13 Mart 2014 Perşembe

Sofra düzeni ve sunum



Yemeği lezzetli yapmak kadar sunmakta çok önemli. Yemek tat duyumuzdan önce görme duyumuza, gözümüze hitap eder. Onun için ne yaparsanız yapın, yaptığınızı güzel sunun. Sunum güzel olunca gözü okşar, daha tadına bakmadan mutlu eder. Sunumu güzel olan yemek, görselliğiyle önce göze, sonra birlikte paylaşımın verdiği mutlu seslerle kulağa, en son lezzetli tatlarla dilimize ve midemize bayram yaşatır.

Güzel ve şık bir sofra insanı neşelendirir, ortamı güzelleştirir, adeta şölen yaşatır. Aslında her yemek bir şölen havasında yenmeli diye düşünüyorum. Allah'ın bize verdiği nimetlerin ve  bunları yiyebilecek güçte ve sağlıkta olduğumuzun farkına vararak yemeli, sizce de öyle değil mi?
Sağlıklı, bereketli, sevdiklerinizle birlikte ve şık sofralarda mutlu yemekler :))

         
                                                 Sıcak yemek için kapaklı porselen tabaklar


                                          Akşam sofrası                                                   



  Benim kahvaltı sofram:))



Yemek masanızı dilediğiniz gibi tasarlayabilirsiniz. Farklı temalara uygun objeler koyarak daha şık hale getirebilir, daha anlamlı yapabilirsiniz. Bu sayfada zaman zaman, hazırladığım sofralarla ilgili görüntüleri paylaşacağım.))


                                                            Sevgililer günü için<3

Beş çayı     
  



                                                              Oryantalist tasarım







Çocuklar için / Şirinler temalı 


Brunch soframız 

Yılbaşı sofrası                
  
 Lavanta kesesi hediyeli, özel bir gün için soframız    

Sade bir tasarım      
  


SOFRA TANZİMİNDE TEMEL KURALLAR:

1. Tabakların yerleştirilmesi
: aEn alta supla denilen tabak altlığı konur.
b. Suplanın üzerine servis tabağı 
c. Sulu yemek tabağı 
d. Çorba kasesi

          2. Bardakların yerleştirilmesi: 
Tabağın sağ üst köşesine bardaklar yerleştirilir. İçilecek sıvılara  göre bardakların yerleşimi, tabağın sağ üst kısmından sola doğru, bardağa yaklaşık 40-45 derece açı çizecek şekilde olur. Su bardağı en önde olacak şekilde yerleştirilir.

                                3. Kaşık, çatal ve bıçakların yerleştirilmesi:  
Her zaman bıçak ve kaşık servis tabağının sağına, çatal servis tabağının soluna yerleştirilir. Menüye göre sayıları belirlenir. Ordövr bıçak ve çatalı en dışa konur. ( Yemeğe önce ordövrle başlanır.) Daha sonra et yemeği için çatal ve bıçak konur. Bazen ara sıcaklar için de bu takım konabilir. Bunlar daha çok resmi sofralarda olur. Evde ki davetlerde  iki takım yeterlidir. 
Dikkat edilecek bir diğer nokta; Kaşığın bıçağın sağına yerleştirilmesi ve bıçağın keskin yüzünün her zaman tabağa dönük olması
Yemek yerken en önemli husus, yemeğe tabağın en dışındaki takımla yemeğe başlanır.
Eğer tatlı varsa ve yemek masasında sunulacaksa, tabağın üst kısmına, menüdeki tatlıya göre; kaşık, çatal bıçak konur. Kaşığın ağzı ve  bıçağın keskin kısmı sola, çatalın dişleri ise sağa bakmalıdır. ( Burada mantık  kaşık ve bıçağın sağ elle, çatalın sol elle tutulmasıdır.)

              4. Ekmek tabağının yerleştirilmesi:  
Ekmek tabağı, tabağın sol üst kısmına yerleştirilir.

          5. Salata tabağının yerleştirilmesi:
Salata tabağı, tabağın sol yan kısma yerleştirilir.

 6. Peçetenin yerleştirilmesi    
Peçete servis tabağının soluna veya tabağın içine yerleştirilebilir.  
Sofra düzeni   
   



Ablamın brunch sofrası:)) (31.03.2014)






Ablamın tasarımı, şık sürahi örtüleri 

                                                                                                                     

        SUNUMLAR: İşte en sevdiğim ve beni en çok heyecanlandıran konuya geldik:))  



Yemeği yapmak kadar sunmak ta çok özen ister! Yemek tabağı rengarenk olmalı, doğanın renklerini paylaşmalı, Tanrısal enerjiyi, sevgiyi  yansıtmalı. Yani önce gözü doyurmalı, sonra ruha hitap etmeli, mutluluk vermeli...  Tadına vara vara, her katılan malzemenin farkındalığıyla, EN ÖNEMLİSİ GÜLEREKVE NEŞEYLE yenmeli.YEMEĞE DE YEMEĞİ YAPANA DA SAYGI DUYARAK, SEVEREK YENMELİ... Sağlıklı beslenmenin yanı sıra bunu da yapabilsek , hep mutlu ve sağlıklı kalırız diye düşünüyorum:)




  

                                  Kiraz soslu muffin                                           


Kiş hamuru içinde cevizli sos   
                                   

                            Ablamın peynirli kabak tabağı:))                                

                        Ablamın kabak çiçeği dolması:))                                 
Çocuklar için  




         Waffle ( makinesi olmayanlara tavada pişmiş)            

                                                  Maydanoz ve havuçtan portakal ağacı

                                                       Kalp şeklinde kanepeler

            Maydanoz ve domatesten elma ağacı:))                      
                                      

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder