13 Mart 2014 Perşembe

Aperatifler

KALIPTA PATATES
İçindekiler: 
4 adet orta boy patates
1 orta boy soğan
2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı pul biber
Biraz tuz ve karabiber (damak tadına göre)
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı: gülümseyin:)
1) Patatesleri kabuklarıyla birlikte iyice yıkayıp suda haşlayın. İyice yumuşayınca kabuklarını soyup ezin.
 İnce doğranmış soğanları zeytinyağı ile bir tavada yumuşayıncaya kadar soteleyin. 
2) Salçalarını ilave edip kokusu çıkana kadar hafif ateşte yakmadan birkaç dakika çevirin.
3)Ateşi kapatıp biberlerini ve tuzunu ilave edin ve karıştırın. İçine maydanozları ince doğrayın.
4)Ezilmiş patatesleri ve salçalı karışımı birleştirip birbirine yedirin. 
5)İstediğiniz bir kalıba streç film yerleştirip karışımı içine bastırarak yerleştirin. 
6)Daha sonra düz bir servis tabağına ters çevirip iri maydanoz veya fesleğen yapraklarıyla süsleyin. AFİYET OLSUN.



KAŞARLI VİTAMİN KAYIĞI
İçindekiler: 6 kişilik
3 adet biraz tombul kabak
1 orta boy havuç
1 orta boy patates
1 çay bardağı bezelye
1 kibrit kutusu kaşar
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, kekik, pulbiber
1 çay bardağı su

Yapılışı: gülümseyin:)
1) Kabakların kabuğunu çok ince kazıyın ve yıkayın.
2) Kabakları enine ikiye bölüp orta kısmını bir kaşık yardımıyla çıkarın. 
3) Orta kısmı oyulmuş kabakları bir tencereye alın. Biraz tuz ve bir çay bardağı su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar haşlayın.
 4) Kabaklar haşlanırken siz iç malzemesini hazırlayın. Bunun için ayrı bir tencereye küp şeklinde doğradığınız havuç ve patatesleri koyun, ardından bezelyeleri, zeytinyağını, bir çay kaşığı tuzu, çay kaşığının ucuyla karabiberi ve bir çay bardağı suyu ilave edip kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
5) Yumuşayan kabakları bir fırın kabına alın. 
6) Kabaklara,  hazırladığınız  malzemeden birer kaşık koyup üzerine rendelediğiniz kaşar peynirini 6 parça kabağa eşit paylaştırın. Kaşar peynirlerinin üzerine biraz kekik ve pulbiber serpip ısıtılmış fırında 200 derecede kaşarların üzeri biraz kızarıncaya kadar bekletip hemen servise alın. AFİYET OLSUN.




PRATİK VEJETARYEN PİZZA


İçindekiler: 4 kişilik
2 adet bazlama ekmeği (fırın ve marketlerde bulabilirsiniz)
6 -7 adet taze fasulye
4 çiçek brokoli
2 adet yeşil biber
1 adet büyük domates
8 adet mantar
10 adet çekirdeği alınıp doğranmış yeşil zeytin
2 çay kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı domates salçası
½ çay bardağı su
Küçük bir çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı: gülümseyin:)
1) Bazlamaları bıçakla ikiye ayırın. Böylece 4 parça, daire şeklinde küçük pizza hamurları elde edin.
 2) Bazlamaları büyük bir fırın tepsisine kestiğiniz kısımları üste gelecek şekilde yerleştirin. 
3) Bir tatlı kaşığı salçayı yarım çay bardağı su ile açın, iyice karıştırıp bir kaşık yardımıyla pizza hamurlarının üzerine eşit miktarda dağıtın. Sosun üzerine kekik serpin.
4) Fasulyeleri ayıklayın ve ince doğrayın. Bir küçük tencereye bir çay bardağı su koyup kaynatın, doğradığınız fasulye ve brokolileri içine atın. Kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. ( Burada damak tadınız önemli, ben biraz diri yapıyorum.
5) Domateslerin kabuğunu soyup küçük doğrayın, biberleri de küçük doğrayarak hazırlayın. 
6) Mantarları yıkayıp kurulayın ve ince doğrayın, zeytinleri katın. Bütün malzemeleri birleştirip karıştırın ve pizza hamurlarının üzerine eşit şekilde dağıtın. Pul biberi serpin. 
7) Önceden 5 dakika ısıtılmış fırında 180 derecede bazlama ekmeklerinin kenarları hafif kızarıncaya kadar pişirin. 
8) Fırından dikkatlice çıkarıp kaşarları serpin ve hemen fırına sürün. Fırının ısısıyla kaşarlar eriyince çıkarıp sıcakken servis yapın. Çok kolay ve çabuk hazırlanan,oldukça lezzetli bir tariftir, çeşitlendirebilirsiniz. Çocuklarınız bu şekilde sebzeleri sevebilirler. AFİYET OLSUN.





PEYNİRLİ SEBZE SARMASI
İçindekiler:
1 adet kabak
1 adet patlıcan
100 gram sert beyaz peynir
1 yemek kaşığı zeytin yağı
Pul biber
Kekik
Tuz
Yapılışı: gülümseyin:)
1)Patlıcanların çizgili şekilde kabuklarını soyun. Uzunluğuna ince dilimleyin ve tuzlu suda, acısının çıkması için biraz bekletin. 
2) Bu arada kabakların kabuğunu kazıyın ve uzunluğuna ince dilimler halinde doğrayın. Patlıcanları hafif sıkarak suyunu süzün.
3) Derin ve geniş bir tabağa patlıcan ve kabakları, tuzu, kekik ve pul biberi harmanlayın. 
4) Yapışmaz bir tavayı iyice ısıtıp zeytin yağını koyun. Orta ateşte sebzelerin önünü ve arkasını pişirin. Bu işlemi, sebzeleri yağlayarak fırında veya ızgarada yapabilirsiniz.
5) Bir tarafta beyaz peynirleri küp şeklinde doğrayın. Pişirdiğiniz sebze dilimlerine peynirleri sarıp kürdanla tutturup servis yapın. AFİYET OLSUN. 







PIRASA KÖFTESİ
İçindekiler:
1 pırasa ( yeşil kısmı dahil)
1 küçük havuç
1 kahve fincanı haşlanmış bulgur veya buğday
2 yumurta
4 adet taze soğan
1 kaşık kepekli un
1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber, kimyon
2 kaşık zeytinyağı

Yapılışı: gülümseyin:)
1) Sebzeleri yıkayın. 
2) Pırasayı çok ince kıyın, havucu rendeleyin, soğanları ince doğrayın. Yağ hariç diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. 
3) Teflon bir tavaya yağı koyup yağ iyice ısınınca malzemeden kaşıkla ve dikkatlice koyun. Hafif ateşte sebzeler iyice pişip biraz kızarana kadar pişirin. Servis tabağına alın. Bu yemeği, malzemeye 2 kaşık yağı karıştırıp yağlanmış fırın tepsisinde de pişirebilirsiniz, daha sağlıklı olur. AFİYET OLSUN.





MANTARLI KABAK GRATEN
İçindekiler:
1 paket taze kültür mantarı
2 adet kabak
2 adet sivri biber
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
Beşamel sos için:
1 bardak süt
1 dolu yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tereyağı
2 kibrit kutusu kaşar peyniri
Bir tutam karabiber
Bir tutam rendelenmiş muskat


Yapılışı: gülümseyin:)
1) Kabakların kabuğunu soyun ve ½ cm kalınlığında halka şeklinde doğrayın. 
2) Mantarları yıkayıp kurulayın ve yarım ay şeklinde kalın doğrayın. 
3) Yapışmayan bir tavayı biraz yağlayın iyice ısıtın. Kabakların altını üstünü hafif pişirin. Kabakları yağladığınız bir fırın kabına alın.
4) Aynı tavaya doğradığınız mantarları koyun ve sulanmasını önlemek için yüksek ısıda, yağ koymadan 3 – 4 dakika soteleyin. Sotelediğiniz mantarları kabakların üzerine alın.
5) Bir sos tenceresine önce unu koyun ve yağsız olarak hafif ateşte bir kaç dakika kavurun. ( yağ ile kavrulduğunda çok ağır ve sağlıksız oluyor.)
6) Ardından soğuk sütü çok yavaş ve sürekli karıştırarak ilave edin. İsterseniz bu işlem sırasında ateşi kapatın. Una sütü iyice yedirince (topaklanırsa endişelenmeyin, mikser yardımıyla pürüzsüz bir hale getirebilirsiniz.) tere yağını katıp tekrar hafif ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin. Bir kaç dakika kaynatın.
7) Ateşten alıp karabiber ve muskat rendesini karıştırın. 
8)Hemen kabak ve mantarların üzerine kaşıkla yayın. Rendelenmiş kaşarları serpip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kaşarları üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirin. AFİYET OLSUN.




FIRINDA PATATES 
İçindekiler:
4 adet orta boy patates
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Yapılışı: gülümseyin :)
1) Patatesleri soyup yıkayın ve kurulayın. İnce uzun doğrayın. 
2) Bir kap içinde patatesleri diğer malzemelerle birlikte karıştırıp yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. 
3) Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında patatesler kızarıncaya kadar pişirin. Bilhassa çocuklarınıza gönül rahatlığıyla yapacağınız , kızarmış patatesten daha sağlıklı , aynı zamanda da lezzetli bir yiyecek. AFİYET OLSUN.




SOSLU SEBZE KATLARI
İçindekiler: 
2 adet iri kabak
2 adet iri patlıcan
2 adet orta boy domates
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik
6 -7 sap taze biberiye


Yapılışı: gülümseyin:)
1) Kabak ve patlıcanların kabuklarını soyun. Patlıcanları tuzlu suda, acısının çıkması için beş dakika bekletin. 2) Sebzeleri kurulayın, tuz, biber ve bir kaşık zeytinyağı ile harmanlayıp yağlanmış bir fırın kabına dizin. 
3) Önceden ısıtılmış fırında 190 derecede sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. 
4) Bir tarafta bir sos tenceresine domatesleri rendeleyin, sarımsakları ezip içine katın.Tuzunu koyup orta ateşte koyulaşıncaya kadar pişirerek sos hazırlayın. Pişen sosa kekik ilave edin.
5)  Fırından çıkardığınız sebzeleri bir kat kabak üzerine sos, bir kat patlıcan üzerine sos, en üstüne de kaşar rendesi olmak üzere hazırlayın. Kaşarların üzerine kekik ve pul biber serpin.
6)  Fırında kaşarlar eriyene kadar pişirin. Fırından çıkarıp dilerseniz taze biberiye dalları ile süsleyin. AFİYET OLSUN.



ISPANAKLI KREP

İçindekiler: 8 kişilik
2 yumurta
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı + bir tatlı kaşığı un
1 tutam tuz
Tavayı yağlamak için sıvı yağ

İç malzemesi:
1/2 kilo ıspanak
1 orta boy soğan
2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
1 çay kaşığı kişniş
1 çay kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı karabiber ( isteğinize göre )
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1/2 bardak su
1 çay kaşığı toz şeker
Bir tutam kekik

Yapılışı:
1) Ispanakları yıkayıp süzdürün.
2) Soğanları istediğiniz gibi doğrayın. Bir tavaya bir yemek kaşığı zeytinyağı koyup soğanları ve bir çay kaşığı tuzu ekleyin. Soğanlar yumuşayıncaya kadar orta ateşte soteleyin.
3) Soğanlar şeffaflaşınca elinizle kopardığınız ıspanakları ilave edip ıspanakların sulanmaması için ateşi yükseltin. Bir kaç kez karıştırıp ateşi kapatın. 
4) Maydanoz ve baharatları ekleyip karıştırın.

5) Sosu için, küçük bir sos tenceresine kekik hariç tüm sos malzemelerini koyun ve kısık ateşte kapağı kapalı olarak bir kaç dakika pişirin. Ateşi kapatıp kekik ilave edin.


6) Krep hamuru için yumurta, süt, un ve tuzu derin bir kapta iyice çırpın.
7) Yapışmaz bir krep tavasını bir çay kaşığı yağ ile yağlayın. Tavayı iyice ısıtın.
8) Sulu hamurdan bir kepçe döküp karışımı tavanın her tarafına yayın. Ateş orta ısıda olsun. Krep hamuru tavanın yanlarından kurtulmaya başladığında ters çevirip altını pişirin.
9) Bu şekilde hamur bitinceye kadar devam edin, pişen krepleri bir tabağa, üst üste koyun.
10) Krepler pişince tek tek içine ıspanaklı harçtan koyup rulo şeklinde sarın ve servis tabağına alın. Hazırladığınız sostan biraz dökerek maydanozla süsleyerek servis yapın. Ispanak yemeyen çocuklara bile cazip gelecektir. AFİYET OLSUN.


PATATESLİ İÇLİ KÖFTE

İçindekiler: Yaklaşık 20 adet

Hamuru için:
1 su bardağı köftelik bulgur
2 adet haşlanmış patates
1 adet yumurta
1 dolu yemek kaşığı un
2 çay kaşığı tuz

İç harcı için:
250 gram dana kıyma
1 adet soğan
4 adet çok iri doğranmış ceviz içi
1 çay kaşığı tuz ( damak tadına göre )
1 çay kaşığı pul biber
½ çay kaşığı karabiber
½ çay kaşığı yeni bahar
Kızartmak için sıvı yağ
*** Kızartma sağlıksız olduğu için yılda bir veya iki kez yapıyorum, genelde fırın yada ızgara kullanıyorum. Ancak bu köfte de böyle lezzetli oluyor, yanına bol salata ile arada evdekileri şımartıyorum. Sizde öyle yapın:))

Yapılışı:

1) Patatesleri haşlayın. 
2) Bulguru yarım bardak sıcak suyla ıslatın ve ağzını kapatıp şişmesi için bekletin.
3) Tavaya kıymayı koyun, suyunu çekip çiğ kalmayacak şekilde yağsız kavurun. İnce doğradığınız soğanları ve tuzu ekleyip soğanlar şeffaflaşıncaya kadar pişirin. Ateşten alıp baharatları, cevizi ilave edin ve karıştırın.
Eti kavururken hiç yağ kullanmıyorum, kısık ateşte kendi yağı ile soğanları da kavuruyorum. Kavurmak değil de sotelemek oluyor.
4) Derin bir kaba haşlayıp soyduğunuz patatesleri alın ve iyice ezin. Şişen bulgurları, yumurtayı, unu ve tuzu ekleyip yoğurarak bir hamur elde edin. Hamurun dağılmaması gerekiyor, dağılır gibi olursa çok az su ilave ederek tekrar yoğurun. 
5) Hamuru 10 dakika dinlendirin.
6) Hamurdan, cevizden biraz büyük parçalar alıp elinizde yuvarlayarak yumurta şekli verin. Bir elinizin içine bu hamuru alın, diğer elinizin işaret parmağıyla yumurta şeklindeki hamurun sivri kısmını oyun. İşaret parmağınızı çevirerek oyduğunuz deliğe, bir tatlı kaşığı iç harcını doldurun. Elinizi çok az ıslatıp yuvarlayarak oyuk yeri kapatın.
7) Bu şekilde köfteleri hazırlayın. Derin bir tavada kızgın ve bol yağda çevirerek kızartın. Kızartma yaptığınız yağı tekrar kullanmayın ve lavaboya dökmeyin. AFİYET OLSUN.



SEBZE KÖFTESİ

İçindekiler:
1 adet havuç
1 adet kabak
1 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
1 yemek kaşığı doğranmış dere otu
1 yemek kaşığı doğranmış taze nane
2 adet yumurta
3 yemek kaşığı çekilmiş tam buğday ekmeği ( Fırında kurutup rondoda çekebilirsiniz )
2 yemek kaşığı ince rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, pul biber
Kızartmak için  bir çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı: gülümseyin:)
1. Derin bir kaba havuç ve kabağın kabuğunu kazıyıp ince rendeleyin.
2. Yeşillikleri, ince doğranmış biberi, toz halinde çekilmiş ekmeği, kaşar peynirini, yumurtaları, tuz ve pul biberi ekleyip karıştırın. 
3. Tavaya yağı koyup ısıtın. Karışımdan kaşıkla alıp yavaşça koyun, her iki tarafı pişecek şekilde kızartın. Tüm malzemeyi bu şekilde pişirin. Yeşilliklerle sıcak servis yapın. AFİYET OLSUN.


SEBZE BOHÇALARI 

İçine kuşbaşı et sote, tavuk sote, soya kıymalı karışım gibi farklı malzemeler koyabilirsiniz.

İçindekiler:

Krep hamuru:
2 yumurta
1 su bardağı süt
½ su bardağı un
Bir tutam tuz
1 kaşık kıyılmış maydanoz
İç malzemesi:
1 adet orta boy patlıcan
1 adet orta boy kabak
1 adet orta boy havuç
2 adet yeşil biber
1 su bardağı bezelye
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
1 çay bardağı sıcak su
Tuz
Sosu için:
1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
1 orta boy domates
½ çay kaşığı tuz
1 çay kaşığının ucu ile karabiber
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Bohçaları bağlamak için:
10 adet uzun maydanoz sapı

Yapılışı: gülümseyin:)
1- Derin ve dar bir çırpma kabına krep malzemelerinin hepsini koyup mikserle homojen bir hal alıncaya kadar karıştırın.
2- Krep tavasını ( yaklaşık 20 cm. Çapında ) orta ateşte iyice ısıtın, bir çay kaşığı zeytinyağıyla yağlayın. 3- Krep hamurundan küçük bir kepçe koyup hızla tavayı her tarafa eğerek sıvı hamurun tavanın her yerine eşit dağılmasını sağlayın. Düzgün bir krep yapmak için bu çok önemli. Krep hamurunun  kenarı kurumaya başlayınca, yani kenarlar tavayı bırakınca size çevrilmeye müsait olduğunu haber verir.! Ya bir spatula ile yada tavada hamuru hoplatarak ( bu biraz deneyim gerektirebilir, zaman içinde yapılır) arka tarafını çevirebilirsiniz. Bu şekilde bütün krepleri hazırlayıp bir tabakta üst üste koyun. 
4- Sonra iç malzemesini hazırlayın.
Patlıcanların kabuklarını soyun, küp şeklinde doğrayıp tuzlu suda 10 dakika bekletin. Kabak ve havuçların kabuklarını soyun onları da küçük küp şeklinde doğrayıp ayrı kaselere koyun.

5- Derin bir tavayı ısıtın ve zeytin yağını koyup ocağı kısık ateşe ayarlayın.
6- Hemen ardından havuç, ezilmiş sarımsak ve küçük doğranmış yeşil biberleri koyup karıştırın. 
7- Yakmadan biraz karıştırıp kabak ve sudan sıkarak çıkardığınız patlıcanları ekleyin.
8- Ardından bezelyeleri ilave edip tuzunu ve sıcak suyunu koyun.Kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Gerekirse sıcak su ekleyebilirsiniz. Suyunu çeken sebzeleri ateşten alın ve sıcakken biber ve kekik koyup ezmeden karıştırın.
9- Uzun maydanoz saplarını önce kaynar suya sokup yumuşatın, sonra yeşilliğini muhafaza etmesi için hemen soğuk suya sokup çıkarın.
10- Bir küçük sos tenceresinde salça ve rendelenmiş domatesi bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile pişirin. İçine şeker ve karabiber ekleyerek sosu hazırlayın.

11- Her bir krep hamurunun ortasına iç malzemeden bir dolu kaşık koyup yumuşamış maydanoz saplarıyla bağlayın ve servis tabağına alın. Bohçaların kenarlarına sos döküp servis yapın. Dilerseniz bu şekilde (sosunu dökmeden) erkenden hazırlayıp yemek zamanı fırında ısıtıp servis yapabilirsiniz. Sosunu fırından çıktıktan sonra dökmelisiniz.

Çok şık ve sürprizli bir sunum olacağından büyükler kadar çocuklara da cazip gelecektir. İç malzemesini damak tadınıza göre çeşitlendirebilirsiniz. AFİYET OLSUN



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder