13 Mart 2014 Perşembe

Makarna ve Pilavlar




SEBZELİ BULGUR PİLAVI

İçindekiler: 
1 su bardağı yemeklik iri bulgur
2 orta boy kabak
2 orta boy patlıcan
1 büyük yeşil biber
1 orta boy domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı zerdeçal
7-8 dal maydanoz
Pul biber / tuz (hafif acılı çok lezzetli oluyor)


Yapılışı: gülümseyin:) 
1- Önce patlıcanların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayıp tuzlu suda biraz bekletin. 
2- Kabakların dışını çok ince kazıyın ve çekirdekli iç kısmını kesin.( bu kısmını isterseniz sonra mücver yapabilirsiniz.) Kabağı küp şeklinde doğrayın. 
3- Bir pilav tenceresinde zeytinyağı ile ince kıyılmış soğanları ve doğranmış biberi soteleyin.
 4- Soğanlar şeffaflaşınca patlıcanları ilave edin . Üç dört dakika patlıcanları soteleyin. 
5- Ardından kabakları koyup bir kaç dakika soteleyin.
6-  Kabuğunu soyup küp doğradığınız domatesleri ilave edin. 
7- Salçaları ekleyip kısık ateşte, çiğ kokusu çıkana kadar karıştırarak sebzeleri pişirmeye devam edin.
 8- Yıkanmış bir su bardağı bulguru ekleyip yaklaşık üç dört dakika karıştırın. 
9- Tuz, pul biber, zerdeçal ve kimyonu ekleyip  üzerini bir parmak geçene kadar kaynamış su ekleyin. Kapağını kapatıp önce yüksek ateşte kaynatın sonra kısık ateşte ağır ağır pişirin. Bir iki kez kapağını açıp karıştırarak suyuna bakın, pişmemiş ve suyunu çekmişse kaynamış su ilave edin. (Bazı bulgur çok, bazı bulgur  daha az su istiyor ve bulgur pirinç ten daha çok su çekiyor. )
10- Bulgurlar pişince ateşi kapatın. Kapağını kapatıp 5 dakika dinlenmeye bırakın. Bu yemeği hem sıcak hem soğuk yiyebilirsiniz. AFİYET OLSUN.


ÇOKLU BİBERLİ BULGUR PİLAVI

İçindekiler:
1 bardak pilavlık bulgur
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı tatlı biber
1 adet sarı biber
1 adet büyük kuru soğan
1 adet domates
1 dolu tatlı kaşığı domates salçası
1 dolu tatlı kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz ( damak tadınıza göre)
1,5 çay kaşığı pul biber
Kaynamış su

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Pilav tenceresine soğanları biraz iri doğrayın, üç kaşık zeytinyağı, pul biber ve bir miktar tuz koyup bir iki dakika orta ateşte karıştırın.
2. Biberleri iri doğrayıp soğanlara ilave ederek üç dört dakika karıştırarak yumuşatın.
3. Kabuğunu soyup iri doğradığınız domatesi ekleyin ve bir iki dakika karıştırın.
4. Salçaları koyup yine karıştırmaya devam edin ve salçanın kokusu değişince yıkayıp süzdüğünüz bulguru ekleyin. 
5. Kısık ateşte bulguru bir kaç dakika kavurun. 
6. Üzerini yaklaşık bir parmak geçene kadar kaynamış su ve tuz ekleyin ve karıştırıp kapağını kapatın.
7. Ateşi biraz açın, kaynamaya başlayınca ateşi iyice kısıp pişmeye bırakın. Ara sıra kapağı açıp karıştırın, suyunu çekinceye kadar pişirip ateşi kapatarak demlenmesini bekleyin. AFİYET OLSUN. 
Bulgur pilavı vitamin ve mineral açısından çok zengin bir tahıl, yararları saymakla bitmez. Çok besleyici olmasının yanında lifli olmasından dolayı, bağırsak sağlığı açısından da oldukça yararlı...


ÇAM FISTIKLI PİRİNÇ PİLAVI YANINDA KÖRİLİ NOHUT


İçindekiler:
Pilav için:
1 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık)
2 yemek kaşığı arpa şehriye
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
Tuz
Kaynamış su
Nohut için:
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı köri
1 çay kaşığı pul biber
Tuz, karabiber
½ çay bardağı kaynamış su

Yapılışı:
1- Pirinçleri yıkayıp bir çay kaşığı tuz koyulmuş sıcak suda 20 dakika bekletin. 
2-  Soğanı ince doğrayın ve bir küçük tencerede bir yemek kaşığı zeytinyağı ve tuzla birlikte yumuşayana kadar soteleyin. 
3- Nohutları, köriyi, biberleri, bir çay kaşığı (damak tadına göre) tuzu ve yarım çay bardağı kaynamış suyu ilave edip kısık ateşte 7 – 8 dakika pişirin.
4- Pilav tenceresine yağ koymadan şehriyeleri ve fıstıkları koyun ve kısık ateşte şehriye ve fıstıklar pembeleşinceye kadar kavurun.
5-  Pirinçleri ve yağları ilave edip bir kaç dakika karıştırın. 
6- Tuzu, pirinçlerin üzerini çok az geçecek kadar sıcak suyu ekleyip bir taşım kaynatın ve altını iyice kısın. Pirinçler suyunu çekip pişince ateşi kapatın. Yaklaşık 10 dakika sonra alttan üste olmak üzere pirinçleri ezmeden karıştırın. Üzerine iki kat kağıt havlu koyun ve ağzını kapatıp biraz demlemeye bırakın. 
7- Servis yapmak için bir kaseye pilavı hafif bastırarak yerleştirin ve servis tabağına ters çevirin. Etrafına körili nohutları yerleştirip servis yapın. AFİYET OLSUN.



KREMALI PENNE MAKARNA

İçindekiler: 4 kişilik
1 paket penne makarna
1 adet uzun doğranmış tatlı kırmızı biber
1 adet uzun doğranmış yeşil biber
1 paket krema
1 talı kaşığı sıvı yağ
Tuz
Beyaz karabiber
Bir kaç yaprak taze fesleğen

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Makarna tenceresine altı bardak kaynamış su koyup biraz tuz ekleyerek, yüksek ateşte penne makarnaları biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın.  Dikkat edin ateş tencerenin dışına yayılmasın, tencerenin tam altında kalsın, dışına yayılıyorsa ateşi biraz kısın. Bu hem tasarruf sağlar, hem bazı tehlikeleri önler.
2. Haşlanan makarnayı süzün.
3. Aynı tencereye biraz sıvı yağ ve uzun doğranmış biberleri ekleyip soteleyin, biberleri çok pişirmeyin, biraz yumuşatın yeter.
4. Biberlere makarnaları ve kremayı, tuzu, biberi ekleyip kısık ateşte bir kaç kez çevirip ateşi kapatın ve hemen servis yapın, çünkü makarna pişmeye devam eder ve lapa olur. (Bunun için biraz diri haşlayın, hem durduğu süre içine hem de kremayla pişecektir. Çok haşlanmış ise hemen buzlu sudan geçirip pişmesini durdurun.)
5. Fesleğen yapraklarıyla sıcak servis yapın. AFİYET OLSUN. 



TAVADA MAKARNA BÖREĞİ


İçindekiler: 8 kişilik
½ paket kelebek makarna
3 yumurta
½ demet maydanoz
½ çay kaşığı karabiber
Tuz
1 çay kaşığı kekik
½ su bardağı rendelenmiş kaşar



Yapılışı: gülümseyin:)
1- Makarnaları az suyla, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu çektirin, vitaminleri kaybolmasın. Soğumaya bırakın. (Yapışmaması için isterseniz biraz sudan geçirebilirsiniz.)
2- Bu arada maydanozları yıkayıp doğrayın ve derin bir kaba alın. Soğuyan makarnaları, yumurtaları, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.
3- Yanmaz bir tavayı ısıtın ve zeytinyağı koyun.
4-  Karışımını yavaş bir şekilde tavaya dökün. Tavanız küçükse iki seferde kızartın. Çevirerek yakmadan hafif ateşte kızartın.
5- Daha sonra düz bir tabağı tavanın üzerine kapatıp böreği ters çevirin ve diğer tarafını kızartmak üzere tavaya yerleştirin.
6-  Diğer tarafta kızarınca hemen servis tabağına alıp üzerine kekikle karıştırdığınız kaşarları serpin. Biraz kaşarların erimesini bekleyip sıcak sıcak servis yapın. Maydanozla süsleyin. Hem bir öğün yemeği olarak hem de çay saatinde yiyebileceğiniz lezzetli ve çok kolay bir börek. AFİYET OLSUN.


SEBZELİ PİLAV

İçindekiler:
1 bardak esmer pirinç
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
1 küçük havuç
1 küçük patlıcan
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
Dereotu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı zerdeçal
Tuz
2 bardak sıcak su

Yapılışı: gülümseyin:)

1- Pirinci biraz sıcak su ve bir çay kaşığı tuzla 20 dakika ıslatın.
2- Pilav tenceresine yağı ve küçük küpler halinde doğradığınız havucu ve dolmalık fıstıkları koyup kısık ateşte 3 – 4 dakika karıştırın. 
3- Ardından kabuğunu soyup küp şeklinde doğradığınız patlıcanları da 3- 4 dakika karıştırarak pişirin.
4- Islatıp süzdüğünüz pirinçleri ilave edip sebzeleri ezmeden bir kaç dakika karıştırın. 
5- İki bardak sıcak suyu, tereyağı, zerdeçal ve tuzu ekleyip bir kez karıştırın ve kapağını kapatıp ateşi biraz açın. 
6- Bir taşım kaynayınca ateşi iyice kısın. Kısık ateşte suyunu çekip malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişme süresinde karıştırmayın. 
7- Pişince kapağını açıp karabiber ve yenibaharı ilave edin. Alttan üste olmak üzere koyduğunuz malzemelerin pilavın her yerine dağılmasını sağlayın ve kapağı tekrar kapatıp 5 – 10 dakika demlenmeye bırakın. 
8- Dereotu ile süsleyip sıcak servis yapın. AFİYET OLSUN



KÖRİLİ PİLAV

İçindekiler:
1 bardak esmer pirinç
½ bardak iri bulgur
3 yemek kaşığı zeytinyağı
½ çay kaşığı karabiber
1,5 çay kaşığı köri
2 adet defne yaprağı
Üzerini 1,5 parmak geçene kadar sıcak su




Yapılışı: gülümseyin:)
1- Bir pilav tenceresini ısıtın. Yağı, yıkayıp süzmüş olduğunuz pirinç ve bulguru koyup kısık ateşte yaklaşık 5 dakika yakmadan kavurun.
2- Daha sonra kaynamış suyu, baharatları, defne yapraklarını ve tuzu ilave edip tencerenin kapağını kapatın. 3- Önce orta ateşte bir taşım kaynatın. Kaynayınca altını iyice kısarak tahıllar yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu arada her pirinç ve bulgurun çekeceği su farklı olabileceğinden kaynamış su ilave etmeniz gerekebilir.
4-Suyunu çekip pişen pilavı ateşten alıp 10 dakika ağzını açmadan demlemeye bırakın.
5- Sonra kapağı açıp, defne yapraklarını çıkarın ve alttan üste doğru karıştırarak servis tabağına alın. İsterseniz kalıplara koyup ters çevirerek şık bir görüntü verebilirsiniz. AFİYET OLSUN.





SEBZELİ SPAGETTİ


İçindekiler:
½ paket kepekli spagetti
1 adet jülyen doğranmış kırmızıbiber
1 orta boy jülyen doğranmış havuç
1 orta boy jülyen doğranmış kabak
2 adet orta boy kabuğu soyularak küçük doğranmış domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 diş bıçakla ezilmiş sarımsak
2 yemek kaşığı ince doğranmış taze fesleğen
2 çay kaşığı kekik
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Damak tadına göre tuz ve isot

Jülyen doğrama : Kibrit çöpü şeklinde doğramadır.


Yapılışı: gülümseyin:)
1- Makarnayı paketteki tarifine göre haşlayın (her markanın kalınlığı ve kullanılması gereken su miktarı farklı olabilir). Haşlama suyuna az miktarda tuz ve sıvı yağ koyun. 
2- Bir tencereye yağı ve sebzeleri; sırasıyla havuç, sarımsak, biber, kabak, domatesi koyarak soteleyin. 
3- Yumuşayınca salçasını ilave edip salçanın çiğ kokusu çıkana kadar soteleyin. Ateşten alın.
 4- Tuzunu ve baharatlarını ilave edip karıştırın. Haşladığınız makarnanın suyundan 2-3 kaşık alın. (Ben makarnaların suyunu pilav gibi iyice çektiriyorum ya da çorba da kullanıyorum. Çünkü makarna da çok değerli vitaminler var. B grubu vitaminlerin suya karışmaması için buna dikkat edilmesi gerekiyor.)
5- Aldığınız suyu hazırladığınız sebze sosuna katın. Süzülen makarnaları yapışmaması için çok az soğuk sudan geçirip sosuyla buluşturun ve makarnanın sosuyla bütünleşmesi için bir kaç dakika birlikte pişirin. AFİYET OLSUN





SEBZELİ NOODLE


İçindekiler:
1 paket noodle (Çin spagettisi)
1 adet orta boy jülyen doğranmış havuç
1 adet orta boy jülyen doğranmış soğan
1 adet jülyen doğranmış kırmızıbiber
1 adet jülyen doğranmış sarı biber
1 adet jülyen doğranmış yeşilbiber
3 yaprak ince kıyılmış lahana
1/2  paket soya filizi
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 yemek kaşığı soya sosu
Tuz (soya sosu oldukça tuzludur, tuz dikkatli kullanılmalıdır.)
Karabiber, kekik


Yapılışı:
1- Büyük bir vok tavaya yağı koyun. Sırasıyla soğanı, havucu koyarak yumuşatın. 
2- Ardından biberleri soteleyin. Lahanaları ilave edin. 
3- Lahanalar yumuşayınca yıkanmış soya filizlerini ekleyin. 
4- Ateşten alıp tuz ve baharatlarını koyup karıştırın.                                                          5- Diğer tarafta noodle ı üzerindeki tarifine göre haşlayıp tavadaki sosla buluşturun. Soya sosunu ilave edip bir kaç dakika daha pişirip ateşten alın. AFİYET OLSUN...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder