13 Mart 2014 Perşembe

Hafif Tatlılar



KURU MEYVELİ  VE BUĞDAYLI TATLI (şekersiz)
İçindekiler:
1 bardak aşurelik buğday
10 adet hurma
10 adet kuru kayısı ( gün kurusu)
10 adet kuru incir
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı iri doğranmış ceviz veya fındık
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zencefil
1 adet kabuğu rendelenmiş limon veya portakal


Yapılışı: gülümseyin:)

1. Buğdayı yıkayıp 3 bardak soğuk suyla derin bir tencerede bir taşım kaynatıp ateşi kapatın ve iyice yumuşayıp şişmesi için kapağı kapalı olarak bir kaç saat bekletin,iyice suyunu çekecektir. (Haşlayıp süzüp derin dondurucuya koyabilir, istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.) 
2. Kuru meyveleri sıcak suyla yıkayın ve kurulayın. Hurma, kayısı ve incirleri küp şeklinde doğrayın. 
3. Bir kase de, kuru meyveler, ceviz, rendelenmiş limon kabuğu ve baharatlarla bir karışım hazırlayın.
 4. Buğdayı derin bir tabağa alın, hazırladığınız karışımı buğdayla buluşturup harmanlayın. 
5.  Üzerine hindistan cevizi serpin. (istenirse bu aşama da bir yemek kaşığı bal koyabilirsiniz.) 
6. Tabağın kenarlarına tarçın serpip, nane ve limon kabuğu ile süsleyerek servis yapın. 
 Çok besleyici, sağlıklı ve hafif bir tatlıdır.AFİYET OLSUN.



PORTAKAL KASESİNDE KREMALI MEYVE
İçindekiler: 4 kişilik
4 portakal
4 bardak süt
4 kaşık buğday nişastası
2 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı vanilya
İstediğiniz meyveler


Yapılışı:
1.Portakalları yıkayıp kurulayın, üzerinden derin bir kapak kesip içini boşaltın.
2.Bir tencereye süt, nişastayı koyup karıştırarak orta ateşte pişirin. Ocaktan alın, biraz soğumasını bekleyip bal ve vanilya ilave edin ve pürüzsüz hale getirmek için çırpın.
3.Kremayı portakalın içine doldurun, istediğiniz meyvelerle ( ananas, muz, çilek, kivi, boşalttığınız portakalın içi)
4.Üzerine nane yaprağı ile süsleyin. AFİYET OLSUN.

PORTAKAL KASESİNDE ÇİKOLATA SOSLU MEYVE
İçindekiler: 4 kişilik
4 adet portakal
12 adet çilek
2 adet armut
2 dilim ananas
30 adet fındık (çok iri kıyılmış)
1 paket bitter çikolata
Nane yaprakları


Yapılışı: gülümseyin:)
1. Portakalları yıkayıp kurulayın. İçini boşaltın ve süzüp dilimleyin. ( süzdüğünüz suyu ziyan etmeyin, afiyetle için )
2. Armudu soyup küçük parçalar halinde kesin.
3. Ananası dilimleyin.
4. Çilekleri yıkayıp kurulayın, dört tanesini üzerine ayırıp dilimleyin.
5. Çikolatayı benmari usulü ( Kaynayan suyun içindeki kapta çikolatayı eritin) veya bir cezvede iki kaşık süt koyup kısık ateşte karıştırarak eritin.
6. Meyveleri bir kapta karıştırın ve portakalların içine doldurun. Eriyen çikolatayı eşit şekilde paylaştırın.
7. Üzerine ayırdığınız birer çileği koyup nane yaprağı ile süsleyip servis yapın.AFİYET OLSUN.



SÜTLÜ İNCİR TATLISI

İçindekiler:
 15 adet kuru incir
1,5 su bardağı süt
½ su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı: gülümseyin:)
1. İncirleri yıkayıp tek sıra halinde bir tencereye yerleştirin. 
2. Üzerine sütü koyup yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15 dakika kısık ateşte pişirin. 
3. Servis tabağına alın. Ceviz ve tarçını karıştırıp soğuyan incirlerin her tarafına serpin. AFİYET OLSUN.



KESTANELİ KUBBE  /  Güniz'imin favorisi:))

İçindekiler: 4 kişilik

Kestane püresi için:
25 adet pişmiş kestane ( haşlanmış veya tavada hafif kavrulmuş ve kabukları soyulmuş)
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay bardağı soğuk süt
1 çay bardağı az çekilmiş fındık

Kreması için:
1 su bardağı süt
1 dolu yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı vanilya
1 dolu yemek kaşığı tuzsuz süzme yoğurt veya labne peyniri

Çikolata sosu için:
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı rom

Yapılışı: gülümseyin:))
1. Derin bir kasede kestaneleri ezip püre haline getirin. Pudra şekeri, çekilmiş fındık ve bir çay bardağı süt ile karıştırın. Oldukça katı bir kıvamı olacak.
2. Krema için, bir tencereye nişasta, şeker ve sütü koyup karıştırarak pişirin. Krema kıvamı da koyu olacak. Kremayı biraz soğutup içine süzme yoğurt (veya labne peyniri) ve vanilya ilave ederek karıştırın.
3. Çikolata sosu için, küçük bir sos tenceresine süt, şeker ve kakaoyu koyup malzemeleri birbirine yedirip kısık ateşte pişirin. Ateşten alınca romu ekleyip karıştırın. Hafif akışkan bir kıvamda olacak.
4. On beş cm. çapındaki bir kaseye streç film yerleştirin. Önce kestane püresini bastırarak koyun, üzerine labneli kremasını koyup buzdolabında ( derin dondurucuda değil ) bir saat bekletin.
5. Buzdolabından çıkarıp çikolata sosunu dökün, nane yaprağıyla süsleyip servis yapın. Kahveye çok yakışan bir tatlı. Ölçüsünü artırarak daha büyüğünü yapabilirsiniz.  AFİYET OLSUN.


KABAK TATLISI

İçindekiler:
10 dilim bal kabağı ( resimdeki gibi)
1 su bardağı toz şeker ( daha tatlı olsun isterseniz 1,5 bardak koyun)
1 çubuk tarçın
4  adet karanfil
4 adet kakule
1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz

Yapılışı: gülümseyin:)

1.Kabak dilimlerini yıkayın ve baharatlarla birlikte bir tencereye alın.
2.Üzerine toz şekeri döküp ağzı kapalı kısık ateşte pişirmeye başlayın. Üzeri köpük olursa taşmaması için kapağı açın.
3. Çok sulanırsa (bazısı çok sulanıyor) kapağı açık olarak ateşi biraz yükseltin.
4. Yumuşayınca ateşi kapatıp soğumaya bırakın.
5. Servis tabağına alıp ceviz dökerek servis yapın. AFİYET OLSUN.



KURU MEYVELİ NEŞELİ TOPLAR
İçindekiler: 15 adet
4 adet hurma
4 adet kuru kayısı
1 kahve fincanı kuru üzüm
1,5 yemek kaşığı keçi boynuzu unu
½ çay kaşığı zencefil
12 adet yulaflı bisküvi veya 1 paket pötibör bisküvi
1 küçük çay bardağı süt
1 kahve fincanı çekilmiş ceviz


Yapılışı: gülümseyin :)
1. Kuru meyveleri sıcak suyla yıkayıp küçük küçük doğrayın.
2. Bisküvileri ufalayın ve diğer malzemelerle buluşturun.
3. Elinizle küçük toplar yapın.( Elinize yapışıyor ise bisküvi, çok katı olursa biraz süt ilave edebilirsiniz, bardak ölçüleri farklı olabilir.)
4.  Hazırladığınız topları hindistan cevizine bulayıp servis tabağına alın, nane yapraklarıyla süsleyin. AFİYET OLSUN.


ELMALI KREMA


İçindekiler: 8 kişilik
4 adet orta boy kırmızı elma
3 kaşık toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
½ çay kaşığı toz zencefil
1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz

Kreması için:
1 litre süt
6 kaşık buğday nişastası
2 kaşık un
½ paket vanilya
2 kaşık bal ( damak tadınıza göre)
Üzeri için:
2 yemek kaşığı hindistan cevizi

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Önce elmaları soyup ortasını çıkarıp ince halkalar halinde doğrayın ve şekerle birlikte yumuşayıncaya kadar hafif ateşte pişirin. 
2. Ateşten alıp biraz soğutun ve içine tarçın, zencefil ve cevizi ilave edip karıştırın. 
3. Karışımı seramik yada cam 2 – 3 parmak derinliği olan bir servis tabağına alın ve düzgünce yayın.


4. Bir litre sütü derin bir tencerede kaynatın.
 5. Derin bir kasede un ve nişastayı, bir çay bardağı suyla sulandırıp kaynayan süte azar azar ve sürekli karıştırarak ilave edin. Topaklanmaması için hızlı karıştırmaya özen gösterin. 4 – 5 dakika kaynatın. 
6. Ateşten alıp biraz soğutun, ısısı yaklaşık 40 dereceye düşünce iki kaşık bal ve vanilya ilave edip mikserle üç dört dakika çırpın. 
7.  Daha sonra elmalı karışımın üzerine dökün ve önce oda ısısında sonra da buzdolabında bir kaç saat soğutun. Geceden yapıp ertesi gün servis yapılırsa daha başarılı olur. 
8. Yeterince soğuyan tatlının üzerine hindistan cevizi serpin ve dilimleyerek servis yapın. AFİYET OLSUN.



ÇİKOLATA SOSLU ÇİLEK
İçindekiler:
20 adet çilek
30 adet fındık (iri kıyılmış)
1 paket bitter çikolata
1 tatlı kaşığı tereyağı
1/2 tatlı kaşığı rom
Nane yaprakları

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Çilekleri ( dört tanesini üzerini süslemek için ayırın) yıkayıp kurulayın ve dilimleyin.
2. Çikolatayı tereyağı ile kısık ateşte, bir sos kabında eritin ve içine romu katın.
3. Kaselere dilimlenmiş çilekleri paylaştırın.
4. Üzerine çikolata sosunun eşit şekilde dökün.
5. En üstüne birer çilek koyun ve fındıkları serpin.
6. Nane yapraklarıyla servis yapın. AFİYET OLSUN.

KAKAOLU İRMİK TATLISI

İçindekiler:
1 litre süt
8 kaşık irmik
5 kaşık toz şeker
2 dolu kaşık kakao
1 çay kaşığı vanilya
Rendelenmiş bir limon kabuğu
Süslemek için meyve

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Vanilya hariç tüm malzemeleri bir tencereye koyup orta ateşte karıştırarak pişirin. İrmik kaynarken kabarcıklar sıçrayabilir, altını kısın. Bir kaç taşım kaynayınca ateşi kapatın. Vanilyayı koyup karışıma yedirin.
2. Tatlıyı koyacağınız kapları ıslatın. İrmik tatlısını kaplara boşaltın.
3. Tatlılar soğuyunca servis yapacağınız tabağa ters çevirin. İstediğiniz meyve ile süsleyin. AFİYET OLSUN.


KAZANDİBİ
İçindekiler:
1 litre süt
4,5 kaşık pirinç unu
2 kaşık nişasta 
5 kaşık toz şeker
1 çay kaşığı vanilya
1 su bardağı su
Pudra şekeri (tepsinin dibi için)
Tarçın

Yapılışı:
1. 1 bardak su ile nişasta, pirinç unu ve şekeri karıştırın.

2.  Bir tencerede sütü kaynatın ve pirinç unlu karışımı yavaş yavaş ve karıştırarak kaynayan süte ilave edin. 


3. Bu şekilde kısık ateşte koyu bir muhallebi pişirin. 


4.  Ocaktan alıp içine vanilyayı koyup bir iki dakika çırpın. 


5. Daha sonra bu karışımı , içine kalın bir tabaka pudra şekeri serpilmiş bir tepsiye dökün ve hafif ateşte çevire çevire yaklaşık 35 dakika kızartın. 


6. Muhallebinin her tarafının eşit şekilde kızarmasına dikkat edin. Emin olamazsanız şeklini bozmadan bir spatula ile dikkatli bir şekilde kaldırarak bakın. İyice kızardığına emin olunca ocağı kapatın ve soğumaya bırakın. 

7. Oda ısısında soğuduktan sonra hemen buzdolabına koyun. Burada bir iki saat kaldıktan sonra dilimleyin ve dilimleri spatula yardımıyla yuvarlayıp rulo şeklinde servis tabağına alın. 


8. Üzerine tarçın serperek servis yapın. AFİYET OLSUN.



KİRAZ SOSLU YABAN MERSİNLİ MUFFIN
İçindekiler: 8 kişilik
2 yumurta
Küçük bir çay bardağı toz şeker
½ çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı erimiş tereyağı
1 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 çay bardağı çekilmiş fındık
25 adet kuru yaban mersini (sıcak suyla yumuşatıp süzün)
1 su bardağı un ( koyu bir hamur olacak, gerekirse biraz un ekleyin)
½ paket kabartma tozu
½ paket vanilya
Sosu için:
20 adet çekirdeği ayıklanmış olgun kırmızı kiraz

Yapılışı: ( önce gülümseyin=)

1. Yumurtalar ile şekeri koyu bir yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpın. 
2. Sütü ve tereyağını ilave edin.
3. Unu geniş bir kaba eleyin ve içine fındık, hindistan cevizi, kabartma tozu ve vanilyayı koyarak karıştırın. İki karışımı buluşturun.
4. Yaban mersini ekleyip karıştırın.
5. Yağlanmış veya pasta kağıdı konmuş muffin kalıplarına karışımı eşit paylaştırın. Önceden 4 dakika ısıttığınız 170 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Dikkat edin küçük kalıplarda ki karışımlar çok çabuk pişer. 6. Fırından çıkarıp iyice soğutun.
7. Rondo da veya robotta çekirdeği çıkarılmış kirazları püre haline getirin ve buzdolabında soğutun.
8. Muffinler  soğuyunca servis tabağına bir kaç damla kiraz sosu damlatın. Muffinin üzerine de bir kaşık sos dökerek servis yapın. İsterseniz tabağın bir yanına dondurma da koyabilirsiniz. AFİYET OLSUN.



MOZAİK PASTA
İçindekiler:
1 paket kepekli bisküvi (minik parçalara ayrılmış)
½ paket pötibör büsküvi (minik parçalara ayrılmış)
2 yemek kaşığı kakao
½ çay bardağı süt
1 paket bitter çikolata
1 çay bardağı iri doğranmış ceviz
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı küp şeklinde doğranmış kayısı
1 adet rendelenmiş portakal veya limon kabuğu


1 çay kaşığı toz zencefil

Yapılışı:
1. Küçük bir tencereye süt, kakao ve çikolata parçalarını koyup çok kısık ateşte karıştırarak sos hazırlayın. 
2. Derin bir kaba sosu ve tüm malzemeleri koyup karıştırın. 
3. Düz bir zemine streç filmi yayın ve hazırladığınız karışımı koyup streçi sarın ve elinizle üçgen şeklini verin. Derin dondurucuda iki saat bekletip servis yapın. AFİYET OLSUN.


ÇİKOLATA SOSLU MEYVELİ KUP
İçindekiler:
4 su bardağı süt
5 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı şeker ( ben şekeri az kullanmaya çalışıyorum, daha tatlı yapmak istediğinizde şekerin zararlarını hatırlayın...)
1 çay kaşığı vanilya
1 limon kabuğu ( rendelenmiş )
80 gram bitter çikolata
İstediğiniz meyve çeşitleri ve nane yaprakları

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Şeker ve nişastayı bir tencereye koyun, Karıştırarak sütü ilave edin. Orta ısıda kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp vanilya ekleyin ve iyice karıştırın.
2. Meyveleri doğrayın, kup kabına bir kaç parça meyve, biraz krema, tekrar meyve,  krema ve tekrar meyve koyun.
3. Çikolatayı ya benmari usulü ( Kaynayan su bulunan tencerenin içine çikolata bulunan kabı yerleştirerek) veya bir cezveye çikolata parçalarını ve 3 yemek kaşığı  sütü ekleyip karıştırarak kısık ateşte eritin.
4. Çikolata sosunu meyvelerin kenarına dökün.
5. Önce oda ısısında sonra buzdolabında soğutup nane yaprağıyla servis yapın. AFİYET OLSUN. 


ÇİLEKLİ KUP

İçindekiler:
1 litre süt
4 kaşık nişasta
2 kaşık un
5 kaşık toz şeker
1 kaşık labne peynir
1 çay kaşığı vanilya
10-15 adet çilek
Çekilmiş fındık

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Bir tencereye nişasta, un, şekeri koyun, karıştırarak sütü ekleyin.
2. Orta ateşte kaynayana kadar karıştırın.
3. Ateşi kısıp bir kaç taşım kaynatın.
4. Ocaktan alın, vanilya ve labne peyniri ekleyip iyice karıştırın.
5. Kaselere koyup soğutun. 
6. Üzerine dilimlenmiş çilek ve çekilmiş fındık koyup servis yapın. AFİYET OLSUN.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder