İçindekiler:
1 su
bardağı yemeklik iri bulgur
2
orta boy kabak
2
orta boy patlıcan
1
büyük yeşil biber
1
orta boy domates
1
yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
3
yemek kaşığı zeytinyağı
1
çay kaşığı kimyon
1
çay kaşığı zerdeçal
7-8
dal maydanoz
Pul biber
/ tuz (hafif acılı çok lezzetli oluyor)
Yapılışı: gülümseyin:)
1- Önce
patlıcanların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayıp tuzlu
suda biraz bekletin.
2- Kabakların dışını çok ince kazıyın ve çekirdekli iç kısmını kesin.( bu kısmını isterseniz sonra mücver yapabilirsiniz.) Kabağı küp şeklinde doğrayın.
3- Bir pilav tenceresinde zeytinyağı ile ince kıyılmış soğanları ve doğranmış biberi soteleyin.
4- Soğanlar şeffaflaşınca patlıcanları ilave edin . Üç dört dakika patlıcanları soteleyin.
5- Ardından kabakları koyup bir kaç dakika soteleyin.
6- Kabuğunu soyup küp doğradığınız domatesleri ilave edin.
7- Salçaları ekleyip kısık ateşte, çiğ kokusu çıkana kadar karıştırarak sebzeleri pişirmeye devam edin.
8- Yıkanmış bir su bardağı bulguru ekleyip yaklaşık üç dört dakika karıştırın.
9- Tuz, pul biber, zerdeçal ve kimyonu ekleyip üzerini bir parmak geçene kadar kaynamış su ekleyin. Kapağını kapatıp önce yüksek ateşte kaynatın sonra kısık ateşte ağır ağır pişirin. Bir iki kez kapağını açıp karıştırarak suyuna bakın, pişmemiş ve suyunu çekmişse kaynamış su ilave edin. (Bazı bulgur çok, bazı bulgur daha az su istiyor ve bulgur pirinç ten daha çok su çekiyor. )
10- Bulgurlar pişince ateşi kapatın. Kapağını kapatıp 5 dakika dinlenmeye bırakın. Bu yemeği hem sıcak hem soğuk yiyebilirsiniz. AFİYET OLSUN.
ÇOKLU BİBERLİ BULGUR PİLAVI
İçindekiler:
1 bardak pilavlık bulgur
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı tatlı biber
1 adet sarı biber
1 adet büyük kuru soğan
1 adet domates
1 dolu tatlı kaşığı domates salçası
1 dolu tatlı kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz ( damak tadınıza göre)
1,5 çay kaşığı pul biber
Kaynamış su
Yapılışı: gülümseyin:)
1. Pilav tenceresine soğanları biraz iri doğrayın, üç kaşık zeytinyağı, pul biber ve bir miktar tuz koyup bir iki dakika orta ateşte karıştırın.
2. Biberleri iri doğrayıp soğanlara ilave ederek üç dört dakika karıştırarak yumuşatın.
3. Kabuğunu soyup iri doğradığınız domatesi ekleyin ve bir iki dakika karıştırın.
4. Salçaları koyup yine karıştırmaya devam edin ve salçanın kokusu değişince yıkayıp süzdüğünüz bulguru ekleyin.
5. Kısık ateşte bulguru bir kaç dakika kavurun.
6. Üzerini yaklaşık bir parmak geçene kadar kaynamış su ve tuz ekleyin ve karıştırıp kapağını kapatın.
7. Ateşi biraz açın, kaynamaya başlayınca ateşi iyice kısıp pişmeye bırakın. Ara sıra kapağı açıp karıştırın, suyunu çekinceye kadar pişirip ateşi kapatarak demlenmesini bekleyin. AFİYET OLSUN.
Bulgur pilavı vitamin ve mineral açısından çok zengin bir tahıl, yararları saymakla bitmez. Çok besleyici olmasının yanında lifli olmasından dolayı, bağırsak sağlığı açısından da oldukça yararlı...
ÇAM FISTIKLI PİRİNÇ PİLAVI YANINDA KÖRİLİ NOHUT
5- Pirinçleri ve yağları ilave edip bir kaç dakika karıştırın.
6- Tuzu, pirinçlerin üzerini çok az geçecek kadar sıcak suyu ekleyip bir taşım kaynatın ve altını iyice kısın. Pirinçler suyunu çekip pişince ateşi kapatın. Yaklaşık 10 dakika sonra alttan üste olmak üzere pirinçleri ezmeden karıştırın. Üzerine iki kat kağıt havlu koyun ve ağzını kapatıp biraz demlemeye bırakın.
7- Servis yapmak için bir kaseye pilavı hafif bastırarak yerleştirin ve servis tabağına ters çevirin. Etrafına körili nohutları yerleştirip servis yapın. AFİYET OLSUN.
KREMALI PENNE MAKARNA
İçindekiler: 4 kişilik
1 paket penne makarna
1 adet uzun doğranmış tatlı kırmızı biber
1 adet uzun doğranmış yeşil biber
1 paket krema
1 talı kaşığı sıvı yağ
Tuz
Beyaz karabiber
Bir kaç yaprak taze fesleğen
Yapılışı: gülümseyin:)
1. Makarna tenceresine altı bardak kaynamış su koyup biraz tuz ekleyerek, yüksek ateşte penne makarnaları biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın. Dikkat edin ateş tencerenin dışına yayılmasın, tencerenin tam altında kalsın, dışına yayılıyorsa ateşi biraz kısın. Bu hem tasarruf sağlar, hem bazı tehlikeleri önler.
2. Haşlanan makarnayı süzün.
3. Aynı tencereye biraz sıvı yağ ve uzun doğranmış biberleri ekleyip soteleyin, biberleri çok pişirmeyin, biraz yumuşatın yeter.
4. Biberlere makarnaları ve kremayı, tuzu, biberi ekleyip kısık ateşte bir kaç kez çevirip ateşi kapatın ve hemen servis yapın, çünkü makarna pişmeye devam eder ve lapa olur. (Bunun için biraz diri haşlayın, hem durduğu süre içine hem de kremayla pişecektir. Çok haşlanmış ise hemen buzlu sudan geçirip pişmesini durdurun.)
5. Fesleğen yapraklarıyla sıcak servis yapın. AFİYET OLSUN.
TAVADA MAKARNA BÖREĞİ
2- Bu arada maydanozları yıkayıp doğrayın ve derin bir kaba alın. Soğuyan makarnaları, yumurtaları, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.
3- Yanmaz bir tavayı ısıtın ve zeytinyağı koyun.
4- Karışımını yavaş bir şekilde tavaya dökün. Tavanız küçükse iki seferde kızartın. Çevirerek yakmadan hafif ateşte kızartın.
5- Daha sonra düz bir tabağı tavanın üzerine kapatıp böreği ters çevirin ve diğer tarafını kızartmak üzere tavaya yerleştirin.
6- Diğer tarafta kızarınca hemen servis tabağına alıp üzerine kekikle karıştırdığınız kaşarları serpin. Biraz kaşarların erimesini bekleyip sıcak sıcak servis yapın. Maydanozla süsleyin. Hem bir öğün yemeği olarak hem de çay saatinde yiyebileceğiniz lezzetli ve çok kolay bir börek. AFİYET OLSUN.
SEBZELİ PİLAV
İçindekiler:
KÖRİLİ PİLAV
İçindekiler:
2- Daha sonra kaynamış suyu, baharatları, defne yapraklarını ve tuzu ilave edip tencerenin kapağını kapatın. 3- Önce orta ateşte bir taşım kaynatın. Kaynayınca altını iyice kısarak tahıllar yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu arada her pirinç ve bulgurun çekeceği su farklı olabileceğinden kaynamış su ilave etmeniz gerekebilir.
4-Suyunu çekip pişen pilavı ateşten alıp 10 dakika ağzını açmadan demlemeye bırakın.
5- Sonra kapağı açıp, defne yapraklarını çıkarın ve alttan üste doğru karıştırarak servis tabağına alın. İsterseniz kalıplara koyup ters çevirerek şık bir görüntü verebilirsiniz. AFİYET OLSUN.
2- Kabakların dışını çok ince kazıyın ve çekirdekli iç kısmını kesin.( bu kısmını isterseniz sonra mücver yapabilirsiniz.) Kabağı küp şeklinde doğrayın.
3- Bir pilav tenceresinde zeytinyağı ile ince kıyılmış soğanları ve doğranmış biberi soteleyin.
4- Soğanlar şeffaflaşınca patlıcanları ilave edin . Üç dört dakika patlıcanları soteleyin.
5- Ardından kabakları koyup bir kaç dakika soteleyin.
6- Kabuğunu soyup küp doğradığınız domatesleri ilave edin.
7- Salçaları ekleyip kısık ateşte, çiğ kokusu çıkana kadar karıştırarak sebzeleri pişirmeye devam edin.
8- Yıkanmış bir su bardağı bulguru ekleyip yaklaşık üç dört dakika karıştırın.
9- Tuz, pul biber, zerdeçal ve kimyonu ekleyip üzerini bir parmak geçene kadar kaynamış su ekleyin. Kapağını kapatıp önce yüksek ateşte kaynatın sonra kısık ateşte ağır ağır pişirin. Bir iki kez kapağını açıp karıştırarak suyuna bakın, pişmemiş ve suyunu çekmişse kaynamış su ilave edin. (Bazı bulgur çok, bazı bulgur daha az su istiyor ve bulgur pirinç ten daha çok su çekiyor. )
10- Bulgurlar pişince ateşi kapatın. Kapağını kapatıp 5 dakika dinlenmeye bırakın. Bu yemeği hem sıcak hem soğuk yiyebilirsiniz. AFİYET OLSUN.
ÇOKLU BİBERLİ BULGUR PİLAVI
İçindekiler:
1 bardak pilavlık bulgur
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı tatlı biber
1 adet sarı biber
1 adet büyük kuru soğan
1 adet domates
1 dolu tatlı kaşığı domates salçası
1 dolu tatlı kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz ( damak tadınıza göre)
1,5 çay kaşığı pul biber
Kaynamış su
Yapılışı: gülümseyin:)
1. Pilav tenceresine soğanları biraz iri doğrayın, üç kaşık zeytinyağı, pul biber ve bir miktar tuz koyup bir iki dakika orta ateşte karıştırın.
2. Biberleri iri doğrayıp soğanlara ilave ederek üç dört dakika karıştırarak yumuşatın.
3. Kabuğunu soyup iri doğradığınız domatesi ekleyin ve bir iki dakika karıştırın.
4. Salçaları koyup yine karıştırmaya devam edin ve salçanın kokusu değişince yıkayıp süzdüğünüz bulguru ekleyin.
5. Kısık ateşte bulguru bir kaç dakika kavurun.
6. Üzerini yaklaşık bir parmak geçene kadar kaynamış su ve tuz ekleyin ve karıştırıp kapağını kapatın.
7. Ateşi biraz açın, kaynamaya başlayınca ateşi iyice kısıp pişmeye bırakın. Ara sıra kapağı açıp karıştırın, suyunu çekinceye kadar pişirip ateşi kapatarak demlenmesini bekleyin. AFİYET OLSUN.
Bulgur pilavı vitamin ve mineral açısından çok zengin bir tahıl, yararları saymakla bitmez. Çok besleyici olmasının yanında lifli olmasından dolayı, bağırsak sağlığı açısından da oldukça yararlı...
ÇAM FISTIKLI PİRİNÇ PİLAVI YANINDA KÖRİLİ NOHUT
İçindekiler:
Pilav için:
1 su
bardağı pirinç
2
yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık)
2
yemek kaşığı arpa şehriye
2
yemek kaşığı zeytinyağı
1
tatlı kaşığı tereyağı
Tuz
Kaynamış
su
Nohut için:
2 su
bardağı haşlanmış nohut
1
yemek kaşığı zeytinyağı
1
adet kuru soğan
1
tatlı kaşığı köri
1 çay
kaşığı pul biber
Tuz,
karabiber
½
çay bardağı kaynamış su
Yapılışı:
1- Pirinçleri
yıkayıp bir çay kaşığı tuz koyulmuş sıcak suda 20 dakika
bekletin.
2- Soğanı ince doğrayın ve bir küçük tencerede bir yemek kaşığı zeytinyağı ve tuzla birlikte yumuşayana kadar soteleyin.
3- Nohutları, köriyi, biberleri, bir çay kaşığı (damak tadına göre) tuzu ve yarım çay bardağı kaynamış suyu ilave edip kısık ateşte 7 – 8 dakika pişirin.
4- Pilav
tenceresine yağ koymadan şehriyeleri ve fıstıkları koyun ve
kısık ateşte şehriye ve fıstıklar pembeleşinceye kadar
kavurun.2- Soğanı ince doğrayın ve bir küçük tencerede bir yemek kaşığı zeytinyağı ve tuzla birlikte yumuşayana kadar soteleyin.
3- Nohutları, köriyi, biberleri, bir çay kaşığı (damak tadına göre) tuzu ve yarım çay bardağı kaynamış suyu ilave edip kısık ateşte 7 – 8 dakika pişirin.
5- Pirinçleri ve yağları ilave edip bir kaç dakika karıştırın.
6- Tuzu, pirinçlerin üzerini çok az geçecek kadar sıcak suyu ekleyip bir taşım kaynatın ve altını iyice kısın. Pirinçler suyunu çekip pişince ateşi kapatın. Yaklaşık 10 dakika sonra alttan üste olmak üzere pirinçleri ezmeden karıştırın. Üzerine iki kat kağıt havlu koyun ve ağzını kapatıp biraz demlemeye bırakın.
7- Servis yapmak için bir kaseye pilavı hafif bastırarak yerleştirin ve servis tabağına ters çevirin. Etrafına körili nohutları yerleştirip servis yapın. AFİYET OLSUN.
KREMALI PENNE MAKARNA
İçindekiler: 4 kişilik
1 paket penne makarna
1 adet uzun doğranmış tatlı kırmızı biber
1 adet uzun doğranmış yeşil biber
1 paket krema
1 talı kaşığı sıvı yağ
Tuz
Beyaz karabiber
Bir kaç yaprak taze fesleğen
Yapılışı: gülümseyin:)
1. Makarna tenceresine altı bardak kaynamış su koyup biraz tuz ekleyerek, yüksek ateşte penne makarnaları biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın. Dikkat edin ateş tencerenin dışına yayılmasın, tencerenin tam altında kalsın, dışına yayılıyorsa ateşi biraz kısın. Bu hem tasarruf sağlar, hem bazı tehlikeleri önler.
2. Haşlanan makarnayı süzün.
3. Aynı tencereye biraz sıvı yağ ve uzun doğranmış biberleri ekleyip soteleyin, biberleri çok pişirmeyin, biraz yumuşatın yeter.
4. Biberlere makarnaları ve kremayı, tuzu, biberi ekleyip kısık ateşte bir kaç kez çevirip ateşi kapatın ve hemen servis yapın, çünkü makarna pişmeye devam eder ve lapa olur. (Bunun için biraz diri haşlayın, hem durduğu süre içine hem de kremayla pişecektir. Çok haşlanmış ise hemen buzlu sudan geçirip pişmesini durdurun.)
5. Fesleğen yapraklarıyla sıcak servis yapın. AFİYET OLSUN.
İçindekiler: 8
kişilik
½ paket kelebek makarna
3 yumurta
½ demet maydanoz
½ çay kaşığı
karabiber
Tuz
1 çay kaşığı kekik
½ su bardağı
rendelenmiş kaşar
Yapılışı: gülümseyin:)
1- Makarnaları az suyla, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu çektirin, vitaminleri
kaybolmasın. Soğumaya bırakın. (Yapışmaması için isterseniz biraz sudan geçirebilirsiniz.)2- Bu arada maydanozları yıkayıp doğrayın ve derin bir kaba alın. Soğuyan makarnaları, yumurtaları, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.
3- Yanmaz bir tavayı ısıtın ve zeytinyağı koyun.
4- Karışımını yavaş bir şekilde tavaya dökün. Tavanız küçükse iki seferde kızartın. Çevirerek yakmadan hafif ateşte kızartın.
5- Daha sonra düz bir tabağı tavanın üzerine kapatıp böreği ters çevirin ve diğer tarafını kızartmak üzere tavaya yerleştirin.
6- Diğer tarafta kızarınca hemen servis tabağına alıp üzerine kekikle karıştırdığınız kaşarları serpin. Biraz kaşarların erimesini bekleyip sıcak sıcak servis yapın. Maydanozla süsleyin. Hem bir öğün yemeği olarak hem de çay saatinde yiyebileceğiniz lezzetli ve çok kolay bir börek. AFİYET OLSUN.
SEBZELİ PİLAV
İçindekiler:
1
bardak esmer pirinç
1 çay
bardağı haşlanmış bezelye
1
küçük havuç
1
küçük patlıcan
1
yemek kaşığı dolmalık fıstık
2
yemek kaşığı zeytinyağı
1
tatlı kaşığı tereyağı
Dereotu
1 çay
kaşığı karabiber
1 çay
kaşığı yenibahar
1 çay
kaşığı zerdeçal
Tuz
2
bardak sıcak su
Yapılışı: gülümseyin:)
1- Pirinci
biraz sıcak su ve bir çay kaşığı tuzla 20 dakika ıslatın.
2- Pilav tenceresine yağı ve küçük küpler halinde doğradığınız havucu ve dolmalık fıstıkları koyup kısık ateşte 3 – 4 dakika karıştırın.
3- Ardından kabuğunu soyup küp şeklinde doğradığınız patlıcanları da 3- 4 dakika karıştırarak pişirin.
4- Islatıp süzdüğünüz pirinçleri ilave edip sebzeleri ezmeden bir kaç dakika karıştırın.
5- İki bardak sıcak suyu, tereyağı, zerdeçal ve tuzu ekleyip bir kez karıştırın ve kapağını kapatıp ateşi biraz açın.
6- Bir taşım kaynayınca ateşi iyice kısın. Kısık ateşte suyunu çekip malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişme süresinde karıştırmayın.
7- Pişince kapağını açıp karabiber ve yenibaharı ilave edin. Alttan üste olmak üzere koyduğunuz malzemelerin pilavın her yerine dağılmasını sağlayın ve kapağı tekrar kapatıp 5 – 10 dakika demlenmeye bırakın.
8- Dereotu ile süsleyip sıcak servis yapın. AFİYET OLSUN
2- Pilav tenceresine yağı ve küçük küpler halinde doğradığınız havucu ve dolmalık fıstıkları koyup kısık ateşte 3 – 4 dakika karıştırın.
3- Ardından kabuğunu soyup küp şeklinde doğradığınız patlıcanları da 3- 4 dakika karıştırarak pişirin.
4- Islatıp süzdüğünüz pirinçleri ilave edip sebzeleri ezmeden bir kaç dakika karıştırın.
5- İki bardak sıcak suyu, tereyağı, zerdeçal ve tuzu ekleyip bir kez karıştırın ve kapağını kapatıp ateşi biraz açın.
6- Bir taşım kaynayınca ateşi iyice kısın. Kısık ateşte suyunu çekip malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişme süresinde karıştırmayın.
7- Pişince kapağını açıp karabiber ve yenibaharı ilave edin. Alttan üste olmak üzere koyduğunuz malzemelerin pilavın her yerine dağılmasını sağlayın ve kapağı tekrar kapatıp 5 – 10 dakika demlenmeye bırakın.
8- Dereotu ile süsleyip sıcak servis yapın. AFİYET OLSUN
KÖRİLİ PİLAV
İçindekiler:
1 bardak esmer pirinç
½ bardak iri bulgur
3 yemek kaşığı
zeytinyağı
½ çay kaşığı
karabiber
1,5 çay kaşığı köri
2 adet defne yaprağı
Üzerini 1,5 parmak
geçene kadar sıcak su
Yapılışı: gülümseyin:)
1- Bir pilav tenceresini ısıtın. Yağı, yıkayıp süzmüş olduğunuz pirinç ve bulguru koyup kısık
ateşte yaklaşık 5 dakika yakmadan kavurun.2- Daha sonra kaynamış suyu, baharatları, defne yapraklarını ve tuzu ilave edip tencerenin kapağını kapatın. 3- Önce orta ateşte bir taşım kaynatın. Kaynayınca altını iyice kısarak tahıllar yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu arada her pirinç ve bulgurun çekeceği su farklı olabileceğinden kaynamış su ilave etmeniz gerekebilir.
4-Suyunu çekip pişen pilavı ateşten alıp 10 dakika ağzını açmadan demlemeye bırakın.
5- Sonra kapağı açıp, defne yapraklarını çıkarın ve alttan üste doğru karıştırarak servis tabağına alın. İsterseniz kalıplara koyup ters çevirerek şık bir görüntü verebilirsiniz. AFİYET OLSUN.
SEBZELİ SPAGETTİ |
İçindekiler: ½ paket kepekli spagetti 1 adet jülyen doğranmış kırmızıbiber 1 orta boy jülyen doğranmış havuç 1 orta boy jülyen doğranmış kabak 2 adet orta boy kabuğu soyularak küçük doğranmış domates 1 tatlı kaşığı domates salçası 1 diş bıçakla ezilmiş sarımsak 2 yemek kaşığı ince doğranmış taze fesleğen 2 çay kaşığı kekik 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı Damak tadına göre tuz ve isot Jülyen doğrama : Kibrit çöpü şeklinde doğramadır. |
Yapılışı: gülümseyin:) |
1- Makarnayı
paketteki tarifine göre haşlayın (her markanın kalınlığı
ve kullanılması gereken su miktarı farklı olabilir). Haşlama
suyuna az miktarda tuz ve sıvı yağ koyun. 2- Bir tencereye yağı ve sebzeleri; sırasıyla havuç, sarımsak, biber, kabak, domatesi koyarak soteleyin. 3- Yumuşayınca salçasını ilave edip salçanın çiğ kokusu çıkana kadar soteleyin. Ateşten alın. 4- Tuzunu ve baharatlarını ilave edip karıştırın. Haşladığınız makarnanın suyundan 2-3 kaşık alın. (Ben makarnaların suyunu pilav gibi iyice çektiriyorum ya da çorba da kullanıyorum. Çünkü makarna da çok değerli vitaminler var. B grubu vitaminlerin suya karışmaması için buna dikkat edilmesi gerekiyor.) 5- Aldığınız suyu hazırladığınız sebze sosuna katın. Süzülen makarnaları yapışmaması için çok az soğuk sudan geçirip sosuyla buluşturun ve makarnanın sosuyla bütünleşmesi için bir kaç dakika birlikte pişirin. AFİYET OLSUN |
SEBZELİ NOODLE |
İçindekiler: 1 paket noodle (Çin spagettisi) 1 adet orta boy jülyen doğranmış havuç 1 adet orta boy jülyen doğranmış soğan 1 adet jülyen doğranmış kırmızıbiber 1 adet jülyen doğranmış sarı biber 1 adet jülyen doğranmış yeşilbiber 3 yaprak ince kıyılmış lahana 1/2 paket soya filizi 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 2 yemek kaşığı soya sosu Tuz (soya sosu oldukça tuzludur, tuz dikkatli kullanılmalıdır.) Karabiber, kekik Yapılışı: 1- Büyük bir vok tavaya yağı koyun. Sırasıyla soğanı, havucu koyarak yumuşatın. 2- Ardından biberleri soteleyin. Lahanaları ilave edin. 3- Lahanalar yumuşayınca yıkanmış soya filizlerini ekleyin. 4- Ateşten alıp tuz ve baharatlarını koyup karıştırın. 5- Diğer tarafta noodle ı üzerindeki tarifine göre haşlayıp tavadaki sosla buluşturun. Soya sosunu ilave edip bir kaç dakika daha pişirip ateşten alın. AFİYET OLSUN... |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder