13 Mart 2014 Perşembe

Soslar


DOMATES SOSU
İçindekiler:
2 adet olgun domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 diş sarımsak
2 defne yaprağı
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1/2 çay kaşığı kekik
Muskat, pul biber biber (çay kaşığının ucu ile)
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
Bir sos tenceresine kabuğu soyulup küp şeklinde doğradığınız domatesleri, salçayı, ezilmiş sarımsağı, tuz, yağ ve defne yapraklarını koyup kısık ateşte üç dört dakika kaynatın. Ateşten alın ve defne yapraklarını çıkarın. Baharatlarını ilave edip karıştırın. AFİYET OLSUN.

BARBEKÜ SOS
İçindekiler:
1 adet küçük soğan
2 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı esmer şeker, veya 1 tatlı kaşığı beyaz şeker, bir tatlı kaşığı pekmez
1 çay bardağı domates sosu veya ketçap
1 tatlı kaşığı hardal
1 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 bardaktan bir parmak eksik su ( dilerseniz et suyu)
1 tatlı kaşığı acı kırmızı toz biber ( acı bir sos)
Tuz, kekik, biberiye

Yapılışı: gülümseyin:)
Tavaya yağı koyup soğan ve sarımsakları  bir kaç dakika soteleyin. Ardından diğer malzemeleri koyup 6-7 dakika kısık ateşte kaynatın. Ocaktan alıp rondoda pürüzsüz hale gelinceye kadar çekin. Hamburger, et, tavuk, ızgara sebze üzerine çok yakışan biraz acı bir sos. Acısını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. AFİYET OLSUN.

HARDAL SOS
İçindekiler:
1 kase yoğurt
1 tatlı kaşığı hardal
Biraz beyaz karabiber

Yapılışı: gülümseyin:)
Tüm malzemeleri karıştırın. Sandviç ve kanepe yapımında kullanabilirsiniz. AFİYET OLSUN.





LABNE PEYNİRLİ DİP SOS
İçindekiler:
1 bardak koyu yoğurt
1 yemek kaşığı labne peyniri
Karabiber
Kişniş
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
Tüm malzemeleri birbirine yedirin. Yoğurtlu sosları sulanmaması için çok karıştırmayın. Kızartma, kanepe ve sandviç yapımında kullanabilirsiniz. AFİYET OLSUN.

NOHUTLU DİP SOS
İçindekiler:
1 bardak haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı tahin
1 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı pul biber
1/2 limon suyu
Biraz kimyon

Yapılışı: gülümseyin:)
Rondoya tüm malzemeleri koyup püre haline gelinceye kadar karıştırın. Bu karışımı meze olarak tüketebilirsiniz. Kanepe ve sandviç yaparken de kullanabilirsiniz. AFİYET OLSUN.


YOĞURTLU DİP SOS
İçindekiler:
1 bardak koyu yoğurt
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pul biber
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
Tüm malzemeleri karıştırın. Patates kızartma, cibs, kızarmış ekmek yanında ve kanepelerde kullanabileceğiniz bir dip sostur. AFİYET OLSUN.



HAYDARİ SOS
İçindekiler:
1 bardak süzme yoğurt
1 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı ince doğranmış dereotu
1/2 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı nane
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
Tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırın. Meze olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca dip sos olarak patates ve sebze kızartmalarında kullanabilirsiniz. AFİYET OLSUN.

AVOKADO DİP SOS
İçindekiler:
1 adet yumuşak avokado
1/2 limon suyu
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 diş sarımsak
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
Avokadonun kabuğunu soyun, ortadaki büyük çekirdeği çıkarın. Rondoya avakado, limon suyu, sarımsak, zeytinyağı ve biraz tuz koyup püre haline gelinceye kadar karıştırın. Salatalarda, kanepelerde, sandviçlerde kullanabilirsiniz. AFİYET OLSUN.

BEŞAMEL SOS
İçindekiler:
1 bardak süt
1 yemek kaşığı un
1/2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet defne yaprağı
1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığının ucu ile muskat rendesi
1 çay kaşığının ucu ile karabiber
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
Sos tenceresine unu koyup rengi biraz pembeleşene kadar kavurun. Üzerine sürekli karıştırarak azar azar sütü ilave edin. Topaklanırsa mikserle çırpın. Üç dört dakika kısık ateşte kaynatın.Ateşten alıp içinden defne yaprağını çıkarın. Hemen peyniri ve baharatları koyup karıştırın. Sıcak servise alın. Her türlü makarna, sebze ve etlerde kullanabilirsiniz. AFİYET OLSUN.
Not: Peynir kullandığınız soslara tuz koyarken dikkatli olun.

CEVİZLİ DİP SOS
İçindekiler:
10 adet ceviz içi
2 diş sarımsak
1 dilim fırınlanmış ekmek
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı kimyon
2-3 yemek kaşığı içme suyu

Yapılışı: gülümseyin:)
Ceviz, ekmek ve sarımsağı rondoda iyice çekin. Çektiğiniz malzemeyi bir karıştırma kabına alın. içine kalan malzemeleri ilave edip iyice karıştırın. Meze olarak ve kanepelerde kullanabilirsiniz. AFİYET OLSUN.


BEĞENDİ SOS
İçindekiler:
1 adet közlenmiş patlıcan
1 bardak süt
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1/2 çay kaşığı kara biber
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
Közlenmiş, soğumuş patlıcanları bıçakla ince doğrayıp ezin. Bir sos tenceresine yağı ve unu koyup karıştırarak unun renginin biraz değişmesini sağlayın.( Ben ağır olmaması için unu yağsız kavurup, yağı sütle beraber ekliyorum.) Sürekli karıştırarak sütü ekleyin, hemen ezilmiş patlıcanları ilave edip karıştırmaya devam edin. Bir iki taşım kaynatıp ateşten alın. İçine rendelenmiş kaşar peynirini, biberi ve tuzu ekleyip iyice karıştırın ve sıcak olarak et, tavuk, sebze ızgara yanında servis yapın. Bardak boyu farkından koyu olursa biraz soğuk süt ekleyip bir taşım kaynatın. AFİYET OLSUN.


 PESTO SOS

İçindekiler:
2 avuç taze fesleğen yaprağı
1 avuç yağsız tavada pembeleşmiş çam fıstığı
2 sarımsak
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
Tuz, karabiber

Yapılışı: gülümseyin:)
Rondoya yıkayıp kurulanan fesleğenleri, soyulmuş sarımsakları, hafif kavrulmuş fıstıkları, bir tutam tuz ve karabiberi koyup biraz çekin, sonra azar azar zeytinyağı koyup çekmeye devam edin. Zeytinyağı bitince bir sos kabına boşaltın. Çok lezzetli ve çok amaçlı bir sostur. Makarna, pizza, et, balık, sandviç ve kızarmış ekmek üzerine kullanabileceğiniz çok lezzetli bir sostur. Dilerseniz bir kaç yaprak taze nane de ilave edebilirsiniz. AFİYET OLSUN.


TARATOR
İçindekiler:
1 bardak iri çekilmiş ceviz
1 dilim ufalanmış ekmek
2 diş ezilmiş sarımsak
1 bardak koyu yoğurt
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
Tüm malzemeleri karıştırın. Meze olarak, kanepelerde ve balık yanında kullanabilirsiniz. AFİYET OLSUN.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder