştırın.
4. Orta boy bir kaseye streç film döşeyin, kaba iyice yapıştırın.
5. Birinci patatesin içine: Bir tavada ince doğradığınız soğanı, yağı, tuzu ve salçayı koyup soteleyin ve patatese karıştırın. Kasenin dibine bastırarak yerleştirin.
6. İkinci patatesin içine: Doğranmış roka ve maydanozları, 1 tatlı kaşığı limon suyunu, tuzu koyup karıştırıp soğanlı patatesin üzerine kaşıkla yerleştirin.
7. Üçüncü patatesin içine: Yoğurtlu havuç karışımını koyup karıştırın ve diğerlerinin en üstüne koyup biraz bastırın.
8. Düz bir servis tabağına ters çevirip streç filmi ayırın.
9. Dereotu ile süsleyip servis yapın. Çocukların ilgisini çekecek bir salata. AFİYET OLSUN.
KANEPELER ( kahvaltılarda, ara öğünlerde, peynir sevmeyen çocuklara)
İçindekiler:
Tahıllı ekmek
Beyaz peynir ( Ezin ve bir kaşık koyu yoğurtla karıştırın.)
Domates
Salatalık
Zeytin
Fındık
Semiz otu: Çok faydalı, lifli, bağırsakları çalıştırır, omega 3 kaynağı, Yoğun A ve C vitamini içerir. Yeşil sebzeler içinde en değerlisidir. Salata, yemek, sandviç ve kanepelerinde çok kullanırım. Sizde sofranızda sürekli kullanın, çocuklarınızda zamanla alışacaktır.
Yapılışı: Birlikte gülümseyin:))
Yukarıdaki malzemeleri kullanarak ve resimlere bakarak dilediğiniz kanepeleri yapabilirsiniz. Hatta bu konuda çocuğunuz size çok ilham verecektir, onların yaratıcılığına, hayal gücüne bırakın:)
MİNİ HAMBURGER
İçindekiler: (4 adet hamburger)
Köfte için:
4 adet minik hamburger ekmeği
1 avuç büyüklüğünde yağsız dana kıyma
1 yemek kaşığı rendelenmiş soğan
7-8 dal kıyılmış maydanoz yaprağı
1 dilim bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı kimyon
Biraz pul biber veya karabiber ( Çok küçük çocuklara baharat koymayın)
Ayrıca, domates, yeşil biber, aysberg marul ( Çocuğunuzun sevdiği malzemeleri ekleyebilirsiniz.)
Yapılışı: gülümseyin:)
Köfte için tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun ve hamburger ekmeğinin boyutunda dört adet köfte hazırlayıp 20-25 dakika dinlendirin.
Bu arada domates, biber ve aysberg marulu yıkayıp kurulayın. Domatesleri halka şeklinde doğrayın, biberleri dört parçaya bölün.
Tavaya bir tatlı kaşığı zeytinyağı koyup ısıtın. Köftelerin iki tarafını pişirin.
Hamburger ekmeğini ikiye kesin. İçine sırasıyla domates, biber, köfte, marul yerleştirin. Ayranla birlikte çocuğunuza servis yapın. AFİYET OLSUN.
Bu şekilde, okuldaki çocuklarınıza beslenme hazırlayabilirsiniz. Ara öğünde yemek üzere kuru kayısı, badem gibi sağlıklı vitamin ve mineraller içeren yiyecekler koyabilirsiniz.
Çocuğunuzun fikrini alarak yanına salatalık, taze meyve gibi alternatifler ekleyebilirsiniz.
Hem kendimiz hem çocuklarımızın sağlığı için beslenmemize dikkat edelim, çocuklarımızın sağlığından biz büyükler sorumluyuz. Onların yemek yeme alışkanlıklarını bizler oluşturuyoruz. Bu sorumlulukla, biraz emek ve sevgiyle atalarımızdan gelen, genlerimizde var olan güzel alışkanlıklarımızı hayatımıza geçirelim, onlara sağlıklı yemekler yapalım, işlerimiz ne kadar yoğun olursa olsun hep birlikte sofraya oturalım, her şeyi paylaşmanın mutluluğunu yaşayalım, bunun için şükredelim, yaradana teşekkür edelim...
Hiç olmazsa haftada bir gün. Ben inanıyorum, bunlar herkese pozitif enerji verir, ailede birlik sağlar ve yaptıkça alışkanlık oluşur... Aynı zamanda evin bereketi artar, sofra berekettir, kurdukça artar... Denemeye değer ne dersiniz. Bu zamanda büyüyen çocukların, bilmedikleri bu güzel duygu ve lezzetleri tatmaya hakları var ve onlar bu güzelliklere layıklar:))
Sevgi, neşe ve bollukla...
İçindekiler:
250 gram asma yaprağı
250 gram yağsız dana kıyma
2 yemek kaşığı pilavlık bulgur
3 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
2 yemek kaşığı doğranmış dere otu
1 yemek kaşığı doğranmış taze nane
1 çay kaşığı pul biber (Acı olmasın)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
Tuz ( Çocukları çok tuzlu yemeğe alıştırmayın, evinizde her yaptığınız onun alışkanlığı olacaktır, onun sağlının temellerini siz atıyorsunuz. Bunu göz önünde bulundurarak yemeklerinizi sağlıklı yapmaya çalışın. Ayrıca salamura yaprak kullanırsanız tuzu ona göre ayarlayın.)
Küçük bir çay bardağı su
Üzerine:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
Dolmaların üzerini çok az geçecek kadar su
Yapılışı: Birlikte gülümseyin:))
1. Yapraklarınızı tazeyse haşlayın, salamura ise bol suda bekletin, tuzu çıksın.
2. Kıymayı, yıkanıp süzülmüş bulguru, yeşillikleri, salçaları, 1 çay bardağı suyu, biber ve tuzu karıştırarak gevşek bir dolma içi yapın.
3.Yaprakların içine birer kaşık kıymalı malzemeden koyup yan taraflarını içe kıvırarak sıkı sarın. Tencerenin altına bir kaç yaprak yerleştirin. Sardığınız dolmaları tencereye yerleştirin.
4. Zeytinyağı, bir tatlı kaşığı salça ve biraz suyu karıştırıp dolmaların üzerine dökün. Su dolmaları biraz geçsin.
5. Dolmaların üzerine bir kaç yaprak koyun ve tencereden küçük çapta bir porselen tabağı yerleştirip tencerenin kapağını kapatın.
6. Önce orta ısıda kaynatıp kısık ateşte pişirin. AFİYET OLSUN.
Dolma ev için:
Çocuğunuzun tabağına dolma ile ev şekli verin. Aralara yoğurt koyun. Semizotu ile çatı döşemesi, yarım dolma ile baca yapın. İnce doğradığınız havuç dilimleri ile kapı pencere, semizotu dalları ile çimler, yine havuç ile çiçekler yapın. Çocuğunuzla birlikte olmanın tadını çıkarın:)
Çim adam:))
NEŞELİ SPAGETTİ MAKARNA
İçindekiler:
1/2 paket spagetti makarna
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
Tuz
4 bardak su
Süslemek için:
Havuç, zeytin, semizotu sapı, nane yaprağı, domates
Yapılışı: Birlikte gülümseyin:))
1. Derin bir makarna tenceresinde dört bardak suyu kaynatın, içine bir çay kaşığı tuz ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı koyun ve makarnaları kırmadan içine atın ve hemen çatalla yapışmaması için karıştırın.
2. Tencerenin ağzı açık olarak makarnalar yumuşayıncaya kadar haşlayın. ( Yumuşaklığını sevdiğiniz ayarda yapın.)
3. Piştikten sonra süzün, dilerseniz biraz soğuk sudan geçirin. Tencereye yağı koyun, ardından makarnaları bir çay kaşığı tuzu koyun ve orta ateşte bir iki dakika çevirip ateşi kapatın.
4. Servis tabağına alıp dilediğiniz gibi şekillendirin. AFİYET OLSUN.
NOHUTLU ÇİÇEK SANDVİÇ
Nohut, fasulye, bakla gibi kuru bakliyatları sevmeyen çocuklar için: Bu sandviçleri nohuttan başka bakliyatlarla da yapabilirsiniz.
İçindekiler: 4 kişilik
2 dolu yemek kaşığı nohut dip sosu ( tarifi soslar bölümünde)
8 dilim tost ekmeği
1/2 adet havuç ( haşlanmış veya taze; taze kullanırsanız kararmaması için limon suyu sürün.
Sap yapmak için maydanoz dalı
Yapılışı: Birlikte gülümseyin:))
1. Tost ekmeklerini çiçek şeklinde kesin. Pasta kalıplarıyla istediğiniz şekillerde de kesebilirsiniz. Bu kararı çocuğunuza bırakın:)
2. Çiçek ekmeklerin arasına ve üzerine olmak üzere ( iki çiçek üst üste ), nohut sosunu sürün.
3. Üzerine bir havuç dilimi koyun ve maydanozla sap ve yapraklarını yapın. AFİYET OLSUN.
Laleler
Portakal ağacı
Elma ağacı
Portakal ve elma ağacı ( havuç ve domates)
MEYVEYİ ZOR YİYEN ÇOCUKLAR İÇİN
Bol meyveli waffle ( tarifi kahvaltılıklar bölümünde )SEVİMLİ HAYVANLAR
İçindekiler: Yaklaşık 30 tane
1 yumurta sarısı
4 dolu yemek kaşığı pudra şekeri
4 yemek kaşığı erimiş tereyağı
1 tutam tuz
2 yemek kaşığı buzlu su
Yaklaşık 2 su bardağı un ( Elinize yapışmayacak kıvamda olacak)
1 çay kaşığı vanilya
Yapılışı: Birlikte gülümseyin:))
1. Bir kapta yumurta sarısı, pudra şekeri, yağ ve buzlu suyu karıştırın.
2. Kuru malzemeleri karıştırıp diğerine ilave edin.
3. Merdaneyle yarım santim kalınlığında açıp kalıpla kesin.
4. Üç dakika ısıtılmış 175 derecelik fırında 20-25 dakika pişirin. AFİYET OLSUN.
MUZ PALMİYE AĞAÇLARI
Muzu soyup enine ikiye ayırın. Muzla palmiye gövdesini, yeşil elma dilimleriyle palmiye dallarını, bademlerle toprağı yapabilirsiniz. AFİYET OLSUN.
YUMURTA DOLMASI
Yumurtaları katı haşlayıp soğutun. İkiye bölün ve sarısını boşaltın. Sarısına taze nane, beyaz peynir karıştırıp beyazlara doldurun. Üzerine çörek otu serpin. Yeşillikle servis yapın.
KALP MUFFIN
İçindekiler: 6 adet
2 yumurta
1,5 çay bardağı şeker
3 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
Yaklaşık 1,5 su bardağı un
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya
Üzeri için iri kıyılmış fındık
Yapılışı: Birlikte gülümseyin:))
1. Yumurta ve şekeri iyice çırpın.
2. Yoğurt ve yağı ilave edip biraz karıştırın.
3. Un, kabartma tozu ve vanilyayı karışıma ilave edip tahta kaşıkla alttan üste malzemeleri birbirine yedirin.
4. Kaşık yardımıyla kalıplara koyup, üzerine kıyılmış fındık serpin.
5. 180 derecede yaklaşık yarım saat pişirin. AFİYET OLSUN.
UĞUR BÖCEKLERİ
Domatesleri ikiye bölün. Yarım domatesi dikey olarak biraz keserek kanatlarını yapın. Zeytinden başını ve beneklerini yapın:))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder