13 Mart 2014 Perşembe

Pasta ve börekler



SOYA KIYMALI PİDE

Bu tarifi kıymalı, peynirli, sucuklu, istediğiniz iç harçla yapabilirsiniz.

İçindekiler:
Hamuru: 
 1 paket kuru maya
1 yumurta ( akı hamura, sarısı üzerine)
½ su bardağı sulu yoğurt
½ su bardağı ılık su
½ çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz şeker
1,5 çay kaşığı tuz
1 su bardağı kepekli un
1 su bardağı çavdar unu
2 su bardağı normal un ( bardak boyu herkeste farklı olabileceğinden hamur cıvık kalırsa normal undan biraz daha ilave ederek hamuru toparlayabilirsiniz. )
İç malzemesi:
1 bardak ıslanıp yumuşamış soya kıyması
1 adet ince doğranmış orta boy soğan
1 adet halka şeklinde doğranmış yeşil biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kekik
2 kaşık zeytinyağı

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Derin bir kaba unları, bir çay kaşığı toz şekeri, 1,5 çay kaşığı tuzu ve toz mayayı koyup karıştırın. 
2. Bu karışımın ortasını açıp sıvı malzemeleri ; yumurta akı, yoğurt ve yağı ekleyin ve yavaş yavaş malzemeleri birbirine alıştırarak karıştırın. Gerekirse un ilave ederek elinize yapışmayan oldukça yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru , üzerini streç filmle kaplayıp mayalanmaya bırakın. Yaklaşık yarım saatte mayalanır. Hamur mayalanırken siz iç malzemenizi hazırlayın.
3. Bir tavaya zeytinyağı koyup soğanları ve biberleri yumuşatın. 
4. Soya kıymasını ekleyin. Bir kaç kez karıştırıp tuzunu ve baharatlarını ekleyip ateşten alın, biraz soğutun. Tuzuna dikkat edin soya kıyması da biraz tuzlu olabilir.
5. Mayalanan hamuru mandalina büyüklüğünde parçalara ayırın. 
6. Düz bir tezgahta biraz un serperek merdaneyle açın. Oldukça ince açtığınız hamurların orta yerine iç harcından koyun. Hamurun iki yanını ortaya doğru getirin, ortasını biraz açık bırakın, yani pide görüntüsünü verin. Dilerseniz bir kısmını peynirli hazırlayabilirsiniz. ( Bunun için bir miktar beyaz peyniri ezip, içine bir tam yumurta kırıp karıştırarak peynirli iç hazırlayabilirsiniz.) ) 
7. Tüm hamurları bu şekilde hazırlayıp yağlanmış fırın tepsisine birbirine çok yaklaşmayacak şekilde yerleştirin , üzerine bir çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırdığınız yumurta sarısını sürüp önceden ısıttığınız 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 
8. Fırından çıkınca isterseniz üzerine bir fırça yardımıyla az miktarda tereyağı sürebilirsiniz. Pidelerinizi servis tabağına alın ve yanında evde yaptığını tuzsuz köpüklü ayranla servis yapın. 
AFİYET OLSUN.


ÇİÇEKLİ MUFFIN

İçindekiler: 6 adet
2 yumurta
1 dolu yemek kaşığı  tereyağı
4 yemek kaşığı şeker
4 dolu yemek kaşığı elenmiş un
1 çay kaşığı vanilya
1,5 çay kaşığı kabartma tozu

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Yumurta ve şekeri koyu yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpın.
2. Küçük bir tavada tereyağı eritin, biraz soğutup karışıma ekleyin.
3. Elenmiş unu, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip tahta kaşıkla alttan üste olmak üzere karıştırın.
4. Tavada kalan tereyağı ile muffin kalıplarını yağlayıp ( dilerseniz pasta kağıtları yerleştirebilirsiniz.) karışımı kalıplara dökün. Her birini hafif yere vurup havasını giderin.
5. Önceden 4 dakika ısıtılmış 180 derecede yaklaşık 25-30 dakika üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirin. ( Fırına göre zaman değişebilir.)
6. Fırından çıkardığınız muffinler soğuduktan sonra üzerine çiçek hamuru ile çiçek ve yaprak yaparak süsleyin. AFİYET OLSUN.


HAVUÇLU KEK

İçindekiler:
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağından iki parmak eksik şeker
1 adet ince rendelenmiş havuç
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı iri doğranmış ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın 
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 su bardağı un


Yapılışı: gülümseyin:)
1. Yumurta ve şekeri yoğurt kıvamına gelene kadar çırpın.
2. Tereyağı eritip biraz soğutun.
3. Tereyağ, havuç ve sütü yumurtalı karışıma ekleyin.
4. Unu bir kaba eleyin, içine tarçın ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın.
5. Unlu karışımı yumurtalı karışıma ilave edip alttan üste olmak üzere tahta kaşıkla karıştırın.
6. Cevizi koyup tekrar karıştırın ve yağlanmış kalıba dökün.
7. Önceden dört dakika ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. AFİYET OLSUN.


BROWNİ

İçindekiler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
100 gram bitter çikolata
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı iri doğranmış ceviz
3/4 bardak (bir su bardağından iki parmak eksik ) un
1/2 paket kabartma tozu

Sosu için:
150 gram krema
100 gram bitter çikolata
1 yemek kaşığı kakao

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Şeker ve yumurtaları koyu bir kıvama gelinceye kadar çırpın.
2. Bir tavada tereyağı eritin, ateşten alıp çikolatayı küçük parçalara ayırıp içinde yumuşatın.
3. Çikolatalı karışımı yumurtalı karışıma ekleyin.
4. Elenmiş una kabartma tozu karıştırıp ekleyin, cevizleri de koyup tahta spatula alttan üste olarak karıştırın.
5. Fırın kağıdı serilmiş fırın kabına karışımı koyun, önceden 3-4 dakika ısıtılmış 175 derecelik fırında üzeri kuruyuncaya kadar yaklaşık yarım saat pişirin. Fırından çıkarın.
6. Sosu için, kremayı küçük bir sos kabına koyup kısık ateşte ısıtın, kaynatmadan ateşten alıp içine çikolata parçalarını ve kakaoyu koyup iyice karıştırarak çikolatayı eritin.
7. Browninin üzerine sosu yayın ve soğumadan ılık servis yapın. Üzerine bir top dondurma koyun, çok yakışıyor, tadını tamamlıyor. AFİYET OLSUN.


SANDVİÇ PASTA
İçindekiler:
Hamuru:
3 yumurta
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
4 dolu kaşık un 
Üzeri için: 
1 yemek kaşığı kakao

Kreması:
1,5 su bardağı süt
3 kaşık nişasta
3 kaşık şeker
1 yemek kaşığı labne peynir
1 çay kaşığı vanilya
Nişasta ve şekeri bir tencereye alın, üzerine sütü ekleyip, orta ateşte kaynayana kadar karıştırın. Bir kaç taşım kaynatıp ateşte alın. Biraz soğutup labne peyniri ve vanilyayı ekleyin ve iyice karıştırın.

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Küçük derin bir tencereye bir bardak su, bir yemek kaşığı tereyağı, iki çay kaşığı toz şeker ve bir tutam tuz koyup kaynatın.
2. İçine dört dolu kaşık elenmiş unu boşaltın ve ateşi kısıp karıştırarak 4-5 dakika pişirin.
3. Tencereyi ateşten alıp içine yumurtaları tek tek yedirerek katın. El blenderi ile iyice çırpın.
4. Macun kıvamında pürüzsüz bir hamur elde edin. 
5. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Hamurdan bir yemek kaşığı alıp, yumurta şeklinde tepsiye dizin.
6. Önceden üç dakika ısıtılmış 175 derecelik fırında kabarıp üzeri kuruyuncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
7. Soğuduktan sonra içini biraz açıp krema doldurun. Buzdolabında iyice soğuyana kadar bekletip üzerine kakao serperek servis yapın. AFİYET OLSUN.


YULAFLI VE CEVİZLİ ÇÖREK

İçindekiler: 20 adet
1 yumurta ( akı içine, sarısı dışına)
3 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 dolu kaşık yulaf ezmesi
2 kibrit kutusu ezilmiş beyaz peynir
5 adet iri ezilmiş ceviz
Yaklaşık 2 bardak un ( yumuşak bir hamur olacak, un ölçüsünü kıvamına göre ayarlayabilirsiniz.)
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz ( peynir çok tuzlu ise tuz koymayın)
Çörek otu

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Derin bir kaba yumurta akı, yoğurt, tuz, zeytinyağı, ceviz ve peyniri koyup biraz karıştırın.
2. Üzerine yulaf, un ve kabartma tozunu ilave edip hamur yapın.Yumuşak ele yapışmayan bir kıvam elde edin.
3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayarak istediğiniz şekli verin.
4. Yağlanmış fırın tepsisine çörekleri dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin.
5. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. AFİYET OLSUN.


LİMONLU MİNİ KEKLER

İçindekiler: 
20 lik küçük kalıplarda yaptım:)

1 adet yumurta 
1 kaşık yoğurt
1 kaşık erimiş tereyağı
2 kaşık su
1 limon kabuğu rendesi
1 su bardağı elenmiş un
1 çay kaşığı vanilya
1 dolu çay kaşığı kabartma tozu
1 dolu kaşık küçük çikolata parçaları

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Yumurta, şeker ve limon rendesini koyulaşıncaya kadar bir kaç dakika çırpın.
2. Su ve yağ ilave edip karıştırın.
3. Elenmiş bir bardak un, kabartma tozu, vanilya ve çikolata parçacıklarını ekleyip alttan üste tahta bir kaşıkla karıştırıp yağlanmış kalıplara dökün.
4. Önceden 4 dakika ısıtılmış 175 derecelik fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirin. ( Küçük çapta olan pastalar çok çabuk pişiyor, tabii fırına göre değişebilir.)
5. Fırından çıkarıp biraz soğuyunca biraz pudra şekeri serpebilirsiniz. Çok minik ve şirin olduğundan leblebi gibi yeniyor dikkat:) AFİYET OLSUN.


PEYNİRLİ MİNİ KİŞ


İçindekiler:
Hamuru: Yaklaşık 8 adet
1 yumurta
1 yemek kaşığı erimiş tereyağı
1 yemek kaşığı soğuk su
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı limon suyu
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Bir tutam tuz
Un
Üzeri için:
100 gram tuzsuz lor peyniri
2 kaşık yoğurt
1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu

Yapılışı:
1) Tereyağı eritin. 
2) Derin bir kaba 1 bardak un, tuz ve kabartma tozu koyup karıştırın. 
3) Unun ortasına eriyip biraz soğumuş tereyağı, yumurta, soğuk su ve yoğurdu ekleyip karıştırın. Gerekirse un ilave edin. (Eğer çok katı olursa çok az yoğurt koyup hamuru yumuşatabilirsiniz.) Hamuru 20 dakika dinlendirin.
4) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve yağlanmış tartölet kalıplarına bastırarak çok ince bir tabaka yerleştirin.
5) Kabarmaması için çatalla delikler açın. Önceden dört dakika ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika hafif kızarana kadar pişirin.
6)Fırından çıkarıp soğutun. Peynir, yoğurt ve kıyılmış dereotunu karıştırın. Soğuyan kişlerin üzerine birer kaşık koyun, üzerini domates kabuklarıyla ve zeytinle süsleyin. AFİYET OLSUN.



PEYNİRLİ ÇÖREK

İçindekiler: Yaklaşık 30 adet
Hamuru için:
1 yumurta
1 bardak yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı tam buğday unu
1,5 su bardağı beyaz un ( Gerekirse unu artırabilirsiniz.)
1 paket kabartma tozu
İçi için:
1 su bardağı lor peyniri, 2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar, 2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz ve 1 çay kaşığı pul biberi karıştırın.
Üzeri için:
Yumurta sarısı
Çörek otu

Yapılışı: gülümseyin:)
1.  Derin bir kaba un, tuz ve kabartma tozunu koyup karıştırın.
2. Ortasını açın. Sıvı malzemeleri ( yumurta, yoğurt, yağ ) koyup una karıştırarak yumuşak bir hamur yapın. Gerekirse un ilave edin ve hamuru iç malzemesini hazırlayana kadar dinlendirin.
3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın.
4. Un serptiğiniz düz bir zeminde merdane ile küçük bir çay tabağı büyüklüğünde açın.
5. Açılan hamurun kenarlarından dört kesik açın, rüzgar gülü yapar gibi. (Ortasına kadar kesmeden)
6. Orta yerine iç malzemeden biraz koyup kesilen parçaları peynirli karışımın üzerine kapayın.
7. İçine iki damla zeytinyağı koyup karıştırdığınız yumurta sarısını çöreklerin üzerine sürün.
8. Çörek otu serpip 200 derecede 5 dakika ısıttığınız fırında yaklaşık 30 dakika hafif kızarana kadar pişirin. AFİYET OLSUN.


PUL BİBERLİ POĞAÇA

İçindekiler:
1 yumurta akı (sarısı içine)
3 kaşık yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz 
1,5 çay kaşığı pul biber
Alabildiği kadar un
Çörek otu

İçi için:
1 su bardağı tuzsuz lor peyniri
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Peynirleri karıştırın.

Yapılışı:
1. Yumurta akı, yoğurt, yağ ve sütü karıştırın.
2. Un, tuz, kabartma tozu ve pul biberi ekleyerek yumuşak bir hamur yapın. 
3. Hamurdan ceviz kadar parçalar koparıp elinizde açarak daire şeklini verin ve içine bir miktar peynir karışımı koyun.
4. Hamurun tamamını bu şekilde hazırlayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin.
5. Önceden beş dakika ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. AFİYET OLSUN.

DÜĞME BİSKÜVİ

İçindekiler:
1 yumurta
4 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı buzlu su
1 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
Bir fiske tuz ( bir tutam, çok çok az)
Aldığı kadar un 

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Tereyağı eritin.
2. Küçük bir kaseye bir kaşık su koyup içine küçük bir buz atın.
3. Derin bir kaba yumurta ve şekeri koyup iyice karıştırın.
4. Üzerine buzlu suyu koyun.
5. Bir kaba bir bardak un koyup içine nişasta, kabartma tozu, vanilya ve bir fiske tuzu koyup karıştırın.




6. İki karışımı birbirine yedirin.
7.  Un ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde edin ve hamuru yarım saat dinlendirin.
8. Dinlenen hamuru merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında açın, merdaneye yapışırsa hafif unlayın.
9. Küçük bir pet şişe kapağıyla hamurdan küçük yuvarlaklar kesin.




10. Ucu sivri temiz bir aletle her bir yuvarlağın orta yerine, dört adet delik açın.
11. Fırın tepsisini yağlayın veya fırın kağıdı serin.



12. Düğmeleri tepsiye yerleştirin.
13. Önceden dört dakika ısıtılmış 175 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
Bisküvi hamurları çok çabuk pişerler, bu fırına göre değişiklik gösterebilir, onun için sık sık bisküvilerinizi kontrol edin.
AFİYET OLSUN.

MANTAR KURABİYE

İçindekiler:
1 yumurta
1 çay bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı erimiş tereyağı
1 yemek kaşığı yoğurt
3 kaşık nişasta
2 çay kaşığı vanilya
2 çay kaşığı kabartma tozu
Aldığı kadar un
1-2 tatlı kaşığı kakao

Yapılışı: gülümseyin:)

1. Karıştırma kabına bir miktar un, nişasta, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırıp ortasını açın.
2. Açtığınız yere yumurta, şeker, yağ ve yoğurdu koyup karıştırarak yavaş yavaş kuru malzemeyi ekleyin.
3. Ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar un ilave edin ve hamuru yarım saat dinlendirin.
4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlaklar yapın.


5. Bir tabağa kakao koyun.
6. Küçük pet şişe kapağını kakaoya batırıp yuvarlak hamurun üzerine hafif bastırın. (Mantarın tersi şekli olacak.)
7. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
8. Önceden 4 dakika ısıttığınız 185 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. 
Herkesin fırın ayarı farklı olduğundan üzeri çok hafif pembeleşene kadar pişirin. AFİYET OLSUN.




MAYALI KÜÇÜK SİMİTLER

İçindekiler:
1 yumurta 
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı ılık süt
1 kaşık yoğurt
1,5 yemek kaşığı toz maya (instant)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Üzeri için:
2 yemek kaşığı pekmez
3 yemek kaşığı su
susam

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Önce sulu malzemeleri (yumurta, yağ, süt, yoğurt) karıştırın.
2. Un, maya, şeker, tuz ve bir- iki bardak unu bir yerde karıştırıp sulu karışıma ekleyin.
3. Yumuşak bir hamur olana kadar un ilave edin ve yaklaşık 30 dakika mayalanmaya bırakın. İnstant mayalar adı gibi hamurun çok hızlı mayalanmasını sağlar.




4. Mayalanan hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparın ve yuvarlayıp iki ucunu birleştirerek küçük simit yapın.
5. Simidi önce pekmezli suya ( pekmez hem renk verecek hemde susamın simide yapışmasını sağlayacaktır.) sonra susama iyice batırın, bir tarafı tamamen susam olsun.






6. Bu şekilde hazırladığınız simitleri yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
7. Önceden beş dakika ısıtılmış 190 derecelik fırında kabarıp üzeri kızarana kadar pişirin. 
Sanırım simidi sevmeyen kimse yoktur. 
Hafta sonu kahvaltılarında ailenize sıcak bir sürpriz yapın. AFİYET OLSUN.









TAHİNLİ PEKMEZLİ KEK

İçindekiler: Yaklaşık 12 dilim
3 yumurta
1 çay bardağı tahin / pekmez karışımı ( yarısı tahin, yarısı üzüm pekmezi )
1 kahve fincanı esmer şeker
1 çay bardağı portakal suyu
1,5 çay bardağı yulaf ezmesi
1,5 çay bardağı tam buğday unu
1 çay bardağı normal un
3 adet kuru incir
3 adet gün kurusu ( doğal kayısı )
6 adet iri doğranmış ceviz
1 portakal kabuğu rendesi
2 çay kaşığı kabartma tozu

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Kuru incir ve gün kurularını sıcak suda yumuşaması için bekletin. Sonra sudan çıkarıp ince doğrayın.
2. Derin bir kasede yumurtaları ve esmer şekeri bir kaç dakika karıştırın.
3. Tahinli pekmezi, portakal suyunu ve rendesini ilave edin.
4. Yulaf ezmesi, tam buğday unu, normal un ve kabartma tozunu karıştırıp sulu karışıma ekleyin ve birbirine yedirin.
5. Kuru meyveleri ve cevizi ilave edip yağlanmış kek kalıbına dökün. Kabarcık kalmaması için kek kalıbını hafif tezgaha vurun.
6. Önceden dört dakika ısıtılmış, 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Herkesin fırını farklı olduğundan kekinizi sık sık kontrol edin. AFİYET OLSUN.


PASKALYA ÇÖREĞİ

İçindekiler: 3 adet
2 yumurta ( birinin sarısını üzerine )
1 çay bardağı ay çiçek yağı
1 çay bardağı erimiş tereyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
3 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 silme yemek kaşığı mahlep
1 silme yemek kaşığı toz maya
1 çay kaşığı tuz
Yaklaşık 7 çay bardağı un
1 çay bardağı iri çekilmiş fındık


Yapılışı: gülümseyin:)
1. Derin bir cam kaba unu, mayayı, mahlep ve tuzu koyup karıştırın. Orta kısmını açın. Açtığınız yere şekerleri, sütü, yağları ve yumurtaları koyup yavaş yavaş karıştırmaya başlayın ve malzemeleri birbirine yoğurarak yedirin. 
2. Çok yumuşak olmayan bir hamur elde edince yaklaşık yarım saat mayalanmaya bırakın.
3. Mayalanan hamurları ceviz büyüklüğünde koparın, bunu yaparken üçün katları olacak şekilde ayarlayın. (Çünkü üç parça ile örgü yapılacak. ) 
4. Her bir parçadan, ortası kalın kenarları ince olacak şekilde elinizle yuvarlayarak şeritler yapın. 
5. Hazırladığınız üç şeritten saç örgüsü yapın. Diğer parçaları da bu şekilde hazırlayıp yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Kabaracağı için örgüleri birbirine yaklaştırmayın. 
6. Üzerlerine kalan yumurtanın sarısını sürün ve bolca file ( kıyılmış ) fındık serpin. Önceden 5 dakika ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Her fırının zaman ayarı uymayabilir, kabarıp üzeri kızarınca kontrol ederek fırından çıkarın. AFİYET OLSUN.



AYÇİÇEĞİ ÇEKİRDEKLİ TUZLU PASTA

İçindekiler:
2 yumurta ( birinin sarısı üzerine)
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
1 çay bardağı lor peyniri
1 çay bardağı ayçiçeği çekirdeği ( ayıklanmış satılıyor.)
1 çay bardağı yulaf ezmesi
2 çay kaşığı kabartma tozu
2 çay kaşığı tuz
Alabildiği kadar un ( ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak.)


Yapılışı: gülümseyin:)
1. Tüm malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur yapın ve hamuru yarım saat buzdolabında üzeri kapalı dinlendirin.
2. Dinlenen hamuru biraz unlanmış bir hamur tahtası veya tezgah üzerinde bir parmak kalınlığında açıp istediğiniz kalıpta kesin.
3. Yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye kestiğiniz hamurları dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden beş dakika ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika pişirin. AFİYET OLSUN.



ŞEFTALİLİ KREMALI TART

İçindekiler:
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı soğuk su
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya
Yeterince un (yarısını kepekli un koyun)
Bir tutam,yani çok az tuz
Krema:
½ litre süt
3 yemek kaşığı buğday nişastası
1 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı vanilya
Üzeri için meyve:
3 adet ince dilimlenmiş şeftali
Bunu istediğiniz meyve veya meyve karışımlarıyla yapabilirsiniz. Yalnız sert meyveleri (elma,armut,ayva,sert erik gibi) az şekerle biraz pişirirseniz iyi olur.
Cila:
1 bardak meyve suyu ( evde yapılmış)
1 dolu yemek kaşığı toz şeker
1 dolu yemek kaşığı buğday nişastası
Süslemek için taze nane yaprakları

Yapılışı: gülümseyin:)
 1. Derin bir hamur yoğurma kabına bir bardak un, pudra şekeri, kabartma tozu, vanilya ve bir tutam tuz koyun. 
2. Katı olan tereyağını elinizle mıncıklayarak unlu malzemeyle karıştırın. 
3. Bu karışımın ortasını açıp sıvı malzemeleri (yumurta, yoğurt, su ) katıp gerekirse un ilave ederek biraz sert bir hamur haline getirin. Kulak memesinden sert olsun. 
4. Hazırladığınız hamuru buzdolabında 20 dakika dinlendirin. 
5. Sert bir zeminde hamuru, merdaneyle kabınızın ölçüsünde ve bir parmak inceliğinde açıp yağlanmış bir tart kalıbı veya tepsiye yerleştirin. 
6. Orta kısımlarını biraz bastırıp kabarmaması ve düzgün olması için çatalla bir kaç yerinden delin. Hamurun kenar kısımlarını biraz yükseltin, krema ve meyve koyduğunuzda eşit bir seviye de olsun. 170 derece de önceden çok az ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Çok hafif  pembe renkte olsun, fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Ayaklı bir servis tabağına alın.
7. Diğer tarafta derin küçük bir tencerede kremasını pişirin. Tencereye önce nişastayı koyun, yavaş yavaş ve karıştırarak sütünü ilave edin. Hafif ateşte dibini tutturmadan kaynamaya başlayana kadar karıştırın. 3 - 4 dakika kaynatıp ateşi kapatın. 
8. Biraz soğumasını bekleyin. Ilık olunca balı ve vanilyayı katıp mikserle 3 – 4 dakika çırpın. Soğumuş olan tartın üzerine kenarlarından taşmayacak şekilde düzgünce kremayı yayın.
9. Kremanın üzerine dilimlediğiniz meyveleri (hangisi varsa) estetik bir şekilde dizin.
10. Küçük bir tencerede veya büyük bir cezve de cilasını hazırlayın. Nişastayı ve toz şekeri koyup karıştırarak meyve suyunu ilave edin. Kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Bir kaç taşım kaynatın. Ateşten alın. Biraz daha karıştırın. Koyu ve şeffaf bir malzeme olacak. 
11. Kaşıkla dikkatli bir şekilde meyvelerin üzerini kaplayın. 
12.Cila biraz soğuyunca tartı buzdolabına koyarak servise hazırlayın.  Nane yaprakları ile süsleyip servis yapın. AFİYET OLSUN.



KURU MEYVELİ PEKMEZLİ KEK

İçindekiler:
3 yumurta
3 yemek kaşığı üzüm pekmezi
1 çay bardağı süt
1 orta boy rendelenmiş havuç
1 yemek kaşığı zeytinyağı
½ çay bardağı iri doğranmış kayısı
½ çay bardağı yaban mersini
½ çay bardağı kuru üzüm
½ çay bardağı doğranmış kuru incir
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
1 çay kaşığı tarçın
½ paket kabartma tozu
1 çay bardağı tam buğday unu
1 çay bardağı yulaf unu veya yulaf gevreği

Yapılışı: gülümseyin:)
1.Yumurtalarla pekmezi biraz karıştırın, sütü ve yağı ilave edin.
2. Havucu rendeleyip katın.
3. Bir tarafta kuru malzemeleri; unları, kabartma tozunu, tarçını, cevizi ve kuru meyveleri karıştırıp diğer karışıma ilave edin.
4. Yağlanmış orta büyüklükteki bir kek kalıbına veya küçük bir tepsiye koyup önceden 4 dakika ısıtılmış 175 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Bu kekte rafine şeker olmadığından sağlıklıdır, içindeki meyveler tatlandırır. Özellikle, çocuklarınıza gönül rahatlığıyla yapabileceğiniz sağlıklı bir kek. AFİYET OLSUN.



ISPANAKLI PANDİSPANYA

İçindekiler: 8 kişilik
2 yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı kıyılmış ıspanak ( yaklaşık 180 gr.)
1 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı un
½ paket kabartma tozu
½ paket vanilya



Yapılışı: ( gülümseyin :)
1. Derin bir çırpma kabında yumurtalarla şekeri koyu bir yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpın. 
2. Kıyılmış ıspanakları, su ve zeytin yağını ilave edip karıştırın. 
3. Bir kaba unu eleyip içine kabartma tozu ve vanilya ekleyin ve iki karışımı buluşturun. Unlu karışımı koyduktan sonra hızlı bir şekilde malzemeleri  alttan üste doğru çok fazla karıştırmadan birbirine yedirin.
 4. Yağlanmış 1,5 karışlık bir dikdörtgen kalıba veya küçük bir tepsiye dökerek,önceden biraz ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika kabarıp üzeri kuruyuncaya kadar pişirin. AFİYET OLSUN.



KREMALI ISPANAKLI PANDİSPANYA

İçindekiler: 8 kişilik
Pandispanya: Yukarıdaki, ıspanaklı pandispanya tarifine göre pandispanya pişirin.
Krema: 1,5 bardak süt
2,5 yemek kaşığı buğday nişastası
1 dolu yemek kaşığı labne peyniri
½ paket vanilya
1 yemek kaşığı bal (damak tadınıza göre artırabilirsiniz)
Sos: 1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı hindistan ceviz

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Ispanaklı pandispanyayı tarife göre pişirin ve soğumaya bırakın. ( Pandispanyayı küçük kalıplarda da pişirip tek kişilik porsiyonlar halinde sunabilirsiniz, ben kalp şeklindeki küçük kalıplarda yaptım.)
2. Bu arada kremasını hazırlayın.Küçük bir tencereye nişastayı koyup yavaş yavaş ve karıştırarak sütünü ilave edin. Orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra birkaç dakika daha kısık ateşte pişirip ateşi kapatın. Biraz soğutun, ılık hale gelince labne peyniri, bal ve vanilya ilave edip 2 – 3 dakika daha karıştırın. 
3. Soğuyan pandispanyaları bıçakla, dikkatlice enine olmak üzere ikiye bölün.
4. Altta kalan kısmını, süt ve hindistan cevizini karıştırarak hazırladığınız sosla ıslatın. Üzerine kremanın yarısını kaşıkla dikkatlice yayın ve pandispanyanın üst kısmını da kremalı karışımın üzerine yerleştirin. Pandispanyanın üst kısmının üzerini de biraz sosla ıslatın. Pandispanyanın her tarafını kremayla kapatın. Tabağa taşan kremayı temizleyin.
5. Tümünü bu şekilde hazırladıktan sonra  ayırdığınız bir parça pandispanyayı iyice ufalayın (dilerseniz rondoda çekin.) Ve kremalı parçaların üzerine serpin. Sanki Antep fıstığı serpmiş gibi duracaktır. Değişik, lezzetli, şaşırtıcı ve sağlıklı bir tatlı olarak tüketebilirsiniz. AFİYET OLSUN.

ELMALI TARTÖLET
İçindekiler:
1 yumurta
1 yemek kaşığı toz şeker
1 dolu kaşık tereyağı
1 yemek kaşığı çok soğuk su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Un
İç malzemesi:
2 adet elma
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
½ çay kaşığı zencefil
4 adet iri doğranmış ceviz
Üzeri için:
1 kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı bal veya marmelat

Yapılışı:
1. Elmaların kabuklarını soyu ve küp şeklinde doğrayın ve bir tencereye alın. İçine tarçın, zencefil ve şekeri ekleyip kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin (suyu kalmasın). Ateşten alıp cevizi ilave edip soğumaya bırakın.
2. Derin bir kaseye bir buçuk bardak unu koyun , kabartma tozunu ve tereyağı ekleyip elinizle yağı una yedirin. 
3. Yumurta, şeker, soğuk su, limon suyunu ilave edin. 
4. Karışımın durumuna göre un ekleyip elinize yapışmayan biraz sert bir hamur elde edin. Hamuru 20 dakika dinlendirin. Hamurun üçte birini ayırın. 
5. Tezgaha biraz un serpin ve hamuru yarım santim inceliğinde açın geniş bir bardakla daireler kesin. Veya hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle açın. 
6. Yağlanmış kalıplara bastırarak ince bir tabaka yerleştirin. Kabarmaması için orta ve yanlardan çatalla bir kaç delik açın.
7.  Üzerine elmalı karışımı doldurun.
8.  Ayırdığınız hamurdan parçalar alıp yuvarlayarak ince şeritler yapın ve tartöletlerin üzerine kafes şeklinde yerleştirin. 
9. Üç dört dakika ısıtılmış, 170 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. 
10. Hafif kızardıktan sonra fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. 
11.Soğuyan tartöletlerin  bir kısmının üzerine pudra şekeri serpin, bir kısmına bal veya reçel sürün. Ortasına çilek, kızılcık, vişne gibi meyvelerin tazesini veya reçelini koyabilirsiniz. AFİYET OLSUN.



ELMALI TURTA

İçindekiler:
Hamuru için:
1 yumurta
4 yemek kaşığı erimiş tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı çok soğuk su
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı üzüm pekmezi
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya
1 yemek kaşığı keçi boynuzu unu
1 çay bardağı tam buğday unu
1,5 çay bardağı normal un ( unu ihtiyaca göre biraz artırabilirsiniz çünkü çay bardağı boyları farklı olabilir.)
1 tatlı kaşığı susam

İçi için:
3 adet orta boy elma
3 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
½ çay kaşığı toz zencefil
4 adet iri çekilmiş ceviz

Yapılışı: (önce gülümseyin=)
1. Bir hamur yoğurma kabına yumurta, bir fiske tuz, sıvı yağ, pudra şekeri, pekmez ve soğuk su koyup karıştırın. 

2. Ayrı bir kaba normal unu koyup katı haldeki tereyağıyla elinizle iyice karıştırıp diğer unları, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip diğer kaptaki malzemelerle buluşturun. 


3. Tüm malzemeleri birbirine yedirdikten sonra turta hamurunu 30 dakika üzeri kapalı olarak buzdolabında bekletin.


4. Bu arada elmaları soyun ve küçük küp şeklinde doğrayın. ( mutfakta hiçbir şeyi ziyan etmiyoruz. Elma kabuklarını kurutup , çekirdeklerini de ayırarak çay yapmak üzere kurutun veya kurutmadan hemen tarçın, karanfil ve kakule katarak güzel bir elma çayı yapın :) Elmalar kararmadan hemen 2 kaşık şekerle ocakta orta ateşte pişirmeye alın. Suyunu çekince ocağı kapatıp malzemeyi soğumaya alın. Soğuyunca tarçın, zencefil ve cevizle karıştırın.

5. Buzdolabından çıkardığınız hamuru ( küçük bir top hamur olacaktır ama ince açılacağından yeterlidir.) Üç eşit parçaya ayırın Ve ilk parçayı temiz bir tezgahta merdane ile ½ santim kalınlığında açın.

6.  Yuvarlak, ince ve turta kalıbından bir santim büyük bir daire elde edin. Bu ilk parçayı yağlanmış turta kalıbına yerleştirip kenar kısımlarını biraz yükseltin.


7. Üzerine hazırlayıp soğuttuğunuz elmalı harcı yayın.


8. İkinci parçayı da birincisi gibi açın ve elmalı harcın üzerini bu parçayla kapatın, kenarlarını bastırın.

9. Üçüncü parçayı da aynı şekilde açın ve istediğiniz şekillerde keserek turtanın üzerine süsler yapın.

10. En üstüne 1 çay kaşığı sıvı yağ, 1 çay kaşığı pekmez ve 1 çay kaşığı su ile hazırladığınız karışımı sürün. Susam serpip 3 – 4 dakika ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika pişirin.  Fırından çıkarıp biraz soğuduktan sonra üzerine marmelat sürebilirsiniz. AFİYET OLSUN.


MADEN SUYU İLE ISPANAKLI BÖREK

İçindekiler: 25 – 30 dilim
6 adet hazır yufka
Ara sosu için:
2 yumurta ( birinin sarısı üzerine)
1 bardak süt
Küçük bir çay bardağı zeytinyağı
1 şişe maden suyu
İç malzemesi:
500 gram ıspanak
1 büyük soğan
3 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
Az tuz
Üzeri için:
1 yumurtanın sarısı
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 şişe maden suyu
1,5 yemek kaşığı çörek otu

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Ispanakları yıkayıp süzün ve kök kısımlarını ayırın. ( bu kısımlarıyla da daha önce tarif ettiğim zeytinyağlı bir yemek yapın. ) 
2. Bir tavaya yağ koyup biraz ısıtın ve iri doğradığınız soğanları yumuşayıncaya kadar soteleyin, çok pişirmeyin  çünkü fırında da pişecekler.
3. Ardından iri doğradığınız ıspanakları ekleyin. Ispanakları, vitamin kaybına uğramamaları için elle iri parçalar halinde doğrayın.Yüksek ateşte ıspanakları sulandırmadan bir kaç dakika soteleyip ateşi kapatın. Tuzunu, biberini ilave edip soğumaya bırakın.
4. İki yumurtayı (birinin sarısını üzerine sürmek üzere ayırın) , süt ve zeytinyağı ile bir kasede karıştırın.
5. Yağlanmış fırın tepsisine ilk kat yufkayı serin ve yumurtalı sosu fırçayla sürün, bu karışımı en üst kat hariç hepsine yetecek şekilde ayarlayın. Bu şekilde sürüp, üçüncü kata gelince karışımdan sürmeden ıspanaklı harcı eşit şekilde yayın. 
6. Altı yufkayı böyle tamamlayın ve altıncı katın üzerine bir yumurta sarısı ve bir tatlı kaşığıyla yaptığınız karışımı fırçayla sürün. 
7. Bıçakla kare şeklinde kesin.
8. Bir şişe maden suyunu böreğin üzerine dökün ve çörek otunu serpip 200 derecelik önceden iyice ısıtılmış fırında 30 – 35 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp kesmiş olduğunuz yerlerin üzerinden dilimleyip sıcak servis yapın. AFİYET OLSUN.




PEYNİRLİ TAVA BÖREĞİ

İçindekiler:
3 adet hazır yufka
1 adet yumurta
3 kaşık sıvı yağ
1 çay bardağı süt veya su







İç malzemesi:
1 bardak lor peyniri
1 kahve fincanı küçük doğranmış kaşar dilimleri
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Orta boy bir tavaya iki kaşık sıvı yağ koyup ısıtın.
2. Birinci yufkayı kenarları dışarı sarkacak şekilde tavaya serin, orta kısmını biraz buruşturun.
3. Bir yumurta, iki kaşık sıvı yağ ve bir çay bardağı sütü karıştırıp tavaya yerleştirdiğiniz yufkanın ortasına bir miktar koyun.
4. İkinci yufkayı ikiye bölün ve buruşturarak tavaya yerleştirin. Üzerine yumurtalı sostan biraz dökün.
5. İkinci yufkanın diğer yarısını da buruşturarak tavaya koyup peynirli karışımı yayın.




6. Üçüncü yufkayı da ikiye bölün, yarısını peynirli harcın üzerine kapatıp yumurtalı sostan gezdirin. 
7. Yufkanın diğer yarısını da tavaya buruşturarak yerleştirip, tavanın dışına sarkan kısımları üzerine kapatın.
8. Sosun kalanını fırça ile sürüp kısık ateşte tavayı çevirerek kızarana kadar pişirin.






9. Bir tarafı pişen böreğin üzerine tava çapında bir tabak kapatarak tersini çevirin. ( Bu arada tavaya bir miktar sıvı yağ koyun.)
10. Her iki tarafı da kızarınca servis tabağına alın. AFİYET OLSUN.







Çok pratik ve lezzetli bir börek, dilediğiniz iç malzemeyle yapabilirsiniz. Ayrıca kalınlığını da kendiniz ayarlayabilirsiniz. Ben çok kalın olmaması için üç yufkadan yaptım, dilerseniz siz bu sayıyı artırabilirsiniz. Daha kalın yaparsanız sosundaki yağ ve süt miktarını biraz artırın.




FINDIKLI VE PEYNİRLİ ÇÖREK

İçindekiler: 25 adet
2 yumurta ( birinin sarısını üzerine ayırın)
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı iri çekilmiş fındık
1 çay bardağı ezilmiş beyaz peynir
1 su bardağı yulaf gevreği
1 su bardağı kepekli un
1 su bardağı normal un
1,5 yemek kaşığı buğday nişastası
1 tatlı kaşığı keten tohumu
1 yemek kaşığı susam
1 çay kaşığı tuz ( peynirin tuzuna bakarak ayarlayın)
1 paket kabartma tozu

Yapılışı:
1. Yumurta, yoğurt, süt, sıvı yağ, peynir ve tuzu karıştırın.
2. Derin bir kapta fındık, yulaf gevreği, keten tohumu, kabartma tozu, nişasta ve unları karıştırıp sulu malzemeyle birleştirin ve oldukça yumuşak bir hamur elde edin.
3. Yağlanmış fırın tepsisine hamuru kaşık yardımıyla koyup üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün. Susam serpin ve önceden 5 dakika ısıtılmış 190 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Biraz soğuyunca servis
tabağına alın. AFİYET OLSUN.


ZEYTİNLİ ÇÖREK


İçindekiler: 20 – 25 adet
1 yumurta
1 su bardağı yoğurt
½ su bardağı fındık yağı veya zeytinyağı
1 çay bardağı iri doğranmış ceviz
1 yemek kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı yulaf gevreği
2 su bardağı normal un
20 adet doğranmış siyah zeytin
1 çay kaşığı tuz ( Zeytinin tuzunu dikkate alarak  koyun.)
1 paket kabartma tozu
Üzeri için:
1 yumurtanın sarısı
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı çörek otu

Yapılışı:
1. Yumurta, yoğurt, tuz ve yağı karıştırarak birbirine yedirin. 
2. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp dörde bölün ve karışıma ekleyin. 
3. Derin bir tabakta un, yulaf gevreği, ceviz, nişasta ve kabartma tozunu karıştırıp diğer karışıma ilave edin. Orta yumuşaklıkta bir hamur elde edip cevizden biraz büyük bezelere ayırın.
4.  Her bir bezeyi gerekirse un yardımıyla ortası kalın olmak üzere bir parmak uzunluğunda şeritler yapın. Sonra iki ucunu birleştirin. Bu şekilde hepsini hazırlayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin.
5. Üzerine kekikle karıştırdığınız yumurta sarısını sürüp çörek otu serpin ve önceden 5 dakika ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 20 – 30 dakika arası pişirin. AFİYET OLSUN.



PEYNİRLİ ÖRGÜ ÇÖREK

İçindekiler:
1 yumurta akı ( sarısı üzerine)
3 kaşık yoğurt
3 kaşık zeytinyağı
3 kaşık erimiş tereyağı
3 kaşık ezilmiş beyaz peynir veya lor peyniri
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Tüm malzemeyi karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin ve 20-25 dakika dinlendirin. 
2. Hamur açacağınız tezgaha un serpin ve merdaneyle yarım parmak kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın.
3. Hamurun dış kısmından içe doğru aralıklarla kesin. Sonra bu kesilen yerleri örgü yapın.
4. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin ve önceden beş dakika ısıtılmış fırında ve 190 derecede yaklaşık 30 dakika pişirin. AFİYET OLSUN.




Bu tarifte peyniri hamurun içine kattım. Dilerseniz orta yerine koyup, peynirin üzerini örebilirsiniz.











1 yorum:

  1. Tariflerinizi ve sunumlarinizi cok begendim. Takipciniz oldum valla...sevgiler

    YanıtlaSil