Güzel ve şık bir sofra insanı neşelendirir, ortamı güzelleştirir, adeta şölen yaşatır. Aslında her yemek bir şölen havasında yenmeli diye düşünüyorum. Allah'ın bize verdiği nimetlerin ve bunları yiyebilecek güçte ve sağlıkta olduğumuzun farkına vararak yemeli, sizce de öyle değil mi?
Sağlıklı, bereketli, sevdiklerinizle birlikte ve şık sofralarda mutlu yemekler :))
Sıcak yemek için kapaklı porselen tabaklar
Benim kahvaltı sofram:))
Sevgililer günü için<3
Beş çayı
Oryantalist tasarım
Çocuklar için / Şirinler temalı
Brunch soframız
Yılbaşı sofrası
Lavanta kesesi hediyeli, özel bir gün için soframız
Sade bir tasarım
SOFRA TANZİMİNDE TEMEL KURALLAR:
1. Tabakların yerleştirilmesi
: a. En alta supla denilen tabak altlığı konur.
b. Suplanın üzerine servis tabağı
c. Sulu yemek tabağı
d. Çorba kasesi
2. Bardakların yerleştirilmesi:
Tabağın sağ üst köşesine bardaklar yerleştirilir. İçilecek sıvılara göre bardakların yerleşimi, tabağın sağ üst kısmından sola doğru, bardağa yaklaşık 40-45 derece açı çizecek şekilde olur. Su bardağı en önde olacak şekilde yerleştirilir.
3. Kaşık, çatal ve bıçakların yerleştirilmesi:
Her zaman bıçak ve kaşık servis tabağının sağına, çatal servis tabağının soluna yerleştirilir. Menüye göre sayıları belirlenir. Ordövr bıçak ve çatalı en dışa konur. ( Yemeğe önce ordövrle başlanır.) Daha sonra et yemeği için çatal ve bıçak konur. Bazen ara sıcaklar için de bu takım konabilir. Bunlar daha çok resmi sofralarda olur. Evde ki davetlerde iki takım yeterlidir.
Dikkat edilecek bir diğer nokta; Kaşığın bıçağın sağına yerleştirilmesi ve bıçağın keskin yüzünün her zaman tabağa dönük olması.
Yemek yerken en önemli husus, yemeğe tabağın en dışındaki takımla yemeğe başlanır.
Eğer tatlı varsa ve yemek masasında sunulacaksa, tabağın üst kısmına, menüdeki tatlıya göre; kaşık, çatal bıçak konur. Kaşığın ağzı ve bıçağın keskin kısmı sola, çatalın dişleri ise sağa bakmalıdır. ( Burada mantık kaşık ve bıçağın sağ elle, çatalın sol elle tutulmasıdır.)
4. Ekmek tabağının yerleştirilmesi:
Ekmek tabağı, tabağın sol üst kısmına yerleştirilir.
5. Salata tabağının yerleştirilmesi:
Salata tabağı, tabağın sol yan kısma yerleştirilir.
6. Peçetenin yerleştirilmesi
Peçete servis tabağının soluna veya tabağın içine yerleştirilebilir.
Sofra düzeni
Ablamın brunch sofrası:)) (31.03.2014)
Ablamın tasarımı, şık sürahi örtüleri
SUNUMLAR: İşte en sevdiğim ve beni en çok heyecanlandıran konuya geldik:))
Yemeği yapmak kadar sunmak ta çok özen ister! Yemek tabağı rengarenk olmalı, doğanın renklerini paylaşmalı, Tanrısal enerjiyi, sevgiyi yansıtmalı. Yani önce gözü doyurmalı, sonra ruha hitap etmeli, mutluluk vermeli... Tadına vara vara, her katılan malzemenin farkındalığıyla, EN ÖNEMLİSİ GÜLEREKVE NEŞEYLE yenmeli.YEMEĞE DE YEMEĞİ YAPANA DA SAYGI DUYARAK, SEVEREK YENMELİ... Sağlıklı beslenmenin yanı sıra bunu da yapabilsek , hep mutlu ve sağlıklı kalırız diye düşünüyorum:)
Kiraz soslu muffin
Kiş hamuru içinde cevizli sos
Ablamın peynirli kabak tabağı:))
Ablamın kabak çiçeği dolması:))
Çocuklar için
Waffle ( makinesi olmayanlara tavada pişmiş)
Maydanoz ve havuçtan portakal ağacı
Kalp şeklinde kanepeler
Maydanoz ve domatesten elma ağacı:))

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder