13 Mart 2014 Perşembe

Salatalar ve Mezeler

PEYNİRLİ AYSBERG SALATASI

İçindekiler: 4 kişilik
1 adet aysberg marul
8 adet kokteyl domates
2 adet salatalık
4 ince dilim tam tahıllı ekmek
Yaklaşık 150 gram küp şeklinde doğranmış beyaz peynir
15- 20 adet dilimlenmiş siyah zeytin
1 tatlı kaşığı kuru kekik (taze bulabilirseniz daha iyi)
16 adet ceviz içi
Bir kaç adet nane yaprakları
Tuz ( peynirin tuzuna göre ayarlayın.)
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı (peynir ve zeytin yağlı olduğu için koymazsanız daha az kalori almış olursunuz.)
1 limon suyu
Dilerseniz nar ekşisi

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Büyük bir salatalık kasesine ( dilerseniz porsiyonluk dört ayrı kaseye de hazırlayabilirsiniz.) yıkayıp kuruladığınız marulları elinizle ezmeden iri parçalar halinde koparın.
2. Üzerine ikiye böldüğünüz domatesleri, halka şeklinde doğradığınız salatalıkları koyup, zeytinyağı, tuz, limon, nar ekşisi ile hazırladığınız sosu gezdirin.
3. Küp şeklindeki peynirleri, doğranmış zeytinleri, ceviz ve nane yapraklarını ilave edin.
4. Kasenin dış kenarlarına küp şeklinde doğrayıp fırında hafif kızarttığınız ekmekleri ekleyerek servis yapın. AFİYET OLSUN.
NOT: Çok besleyici  bir salata olup bir öğünde tüketilebilir. Peynirde kalsiyum ve protein, ekmekte B grubu vitaminleri, yeşilliklerde  A, C, K vitaminleri, cevizde omega 3 ve E vitamini, zeytinde  A, E , K vitamini bulunur. Ayrıca zeytin kalsiyum kaybını önler.


BROKOLİ SALATASI
(Küçük kızımın tarifi)

İçindekiler:
7-8 parça brokoli (Pişmemiş)
1 adet kırmızı biber
7-8 adet yeşil zeytin
1 küçük havuç
2-3 kaşık ufalanmış tulum peyniri
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
1/2 limon suyu

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Brokoli çiçeklerini sirkeli suda biraz bekletip yıkayın, süzün ve salata tabağına alın.
2. Kırmızı biberi halka şeklinde doğrayın ve brokoli çiçeklerinin kenarlarına sıralayın.
3. Yeşil zeytinleri ekleyin.
4. Havucu temizleyin ve şeritler şeklinde doğrayın.
5. Yağ ve limon suyuyla sos hazırlayıp üzerine dökün.
6. Tulum peynirini ekleyip servis yapın. AFİYET OLSUN.

DOMATES KURUSU İLE YEŞİL SALATA

İçindekiler: 4 kişilik
1 demet roka
1/2 demet tere
7-8 dal nane yaprağı
4 adet ceviz içi
6-7 adet kuru domates dilimi
8 parça uzun ve ince dilimlenmiş kaşar peyniri
1/2 limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
Salatayı porsiyonluk, dört ayrı salata kasesinde yapabilirsiniz.
1. Yeşillikleri yıkayıp kurulayın, elinizle iri parçalar şeklinde koparın.
2. Salata tabağına önce yeşillikleri, üzerine kuru domates parçalarını, cevizleri koyun.
3. Üzerine yağ, tuz, limon suyu ve nar ekşisini karıştırıp dökün.
4. Orta kısmına dikey olarak peynir dilimlerini yerleştirin.AFİYET OLSUN.


ROKALI AVOKADO SALATASI

İçindekiler:
1 adet yumuşak avokado
10-12 yaprak roka
2 adet yeşil soğan
1 adet limon
1 adet domates
Siyah zeytin (istediğiniz miktarda)
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Avokadoyu ikiye bölün, çekirdeğini çıkarın ve çok ince bir şekilde kabuğunu soyun. Eğer iyi yumuşamış ise kabuğunu elinizle hafif çekerek soyabilirsiniz.
2. Avokadonun her yerine biraz limon suyu gezdirerek kararmasını engelleyin.
3. Yarım avokadoyu küp şeklinde doğrayıp salata tabağına alın.
4. Rokayı yıkayıp kurulayın ve iri parçalar halinde avokado koyduğunuz tabağa yerleştirin.
5. Avokadonun diğer yarısını dilimler halinde doğrayıp rokanın üzerine rüzgar gülü şeklinde yerleştirin.
6. Küçük limon dilimlerini ve domates dilimlerini koyup üzerine pul biber serpin.
7. Yarım limonun suyu, tuz ve yağı karıştırarak hazırladığınız sosu döküp hemen servis yapın. Çok yararlı, besleyici ve kalorisi yüksek bir salata olarak öğünlerde tüketebilirsiniz. AFİYET OLSUN.


EZME AVOKADO SALATASI

İçindekiler:
1/2  adet avokado
1/2 adet limon (Bir dilimini  süsleme için ayırın, kalanı salataya sıkın.)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 diş ezilmiş sarımsak
1 çay kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Avokadoyu ikiye bölüp çekirdeğini çıkarın ve kabuğunu soyun.
2. Yarısını çatalla ezin. 
3. Limon suyu, sarımsak, sızma zeytinyağı, tuz ve pul biber ekleyip karıştırın.
4. Küçük bir meze tabağına alarak limon dilimleri ile servis yapın. AFİYET OLSUN.
Tadımlık, az miktarda bir meze tarifidir. Dilerseniz bu tarifi, limon ve yağ miktarını biraz artırarak  bir adet avokadodan hazırlayabilirsiniz. Yarım avokadodan yaparsanız diğer yarısı ile yeşillikli bir avokado salatası hazırlayabilirsiniz. 

TAZE KEKİKLİ, PEYNİRLİ SEMİZOTU SALATASI

İçindekiler:
1 küçük demet semizotu
1 adet salatalık
1 adet orta boy domates
5 adet kuru domates dilimi
1 yemek kaşığı taze kekik
10-15 parça küp şeklinde doğranmış Ezine peyniri
Bir kaç parça Meksika biberi
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1/2 limon suyu
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Peynir koyduğum salatalara tuz koymuyorum.

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Semizotunu yıkayıp kurulayın ve saplarıyla birlikte iri doğrayın. Salata tabağına alın.
2. Domates ve salatalıkları iri dilimleyip semizotunun üzerine koyun.
3. Kuru domatesleri bir kaç parçaya ayırın, doğranmış peynirlerle birlikte ilave edin.
4. Taze kekikleri ve Meksika biberlerini salatanın üzerine yerleştirin.
5. Nar ekşisi, limon suyu ve sızma yağ ile yaptığınız sosu salatanın üzerine gezdirip servis yapın. AFİYET OLSUN.

BESLEYİCİ CACIK

İçindekiler: 4 kişilik
1 adet salatalık
4 yaprak kıvırcık marul
1 yemek kaşığı doğranmış dereotu (Dereotu kalsiyum değerini artırır.)
1 bardak süzme yoğurt
1 bardak normal yoğurt
1 çay bardağı su
1 diş ezilmiş sarımsak ( arzuya göre )
Tuz, kuru nane

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Salatalık ve kıvırcık marulu ince doğrayın. 
2. Derin bir kaseye doğramış olduğunuz salatalık ve kıvırcıkları koyun. 
3. Bir kase de yoğurt, sarımsak ve tuzu karıştırıp ilave edin. 
4. Servis kasesine alıp üzerini, nane ve bir kaç damla zeytinyağı ve dereotu ile süsleyin. Bilhassa yaz mevsiminde soğuk olarak tüketildiğinde oldukça ferahlatıcı ve besleyici bir karışımdır. AFİYET OLSUN.


TON BALIKLI SALATA

İçindekiler: 2 kişilik
1 büyük kutu ton balığı
4 yaprak marul
2 adet yeşil soğan
2 yemek kaşığı mısır
4 adet kornişon turşu
Bir kaç parça mozzarella peynir (tuzsuz italyan peyniri)
Bir miktar mısır, maydanoz
Sosu:
1 yemek kaşığı limon suyu
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Ton balıklarının yağını iyice süzüp servis tabağına alın.
2. Üzerine iri doğranmış marul yapraklarını, iri doğranmış yeşil soğanı, turşu ve mısırları koyup tuz ve limon suyu karışımını dökün.
3. Ton balığı konservesi yağlı olduğundan yağ koymuyorum, dilerseniz sosuna bir miktar sızma yağ koyabilirsiniz.
4. En son mozzarella peynirini ve maydanoz yapraklarını ilave edip pul biberi serpin. AFİYET OLSUN.

KETEN TOHUMLU YEŞİL SALATA

İçindekiler:
6-7 yaprak tere
6-7 yaprak roka
6-7 yaprak nane
15-20 yaprak maydanoz
1 adet yeşil köy biberi
1 adet salatalık
5 parça kuru domates dilimi
 9-10 parça küp şeklinde beyaz peynir
1 yemek kaşığı keten tohumu
Bir kaç parça taze kekik
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1/2 limon suyu
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Yeşillikleri yıkayıp kurulayın ve elinizle iri parçalar halinde doğrayın.
2. Salata tabağına yeşillikleri alın, üzerine salatalık, biber, peynir ve kuru domates dilimlerini yerleştirin.
3. Keten tohumu ve kekik serpin.
4. Nar ekşisi, yağ ve limon suyu ile yaptığınız sosu üzerine gezdirin. Yeşil yapraklarda demir minerali bol olup C vitamini açısından da zengindir. AFİYET OLSUN.


KURU NANELİ YEŞİL SALATA

İçindekiler: 2 kişilik
1 adet salatalık
10-12 küçük dilim beyaz peynir (küp şeklinde)
4 yaprak aysberg marul
6-7 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı kuru nane
Çok az tuz ( peynir tuzlu ise hiç koymamanız iyi olur.)
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
1/2 limon suyu
Dilerseniz bir tatlı kaşığı nar ekşisi

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Salata tabağına önce, aysberg marulları doğrayın.
2. üzerine kalın dilimler halinde salatalıkları yerleştirin.
3. Peynirleri ekleyin.
4. Limon suyu, nar ekşisi ve yağ ile sos hazırlayıp üzerine gezdirin.
5. En son bol nane serpip servis yapın. AFİYET OLSUN.

HARDALLI KARNABAHAR SALATASI

İçindekiler: 4 kişilik
1/2 adet küçük boy karnabahar
1 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı hardal
1 diş sarımsak

Karnabaharı haşlamak için:
1 kaşık süt
1 dilim ekmek
Tuz

Yapılışı: ( gülümseyin :)

1. Karnabaharı küçük çiçeklere ayırın ve 1 çay bardağı su, bir tutam tuz, bir dilim ekmek ve bir kaşık sütle hafif ateşte biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın. 
2. Servis tabağına alıp soğumasını bekleyin. 
3. Bir kasede ezilmiş sarımsak, hardal , ve yoğurdu karıştırıp karnabaharların üzerine dökün. 
4. Dilerseniz üzerine dere otu serpin. AFİYET OLSUN.



ÇİĞ KARNABAHAR SALATASI

İçindekiler:
1 adet küçük boy karnabahar
3 adet kuru domates
2 yemek kaşığı dilimlenmiş yeşil zeytin
6-7 yaprak roka
6-7 yaprak tere
6-7 yaprak maydanoz
1 küçük havuç
1 çay kaşığı pul biber ( damak tadınıza göre )
1 çay kaşığı kuru reyhan
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1/2 limon suyu

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Yeşillikleri yıkayıp kurulayın ve elinizle iri parçalara ayırın.
2. Havucu çok ince halka şeklinde doğrayın.
3. Kuru domates dilimlerini ince doğrayın.
4. Karnabahar çiçeklerini küçük parçalara ayırın.
5. Limon suyu ve zeytinyağı ile sos hazırlayın.
6. Hazırladığınız tüm malzemeleri karıştırıp salata tabağına alın.
7. Üzerine pul biber ve reyhan serperek servis yapın. AFİYET OLSUN.


YOĞURTLU KARNABAHAR SALATASI
İçindekiler:
1/2 adet küçük boy haşlanmış karnabahar
1 bardak koyu yoğurt
1 diş ezilmiş sarımsak
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Haşlanmış karnabaharı servis tabağına alın.
2. Yoğurt, sarımsak ve tuzu karıştırıp karnabaharın üzerine dökün. AFİYET OLSUN.




PATLICAN SALATASI
İçindekiler:
2 adet patlıcan
3 adet yeşil soğan
1 adet küçük doğranmış domates
9-10 dal ince kıyılmış maydanoz
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1/2 limonun suyu
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Patlıcanları közleyip soyun ve küçük doğrayın, bir kaba alın.
2. Taze soğanları yıkayın ve küçük doğrayıp tüm malzemeleri birleştirin.
3. Yağ, tuz, nar ekşisi ve limon suyu ile yaptığınız salatanın üzerine dökün. AFİYET OLSUN.


YOĞURTLU HAVUÇ

İçindekiler: 4 kişilik
2 adet havuç
1,5 su bardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak ( isteğe bağlı )
1 çay kaşığı tuz ( damak tadınıza göre)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Pul biber

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Havuçları iri rendeleyin ve bir tatlı kaşığı yağ ile bir tavada, kısık ateşte yumuşatın. Ateşten alıp soğutun.
2. Süzme yoğurdu bir kaseye koyup tuz, ezilmiş sarımsak ekleyip karıştırın.
3. İki malzemeyi buluşturup pul biber ve dereotu ile servis yapın. AFİYET OLSUN.



PANCAR TURŞULU SALATA

İçindekiler: 4 kişilik
8 yaprak tere
6 yaprak marul
2 adet salatalık
2 adet domates
Dilimlenmiş kırmızı pancar turşusu 
10-15 yaprak nane
1/2 limon suyu
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Tuzunu turşuya göre ayarlayın.

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Tere ve marul yapraklarını yıkayıp kurulayın.
2. Salatalıkları kabuklu verev şekilde doğrayın.
3. Domatesleri iri dilimleyin.
4. Salata tabağına yeşillikleri, domates ve salatalığı ve turşuları koyun.
5. Limon suyu ve yağ ile yaptığınız sosu salatanın üzerine dökün. AFİYET OLSUN.



YEŞİL ZEYTİN SALATASI

İçindekiler: 4 kişilik
1 su bardağı dilimlenmiş yeşil zeytin ( Tuzunu azaltmak için biraz suda bekletip yıkayın.)
2 adet salatalık (Salatalık zeytinin tuzunu dengeler.)
 2-3 kaşık kıyılmış dereotu
4 adet ince doğranmış yeşil soğan
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kuru reyhan
1 yemek sızma zeytinyağı
1/2 limon suyu
4 adet iri kıyılmış ceviz içi

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Bir adet salatalığı ince dilimler halinde doğrayıp salata tabağına yayın.
2. Diğer salatalık hariç tüm malzemeleri  karıştırın ve salata tabağına, salatalıkların üzerine koyun.
3. Üzerine limon suyu, yağ ve pul biberle hazırladığınız sosu gezdirin.
4. İkinci salatalığı iri dilimler halinde kesip tabağın kenarlarına koyarak servis yapın. AFİYET OLSUN.



ÇOBAN SALATA

İçindekiler: 4 kişilik
2 adet domates
2 adet salatalık
2 adet sivri biber
1 büyük kuru soğan
2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
1 yemek kaşığı kıyılmış nane
1 limonun suyu
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı tuz (damak tadına göre)
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Domates, biber ve salatalıkları küçük doğrayın.
2. Soğanları küçük ve ince doğrayıp biraz tuzla ovun.
3. Derin bir kaseye domates, biber, salatalık, soğan, nane ve maydanozu koyun.
4. Limon suyu, yağ, pul biber, sumak ve tuzu karıştırarak sos hazırlayın.
5. Salata malzemelerinin üzerine sosu döküp karıştırın ve salata tabağına alın. AFİYET OLSUN.



TURŞULU SALATA

İçindekiler: 4 kişilik
1 adet iri küp şeklinde doğranmış domates
1 adet halka şeklinde doğranmış salatalık
8 yaprak roka 
15-20 yaprak nane
1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
10 adet içi kırmızı biber doldurulmuş yeşil zeytin
2 adet küçük salatalık turşusu ( iyice yıkayın)
5-6 adet yeşil zeytin
1/2 limonun suyu
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Yeşillikleri yıkayıp kurulayın ve elinizle iri parçalar halinde doğrayın.
2. Yağ ve limon suyu ile sos hazırlayın.
3. Salata tabağına yeşillikleri, domates, salatalık, ve zeytinleri yerleştirip karıştırın.
4. Üzerine sosu gezdirin.
5. En son turşu dilimlerini koyup yeşil zeytinle servis yapın. AFİYET OLSUN.


PASTA SALATA

İçindekiler: 4 kişilik
3 adet büyük boy patates
1. kat
1 adet küçük kuru soğan
1,5 çay kaşığı pul biber ( acısı isteğinize bağlı)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz (az)
2.kat
6 yaprak roka
Bir avuç maydanoz yaprağı
Tuz (az)
3. kat
2 adet havuç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı süzme yoğurt
1 diş sarımsak
Tuz (az)


Yapılışı: gülümseyin:)
1. Patatesleri haşlayın. Her birini ayrı bir kapta ezin ve biraz soğutun.
2. Havuçları rendeleyin, bir tatlı kaşığı yağ ile bir tavada kısık ateşte yumuşayana kadar yakmadan soteleyin.
3. Havuçları soğutun, sarımsağı ezin, az tuz ve yoğurtla birlikte karıştırın.
4. Orta boy bir kaseye streç film döşeyin, kaba iyice yapıştırın.
5. Birinci patatesin içine ince doğradığınız soğanı, yağı, tuzu ve pul biberi koyup karıştırın. Kasenin dibine bastırarak yerleştirin.
6. İkinci patatesin içine doğranmış roka ve maydanozları, 1 tatlı kaşığı limon suyunu, tuzu koyup karıştırıp  soğanlı patatesin üzerine kaşıkla yerleştirin.
7. Üçüncü  patatesin içine yoğurtlu havuç karışımını koyup karıştırın ve diğerlerinin en üstüne koyup biraz bastırın.
8. Düz bir servis tabağına ters çevirip streç filmi ayırın.
9. Dereotu ile süsleyip servis yapın. Çocuklarında ilgisini çekecek bir salata. AFİYET OLSUN.



TAHİN SOSLU NOHUT SALATASI

İçindekiler:
1 adet küçük aysberg
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
3-4 adet kokteyl domates
2 diş ezilmiş sarımsak
1 kaşık zeytinyağı
1/2 limonun suyu
Bir miktar tuz
Pul biber

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Aysberg marulu yıkayıp suyunu süzün, kurulayın ve elinizle iri parçalar koparıp salata tabağına koyun.
2. Nohut ve dere otunu ekleyip harmanlayın.
3. Tahin, sarımsak, limon suyu ve tuzu karıştırarak sos hazırlayın.
4. Salatanın üzerine gezdirin. Tabağın kenarlarına kokteyl domatesleri ikiye bölerek sıralayın.
5. Üzerine pul biber serpip servis yapın. AFİYET OLSUN.


HAVUÇLU SALATA

İçindekiler:
1 adet küçük aysberg marul
1 adet havuç
1 adet salatalık
7-8 yaprak nane
6 adet siyah zeytin
1 kaşık sızma zeytinyağı
1/2 limon suyu
Dilerseniz tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Yeşillikleri yıkayıp kurulayın.
2. Derin bir kaba marulu ve salatalığı doğrayın.
3. Havucun dışını kazıyıp iri rendeleyin.
4. Naneyi ince doğrayın.
5. Marul, salatalık, havuç ve naneyi çok az karıştırıp salata tabağına alın.
6. Yağ, limon suyu ve tuzla sos yapıp üzerine gezdirin.
7. Salatalık dilimleri, zeytin ve dereotu ile süsleyerek servis yapın. AFİYET OLSUN.


BUĞDAY SALATASI


İçindekiler: 4 kişilik
1 bardak haşlanmış buğday
4 adet taze soğan
7-8 dal maydanoz
7- 8 dal dere otu
1 tatlı kaşığı keten tohumu
1 yemek kaşığı çam fıstığı
4 adet iri doğranmış ceviz
6 yaprak marul
2 yemek kaşığı az ezilmiş beyaz peynir
½ limon suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı pul biberi
Bir kaç nane yaprağı
Arzuya göre tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Çam fıstığı ve keten tohumunu yağsız tavada çok az kavurun.
2. Soğan, marul, maydanoz ve dereotunu yıkayıp suyunu süzdürün. 
3. Büyük bir salata kasesine hepsini irice doğrayın. 
4. Çam fıstığını ve keten tohumunu ekleyin. 
5. Zeytinyağı, limon suyu, sumak ve pul biberle yaptığınız sosu döküp yavaş ve bir iki kez ezmeden nazikçe karıştırın. 
6. Servis tabağına alın, tabağın kenarlarına domates ve salatalık dilimleri yerleştirin. 
7. En son üzerine cevizleri ve peyniri serpip, zeytinle süsleyin. AFİYET OLSUN.



TAVUKLU SALATA

İçindekiler: 4 kişilik
1 adet haşlanmış tavuk göğüs eti
6 yaprak marul
4 adet yeşil soğan
2 adet yeşil biber
1 çay bardağı haşlanmış mısır
Maydanoz yaprakları
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, pul biber



Yapılışı: gülümseyin:)
1. Bir çay kaşığı tuz ve yağı  karıştırarak sos hazırlayın. 
2. Haşlanmış tavuk göğsünü iri parçalar halinde doğrayın. 
3. Yıkayıp kuruladığınız marul yapraklarını elinizle kopararak derin bir salata kasesine koyun. 
4. Üzerine doğranmış yeşil soğanları, biberleri ekleyin. 
5. Tavuk parçalarını, mısırları koyup sosu salatanın her tarafına gezdirin. 
6. Pul biber, mısır ve maydanoz yapraklarını serpip domates ve biberle süsleyerek servis yapın. AFİYET OLSUN.



SİYAH ZEYTİNLİ SALATA

İçindekiler: 4 kişilik
8 yaprak marul
2 adet salatalık
8 adet kokteyl domates
8 yaprak tere
10 adet siyah zeytin
2 adet havuç
1 tatlı kaşığı pul biber
1 limon suyu
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz ( Zeytine göre ayarlayın.)

Yapılışı: gülümseyin:)
1.Derin bir salata kasesine sırasıyla iri doğranmış marul, dört adet doğranmış zeytin, halka şeklinde doğranmış salatalık, ikiye bölünmüş domates, halka şeklinde ince doğranmış havuç ve ince kıyılmış tereyi koyun.
2. Üzerine tuz, yağ, limon suyu ile hazırladığınız sosu gezdirip kalan zeytinlerle süsleyerek servis yapın. AFİYET OLSUN.

YOĞURTLU KEREVİZ SALATASI


İçindekiler: 4 kişilik
1 adet orta boy kereviz
1 diş sarımsak
2 adet iri kıyılmış ceviz
1 bardak koyu yoğurt
Arzuya göre tuz, pul biber

Yapılışı: gülümseyin:)
 1. Önce ceviz ve sarımsakları ezin, yoğurtla karıştırın.
 2. Kerevizi rendeleyin. Kararmaması için hemen karışıma ilave edin. Yoğurt ve kerevizi karıştırıp servis tabağına alın. AFİYET OLSUN.



MARULLU BULGUR SALATASI
İçindekiler:
4 yaprak marul
1 adet salatalık
3 adet yeşil soğan
6-7 yaprak nane
6-7 sap dereotu
1 su bardağı köftelik bulgur
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Bulguru bir kaba koyup üzerine yarım bardak sıcak su koyup ağzını kapatarak şişmesini sağlayın. Suyu iyice çekmesi için 10 dakika bekleyin.
2. Tüm yeşillikleri yıkayıp kurulayın. Hepsini ince bir şekilde doğrayın.
3. Şişen bulgurun içine yağ, limon suyu, tuz ve salça koyup iyice karıştırın.
4. Salatalığı ince doğrayın. 
5. Hazırladığınız malzemeleri buluşturup karıştırın. Kenarlarını bir adet salatalığı dilimleyerek süsleyin. AFİYET OLSUN.

MARULLU PATATES SALATASI

İçindekiler: 4 kişilik
3 orta boy patates
1 orta boy soğan
6 yaprak kıvırcık marul
2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
1 çay kaşığı pul biber
½ çay kaşığı kara biber
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
½ limon suyu
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)

1. Patatesleri haşlayın, bir çatalla biraz ezin ve soğumaya bırakın.
2.  Bu arada marulları yıkayıp kurulayın  ve ince doğrayın. 
3.Soğanı ikiye bölüp, yarım daire şeklinde doğrayın. 
4. Tüm malzemeleri birbirine karıştırıp zeytinyağı, limon suyu, tuz ve pul biberini ekleyin, karıştırıp servis tabağına alın.
 5.Limon kabuğu ve zeytinle süsleyebilirsiniz. AFİYET OLSUN.



PEYNİRLİ, MAYDANOZ SALATASI

İçindekiler: 2 kişilik
1/2 demet maydanoz
1 adet domates
1 adet salatalık
100 gram beyaz peynir
1 adet havuç
1 tatlı kaşığı kuru nane
1/2 limon suyu
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane

Yapılışı: gülümseyin:)

1. Düz bir servis tabağına sırasıyla, yıkayıp kuruladığınız maydanoz yapraklarını, halka şeklinde doğradığınız salatalığı, küp şeklinde doğradığınız domatesi, halka şeklinde doğradığınız havucu ve peynir dilimlerini yerleştirin. Peynir dilimlerine kuru nane serpin.
2. Yağ, limon ve tuz ile hazırladığınız sosu salatanın üzerine dökerek servis yapın.  AFİYET OLSUN.



FISTIKLI MAŞ FASULYESİ SALATASI

İçindekiler: 4 kişilik
1 bardak haşlanmış maş fasulyesi
6 yaprak kıvırcık marul
4 adet taze soğan (isteğe bağlı)
15 - 20 adet  nane yaprağı 
1 dolu yemek kaşığı doğranmış dereotu
15 adet tuzsuz yer fıstığı
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
Bir kaç yaprak fesleğen
1/2 limon suyu
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Küçük bir kasede zeytinyağı, limon suyu, tuz, pul biberi karıştırarak bir sos hazırlayın. 
2. Bir salata kasesine sırasıyla iri doğranmış marulu, nane yapraklarını, doğranmış dereotunu, fesleğeni, maş fasulyesini ve fıstıkları koyun. 
3. Üzerine yağ, limon suyu ve tuz ile hazırladığınız sosu gezdirin.  
Çok besleyici ve lezzetli bir salatadır. Besin değerini artırmak için üzerine peynir dilimleri koyabilirsiniz. Maş fasulyesi besin değeri yüksek, yararlı  bir bakliyat. AFİYET OLSUN.



MAŞ FASULYESİ SALATASI

İçindekiler:
1,5 bardak maş fasulyesi
1 adet küçük doğranmış domates
1 adet küçük doğranmış salatalık
2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
2 yemek kaşığı doğranmış dereotu
4 adet küçük doğranmış taze soğan
Sos için:
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1/2 limonun suyu
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Sosu hariç tüm malzemeleri karıştırın.
2. Sosunu döküp servis tabağına alın. Domates ve maydanozla süsleyin. AFİYET OLSUN.

SOSLU ÇILBIR


İçindekiler: 3 kişilik
3 yumurta
3 bardak su
1 çay kaşığı sirke
1 bardak yoğurt
1 diş sarımsak ( sarımsaksız daha hafif oluyor)
2 adet yeşil biber 
2 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)

1. Tavaya kabukları soyulup küp şeklinde doğranmış domatesleri , küçük doğranmış biberleri ve yağı koyup malzemeler yumuşayıp suyunu biraz çekene kadar pişirin.

2. Bir bardak yoğurda bir adet ezilmiş sarımsak ve biraz tuz atıp karıştırın.

3. Bir tencereye 3 bardak sıcak su koyun. İçine 1 çay kaşığı sirke ekleyin. 

4. Yumurtaları tek tek, yavaş ve suya iyice yakın kırın. Orta ateşte yaklaşık 3 – 4 dakika pişirip bir kevgir yardımıyla sudan çıkarıp servis tabağına alın. 

5. Üzerine sarımsaklı yoğurdu (dilerseniz sarımsaksız yapabilirsiniz.) dökün. Yoğurdun üzerine kaşıkla domatesli sosu gezdirip pul biber serperek servis yapın. AFİYET OLSUN.



YOĞURTLU PATLICAN SALATASI

İçindekiler:
1 adet kemer patlıcan
1 su bardağı  koyu yoğurt
1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu (isteğe göre)
1 diş sarımsak 
Tuz 

Yapılışı: gülümseyin:)

1. Patlıcanı yıkayıp bir iki yerinden bıçakla kesin ve ocakta veya ızgarada közleyin. 

2. Közlenen patlıcanı soyup tahta üzerinde bıçakla ince ince kıyın. 

3.Sarımsakları ezin. Derin bir kasede patlıcan, sarımsak, tuz, dereotu ve yoğurdu karıştırıp servis tabağına al. AFİYET OLSUN.


MARUL YATAĞINDA BULGUR SALATASI

İçindekiler:
1,5 çay bardağı köftelik bulgur
½ demet roka
½ demet tere
3 adet yeşil soğan
7 – 8 dal dereotu
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı nar ekşisi ( damak tadınıza göre artırabilirsiniz.)
½ limon suyu
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı sumak
Tuz (salçaların tuzunu da dikkate alarak koyun.)
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Bir kasede köftelik bulguru, üzerini geçmeyecek kadar sıcak suyla ıslatın ve ağzını kapatıp siz malzemelerinizi hazırlayana kadar bekletin. 
2. Yeşillikleri yıkayıp kurulayın ve ince doğrayıp bir karıştırma kabına alın.
3.Şişen bulgurların üzerine yağı, salçaları, limon suyunu, nar ekşisini, pul biber, sumak ve tuzunu ekleyip iyice karıştırın. 
4. Yeşilliklerle bulgurlu karışımı birleştirin ve karıştırın. 
5. Yıkayıp kuruladığınız marul yapraklarını servis tabağına alın ve içine ikişer kaşık karışımdan koyun. 
Marul, maydanoz ve zeytinle süsleyerek servis yapın. Hem meze olarak hem salata olarak yemeklerinize eşlik edebilir. Kısıra çok benziyor ancak yeşillik oranı ve içindekiler biraz daha farklı. AFİYET OLSUN.



PUL BİBER VE SUMAK SOSLU YEŞİL SALATA

İçindekiler:
4 yaprak kıvırcık
7 - 8 yaprak roka
1 orta boy domates
3 adet yeşil soğan
Sosu:
1/2 limon suyu
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1.Yeşillikleri sirkeli suda biraz bekletip yıkayın ve kurulayın.
2.Salata tabağınıza yeşillikleri iri doğrayın, (elinizle ezmeden koparırsanız daha iyi) üzerine domatesleri doğrayıp ilave edin.
3. Sosu için tüm malzemeleri karıştırın ve malzemelere ekleyip çok az karıştırın. Biraz süsleyip servise sunun. AFİYET OLSUN.

BÖRÜLCE SALATASI

İçindekiler:
1 adet aysberg marul
1 su bardağı haşlanmış börülce
8 - 9 dal maydanoz
1 adet domates
15 adet soyulmuş badem (kolay soymanın yolu, püf noktaları bölümünde)
1/2 limon suyu
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Marulu yıkayıp kurulayın. Derin bir salata kasesine sırasıyla iri doğranmış (bıçak kullanmayın, elinizle koparın) marulu, maydanoz yapraklarını, börülceleri, bademleri koyun.
2. Kasenin kenarlarına domates dilimlerini yerleştirin.
3. Limon suyu, yağ ve tuzla hazırladığınız sosu üzerine gezdirin. AFİYET OLSUN.


KIRMIZI FASULYE SALATASI

İçindekiler:
1 demet roka
1 su bardağı haşlanmış kırmızı fasulye
1/2 çay bardağı köftelik bulgur
4 - 5 adet yeşil soğan
1 adet domates
1 adet salatalık
Sosu için:
1/2 limon suyu
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Önce bulgurları çok az kaynamış su ile ıslatın. Yumuşadıktan sonra soğumasını bekleyin.
2. Yeşil soğan ve rokayı yıkayıp kurulayın. İri parçalar halinde doğrayın, salatalık ve domatesleri de doğrayıp bulgur ve fasulyeleri ekleyin.
3. Tüm malzemeyi bir salata kasesine alın. Sosu için tuz, limon, yağı karıştırıp salatanın üzerine dökün, çok az karıştırıp sunuma hazırlayın. AFİYET OLSUN.


YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI

İçindekiler:
1/2 demet semizotu
1 su bardağı koyu yoğurt
1 diş ezilmiş sarımsak ( Damak tadınıza göre koymayabilir veya artırabilirsiniz.)
Tuz, pul biber

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Semizotunu yıkayıp kurulayın. Saplarıyla birlikte iri doğrayın.
2. Sarımsak, tuz ve yoğurdu karıştırın.
3. İki malzemeyi birleştirin. Dilerseniz bir kaşık mayonez ekleyebilirsiniz. Yağlı olduğu için mayonez çok tercih ettiğim bir sos değil.
4. Karışımı servis tabağına alıp pul biber dökün. AFİYET OLSUN.


AVOKADO SALATASI İçindekiler:
1 adet olgun avokado
4 yaprak aysberg marul
8-9 adet siyah zeytin
6-7 dal dereotu
3 adet yeşil soğan
1 çay kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Yumuşamış bir avokadonun kabuğunu çok ince soyun.
2. Ortasından ikiye ayırıp çekirdeğini çıkarın. Avokadoyu iri dilimler halinde doğrayın.
3. Marulu yıkayıp kurulayın ve Salata tabağına iri doğrayın. Üzerine avokadoları yerleştirin.
4. Üzerine zeytinleri ve dereotunu koyun. Pul biber serpin.
5. Yağ, limon suyu ve bir miktar tuzla hazırladığınız sosu salatanın üzerine dökün. AFİYET OLSUN.

EZME PATATES SALATASI

İçindekiler:
3 orta boy patates
4 adet yeşil soğan
10 adet dilimlenmiş yeşil zeytin
2 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
1/2 çay kaşığı karabiber
Tuz ( damak tadınıza göre )
Sosu için:
1/2 limonun suyu
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Patatesleri haşlayın, soyduktan sonra hemen ezin.
2. Soğan ve dere otlarını ince kıyın.
3. Derin bir kapta, soğumuş ezilmiş patatesi, yeşillikleri, zeytini, tuzu, karabiberi, limon suyu ve zeytin yağını ekleyip iyice karıştırın.
4. Karışımı bir kalıba koyup servis tabağına ters çevirip süsleyin. AFİYET OLSUN.


PESTO SOSLU, HAVUÇLU PATATES PASTASI

İçindekiler:4 kişilik
4 orta boy haşlanmış patates
2 kibrit kutusu büyüklüğündeki ezilmiş beyaz peynir
2 çay kaşığı kuru kekik
1/2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı pesto sos ( tarifi soslar bölümünde )
2 adet haşlanmış havuç
Maydanoz yaprakları

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Haşlanmış patatesleri ezin, içine tuz, karabiber, ezilmiş peynir ve kekik ilave edip karıştırın.
2. İsteğe göre ya hepsini bir top halinde bir servis tabağına, yada porsiyonluk, dört ayrı tabağa hazırlayın.
3. Topların dışına birer tatlı kaşığı pesto sos sürüp havuç dilimleri yerleştirin.
4. Bol maydanoz yapraklarıyla süsleyin. AFİYET OLSUN.



YOĞURTLU ISPANAK SALATASI

İçindekiler:
1/2 kg. ıspanak
1,5 su bardağı koyu yoğurt
2 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Pul biber

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Ispanakları yıkayıp kurulayın ve iri parçalar halinde elinizle kesin.
2. Bir tavaya yağı koyup ısıtın, ateşi yükseltip ıspanakları tavaya alın. 



3. Bir kaç dakika çevirerek sulandırmadan yumuşatın. Ateşi sulanmaması için yükseltiyoruz.
4. Ocağı kapatın, biraz soğutun.
5. Derin bir kapta yoğurt, tuz ve sarımsağı karıştırın.
6. İki malzemeyi buluşturup birbirine yedirin.
7. Servis tabağına alıp pul biber serpin. AFİYET OLSUN.




KISIR 
Herkesin kısır tarifi farklı, bu da benim tarifim. Kısırı çocuklarım ilkokula başladığından beri yaparım. Çocuklar için daha vitaminli olsun diye bol ve çeşitli yeşillik kullanarak yapıyordum. Bu tada alıştık ve bu şekilde yapmaya devam ediyorum. Umarım bu kısır tarifi damak tadınıza uyar:))

İçindekiler: 8 kişilik
1,5 bardak köftelik ince bulgur (ben esmer olanları tercih ediyorum)
1 bardaktan iki parmak eksik kaynamış su
1 adet orta boy domates
1 adet orta boy salatalık
4 yaprak marul
12 yaprak roka
10 yaprak tere
7 - 8 dal maydanoz
7 - 8 dal dere otu
5 adet ince taze soğan
2 yemek kaşığı sızma zeytin yağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 limon suyu ( Damak tadınıza göre)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1,5 çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı kimyon ( Hazmı kolaylaştırır, isterseniz koyabilirsiniz.)
Tuz ( Salçaların tuzuna dikkat edin)

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Küçük bir tencereye bulguru koyun, üzerine kaynar suyu ekleyip kapağını kapatarak bulgurların şişmesi için 15 dakika bekletin.
2. Bu arada yıkadığınız yeşillikleri ( marul, roka, tere, maydanoz, dere otu, taze soğan) kurulayıp ince bir şekilde doğrayıp derin bir salata kasesine alın.
3. Domatesi, salatalığı,  küçük küçük doğrayın ve yeşillikleri doğradığınız kaba alın.
4. Yumuşayan bulgurların üzerine yağı, salçaları, limon suyunu, nar ekşisini, baharatları ve bir miktar tuzu ekleyip elinizle hamur gibi yoğurun.
5. Yeşillikleri  ekleyip karıştırın. Marulla servis yapın. AFİYET OLSUN.





YEŞİL MERCİMEK SALATASI

İçindekiler:
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
4 adet ince doğranmış yeşil soğan
6 yaprak iri doğranmış kırmızı kıvırcık marul
6 yaprak marul
1 adet kırmızı biber
1 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz
1 yemek kaşığı ince kıyılmış nane
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz
1 çay kaşığı pul biber
½ limon suyu


Yapılışı: gülümseyin:)
1. Tuz, yağ ve limonu karıştırarak bir sos hazırlayın. 

2. Servis tabağına önce mercimekleri koyup sosun yarısını üzerine dökün. 


3. Mercimeğin üzerine yeşillikleri doğrayın, kalan sosu yeşilliklerin üzerine gezdirip limon ve kırmızı biber dilimleri ile süsleyin. AFİYET OLSUN.




KIRMIZILI SALATA

İçindekiler:
6 yaprak kırmızı marul
1 adet kırmızı biber
1 salatalık
8 yaprak roka
1 tatlı kaşığı balsamik sirke
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Yeşillikleri yıkayıp kurulayın ve bir salata kasesine elinizle iri parçalar halinde doğrayın.
2. Üzerine halka şeklinde doğradığınız kırmızı biber ve salatalık dilimlerini koyun.
3. Sirke, tuz ve yağı karıştırarak hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirin. AFİYET OLSUN.



HAVUÇLU SEMİZOTU SALATASI

İçindekiler:
1 demet semizotu
1 havuç
7-8 dal dereotu
1 salatalık
1 adet limon
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı balsamik sirke veya yarım limon suyu

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Semizotu ve dereotunu yıkayıp kurulayın ve iri parçalar halinde bir salata kasesine koyun.
2. Havuç ve salatalıkları halka şeklinde doğrayıp üzerine ekleyin.
3. Bir limonu dilimleyip kasenin kenarlarına sıralayın.
4. Balsamik sirke, tuz ve yağ ile hazırladığınız sosu üzerine dökün. AFİYET OLSUN.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder