İçindekiler:
12
adet dolmalık biber
1
adet küçük boy havuç
2
adet orta boy soğan
½
bardak pirinç
½
bardak iri bulgur
1
adet orta boy domates
1
tatlı kaşığı biber salçası
1
yemek kaşığı dolmalık fıstık
1
yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay
kaşığı pulbiber
1 çay
kaşığı yenibahar
1 çay
kaşığı tarçın
1 çay
kaşığı kuru nane
2
yemek kaşığı doğranmış maydanoz
1
yemek kaşığı doğranmış dereotu
1
yemek kaşığı doğranmış nane
1
tatlı kaşığı limon suyu
3
yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
ve su
Yapılışı: gülümseyin:)
İnce
doğranmış soğanları , zeytin yağını ve dolmalık fıstıkları
bir tencereye koyup orta ateşte soğanlar yumuşayıp fıstıkların
rengi pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından rendelenmiş
havuçları, kabuğu soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış
domatesleri ilave edin, domatesler yumuşayınca salçayı ekleyip
bir kaç dakika soteleyin. Yıkanmış pirinç ve bulgurları (
dilerseniz yalnız pirinç veya bulgurla hazırlayabilirsiniz),
yıkanmış kuş üzümlerini, limon suyunu tencereye koyun Ateşi iyice kısıp pirinç ve bulgurları biraz karıştırarak pişirin. Pirinçler
şeffaflaşınca ocağı
kapatın. Daha önceden hazırladığınız yeşillik ve baharatları
ekleyin ve karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp bir kaç dakika
demlenmeye bırakın. Bu arada dolmalık biberlerin saplı kısmını
ister elinizle ister bıçakla bir kapak gibi keserek çıkarıp
yıkayın. İç malzemeyi tekrar iyice karıştırıp bir kaşık
yardımıyla biberlere doldurun. Biberlerin üzerini domates kabuğu
veya çıkardığınız saplı kısımla kapatabilirsiniz. Tencereye
biberleri yan yana birbirine destek olacak şekilde yerleştirin.
Üzerine parlak olması için bir tatlı kaşığı zeytinyağı
ekleyin. Dolmaların düzgün olması için üzerine tencereden
küçük bir porselen tabağı ters yerleştirin ve yaklaşık
bir buçuk bardak su koyup tencerenin kapağını kapatın. Önce
yüksek ateşte bir taşım kaynatın ve hemen altını iyice kısın. Biberler, pirinç ve bulgurlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Dolmaların çok kuru olmaması için dibinde biraz koyuca bir sos
kalmasına dikkat edin. Soğuduktan sonra servis tabağına
alın. Limon dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla süsleyin. AFİYET
OLSUN.
ZEYTİNYAĞLI ISPANAK KÖKÜ
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE
ZEYTİNYAĞLI ISPANAK KÖKÜ
İçindekiler:
6 kişilik
12
adet ıspanak kökü
1
adet orta boy soğan
1
adet orta boy domates
1
yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı iri bulgur
1
tatlı kaşığı biber salçası
1 çay
kaşığı isot
½ su
bardağı sıcak su
Tuz
Yapılışı: gülümseyin:)
Ispanakların
kök kısımlarını ayırın ve iyice yıkayın, süzün. Soğanları
küçük doğrayın ve tencereye alın. Zeytin yağını ve tuzunu
ilave edip soğanlar yumuşayıncaya kadar soteleyin. Kabuklarını
soyup küçük doğradığınız domatesleri koyup domatesler
ezilinceye kadar pişirmeye devam edin. Salçasını ilave edip bir
kaç dakika daha soteleyin. Ardından ıspanak köklerini, yıkanmış
bulgurları ve ½ su bardağı sıcak suyu ekleyip kısık ateşte
kökler yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis tabağına alıp
üzerine isot serpin. AFİYET OLSUN.ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE
İçindekiler:
1 kilo taze fasulye
1 büyük kuru soğan
2 adet domates
½ demet maydanoz
2 adet sarımsak
1 çay kaşığı
pul biber
2 yemek kaşığı
zeytinyağı
Tuz
Yapılışı: gülümseyin:)
Fasulyeleri ayıklayıp yıkayın ve pişireceğiniz tencereye alın. İri doğranmış soğan, sarımsak, domates ve maydanozları ekleyin. Zeytinyağı, pul biber ve tuzunu koyup nazikçe karıştırın. Su koymadan sebzelerin suyuyla kısık ateşte fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. AFİYET OLSUN.
KÖZLENMİŞ PATLICANLA İMAM BAYILDI
ZEYTİNYAĞLI YEŞİL MERCİMEK
Fasulyeleri ayıklayıp yıkayın ve pişireceğiniz tencereye alın. İri doğranmış soğan, sarımsak, domates ve maydanozları ekleyin. Zeytinyağı, pul biber ve tuzunu koyup nazikçe karıştırın. Su koymadan sebzelerin suyuyla kısık ateşte fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. AFİYET OLSUN.
KÖZLENMİŞ PATLICANLA İMAM BAYILDI
İçindekiler:
6
adet orta boy patlıcan
1
orta boy soğan
2
adet yeşil biber
2
orta boy domates
2 diş
sarımsak
2
yemek kaşığı doğranmış maydanoz
1 çay
kaşığı pul biber
1,5
çay kaşığı tuz ( ben tuzu az kullanmaya özen gösteriyorum)
2
yemek kaşığı zeytinyağı
1
bardak su
Yapılışı: gülümseyin:)
Patlıcanların
sap kısmını koparmadan kabuğunu tamamen soyun, içinin pişmesi
ve ızgarada patlamaması için bir iki yerinden bıçakla küçük
delikler açın. Bu şekilde ızgara da veya közleme kabıyla ocakta
közleyin.
Bu
arada iç malzemesini hazırlayın. Soğanı soyup yarım ay şeklinde
doğrayın, domateslerin kabuklarını soyup küçük doğrayın,
biberleri küçük doğrayıp hepsini bir kaba alın. Sarımsakları
küçük doğrayıp bıçakla ezin ve diğer malzemelere katın.
Maydanoz, tuz ve pul biberi ilave edip hepsini elinizle mıncıklayarak
iyice karıştırın.
Biraz
közlenen (çok közlenmesi gerekmez çünkü biraz da ocakta
pişecek) patlıcanlar elinizi yakmayacak ısıya gelince, boyuna
olmak üzere ortalarından yarın ve hazırladığınız iç harcını
hepsine paylaştırın. Üzerine yağı gezdirin. Bir bardak suyu
patlıcanların kenarından koyup kısık ateşte tüm malzemeler
yumuşayıp kıvamına ininceye kadar pişirin. Servis tabağına
alıp maydanozla süsleyerek servis yapın. AFİYET OLSUN.
ZEYTİNYAĞLI YEŞİL MERCİMEK
İçindekiler: 6
kişilik
1 bardak yeşil mercimek
1 orta boy soğan
1 orta boy domates
1 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı biber
salçası
1 tatlı kaşığı
domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı reyhan
1 çay kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı
kıyılmış maydanoz
2 kaşık zeytinyağı
Tuz, sıcak su
Yapılışı: gülümseyin :)
Yeşil mercimeği yıkayıp
soğuk suyla 20 dakika ıslatın. Tencereye zeytinyağı ve ince
doğranmış soğanları koyarak orta ateşte soğanları yumuşatın.
Kabuklarını soyduğunuz domatesleri ve halka şeklinde doğradığınız
biberleri ekleyip soteleyin. Salçaları koyup bir kaç dakika
karıştırın ve ıslanan mercimekleri süzüp tencereye ilave
edin. Bir kaç kez karıştırıp üzerini bir parmak geçene kadar
sıcak su koyun. Tuzunu, baharatlarını ekleyin ve kısık ateşte
mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. Çok besleyici bitkisel
protein içeren ,sağlıklı ve lezzetli bir yemektir. Öğün olarak
tüketebileceğiniz gibi meze olarak ta sunabilirsiniz. Servis
tabağına alıp üzerine bol maydanoz serpin. Ilık olarak servis
yapabilirsiniz. AFİYET OLSUN.
BAHARATLI BARBUNYA FASULYESİ
BAHARATLI BARBUNYA FASULYESİ
İçindekiler:
1kg. Taze
barbunya fasulyesi
1
büyük soğan
2
adet yeşil biber
2
adet orta boy domates
2
yemek kaşığı zeytinyağı
1
yemek kaşığı taze mısır unu
2
diş ezilmiş sarımsak
1
dolu tatlı kaşığı domates salçası
1
dolu tatlı kaşığı biber salçası
1
çay kaşığı kimyon
1
çay kaşığı kişniş
1
çay kaşığı pul biber
Tuz
Üzerini
3 parmak geçecek kadar su ( Düdüklü tencere de yaparsanız daha
az su koyun.)
Yapılışı: gülümseyin:)
Fasulyeleri
ayıklayıp yıkadıktan sonra derin bir tencereye koyun. İnce doğradığınız soğanları, ezilmiş
sarımsakları, kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri ,
halka şeklinde doğradığınız yeşil biberleri, zeytin yağını,
baharatlarını, mısır ununu ve tuzunu ilave edin. Salçaları bir
kase de sulandırıp iyice karıştırıp malzemelerin üzerine
dökün. Suyunu da ekleyip ateşe koyun. Tencerenin kapağını
kapatıp, önce yüksek ateşte bir iki dakika kaynatıp altını
kısın. Fasulyeler yumuşayıp kıvamı koyulaşınca ateşten alın.
Servis tabağına alıp maydanozla süsleyin. AFİYET OLSUN.
ZEYTİNYAĞLI BULGURLU PIRASA
İçindekiler:
ZEYTİNYAĞLI BULGURLU PIRASA
İçindekiler:
3 adet
pırasa
1
adet büyük boy havuç
1,5 yemek kaşığı pilavlık iri bulgur
1 adet portakalın suyu
1 adet portakalın suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Yapılışı: gülümseyin:)
Pırasaları
yıkayıp yeşil bölümüyle birlikte bir parmak kalınlığında verev doğrayın.
Havuçları aynı şekilde doğrayın. Bulguru yıkayıp süzün ve
tüm malzemeleri bir tencereye koyup karıştırın. Bir portakalın suyunu ilave edin.Bir su bardağı su ile bir yemek kaşığı salçayı karıştırıp koyup tencerenin kapağını kapatın. Önce yüksek ateşte
kaynatıp sonra kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin.
Tencere de soğuyunca servis tabağına alın. AFİYET OLSUN.
ENGİNAR DOLMASI
ENGİNAR DOLMASI
İçindekiler:
6 kişilik
6
adet enginar
1
adet orta boy havuç
1
adet orta boy patates
1
orta boy soğan
1 çay
bardağı iç bezelye
2
kaşık zeytinyağı
1
limon
Tuz
Yapılışı: gülümseyin:)
Enginarların
sapını kesip tüylü kısmını iyice alıp kenarlarını
temizleyin ve limonla her yanını ovun. Ardından limonlu suda 5 –
10 dakika bekletin. Bu arada iç malzemesini hazırlayın. Soğanları
ince doğrayın, bezelyeleri yıkayın, havuç ve patatesleri küp
şeklinde doğrayın. Tuzu ilave edin. Hepsini karıştırıp
enginarların içine doldurun. Zeytin yağını üzerine gezdirin ½
limon suyunu ve 1,5 su bardağı suyu da koyup kısık ateşte
enginarlar ve diğer sebzeler yumuşayınca ya kadar pişirin.
Soğuduktan sonra dereotu ile servis yapın. AFİYET OLSUN.
PORTAKALLI KEREVİZ
PORTAKALLI KEREVİZ
İçindekiler:
2
adet kereviz
1
adet soğan
1
adet havuç
2
adet portakal suyu
2
kaşık zeytinyağı
1 çay
kaşığı tuz (damak tadına göre)
Yapılışı:
gülümseyerek:)
Kerevizleri
soyup limonlu suya koyun. Soğanı ve kerevizi iri dilimler halinde
doğrayın. Havucu ince dilimler halinde doğrayıp ( havuç geç
pişeceği için kerevizden ince olsun) portakal suyu hariç tüm
malzemeyi bir tencereye koyun. En son portakal suyu ve bir çay
bardağı su ilave ederek kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya
kadar pişirin. AFİYET OLSUN.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder