13 Mart 2014 Perşembe

Zeytinyağlılar

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

İçindekiler:
12 adet dolmalık biber
1 adet küçük boy havuç
2 adet orta boy soğan
½ bardak pirinç
½ bardak iri bulgur
1 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
1 yemek kaşığı doğranmış dereotu
1 yemek kaşığı doğranmış nane
1 tatlı kaşığı limon suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve su

 Yapılışı: gülümseyin:)
İnce doğranmış soğanları , zeytin yağını ve dolmalık fıstıkları bir tencereye koyup orta ateşte soğanlar yumuşayıp fıstıkların rengi pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından rendelenmiş havuçları, kabuğu soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domatesleri ilave edin, domatesler yumuşayınca salçayı ekleyip bir kaç dakika soteleyin. Yıkanmış pirinç ve bulgurları ( dilerseniz yalnız pirinç veya bulgurla hazırlayabilirsiniz), yıkanmış kuş üzümlerini, limon suyunu tencereye koyun Ateşi iyice kısıp pirinç ve bulgurları biraz karıştırarak pişirin. Pirinçler şeffaflaşınca ocağı kapatın. Daha önceden hazırladığınız yeşillik ve baharatları ekleyin ve karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp bir kaç dakika demlenmeye bırakın. Bu arada dolmalık biberlerin saplı kısmını ister elinizle ister bıçakla bir kapak gibi keserek çıkarıp yıkayın. İç malzemeyi tekrar iyice karıştırıp bir kaşık yardımıyla biberlere doldurun. Biberlerin üzerini domates kabuğu veya çıkardığınız saplı kısımla kapatabilirsiniz. Tencereye biberleri yan yana birbirine destek olacak şekilde yerleştirin. Üzerine parlak olması için bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin. Dolmaların düzgün olması için üzerine tencereden küçük bir porselen tabağı ters yerleştirin ve yaklaşık bir buçuk bardak su koyup tencerenin kapağını kapatın. Önce yüksek ateşte bir taşım kaynatın ve hemen altını iyice kısın. Biberler, pirinç ve bulgurlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Dolmaların çok kuru olmaması için dibinde biraz koyuca bir sos kalmasına dikkat edin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın. Limon dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla süsleyin. AFİYET OLSUN.




ZEYTİNYAĞLI ISPANAK KÖKÜ


İçindekiler: 6 kişilik
12 adet ıspanak kökü
1 adet orta boy soğan
1 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı iri bulgur
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı isot
½ su bardağı sıcak su
Tuz



Yapılışı: gülümseyin:)
Ispanakların kök kısımlarını ayırın ve iyice yıkayın, süzün. Soğanları küçük doğrayın ve tencereye alın. Zeytin yağını ve tuzunu ilave edip soğanlar yumuşayıncaya kadar soteleyin. Kabuklarını soyup küçük doğradığınız domatesleri koyup domatesler ezilinceye kadar pişirmeye devam edin. Salçasını ilave edip bir kaç dakika daha soteleyin. Ardından ıspanak köklerini, yıkanmış bulgurları ve ½ su bardağı sıcak suyu ekleyip kısık ateşte kökler yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis tabağına alıp üzerine isot serpin. AFİYET OLSUN.





ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE


İçindekiler: 
1 kilo taze fasulye
1 büyük kuru soğan
2 adet domates
½ demet maydanoz
2 adet sarımsak
1 çay kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

Yapılışı: gülümseyin:)
 Fasulyeleri ayıklayıp yıkayın ve pişireceğiniz tencereye alın. İri doğranmış soğan, sarımsak, domates ve maydanozları ekleyin. Zeytinyağı, pul biber ve tuzunu koyup nazikçe karıştırın. Su koymadan sebzelerin suyuyla kısık ateşte fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. AFİYET OLSUN.




KÖZLENMİŞ PATLICANLA İMAM BAYILDI


İçindekiler:
6 adet orta boy patlıcan
1 orta boy soğan
2 adet yeşil biber
2 orta boy domates
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
1 çay kaşığı pul biber
1,5 çay kaşığı tuz ( ben tuzu az kullanmaya özen gösteriyorum)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 bardak su

Yapılışı: gülümseyin:)
Patlıcanların sap kısmını koparmadan kabuğunu tamamen soyun, içinin pişmesi ve ızgarada patlamaması için bir iki yerinden bıçakla küçük delikler açın. Bu şekilde ızgara da veya közleme kabıyla ocakta közleyin.
Bu arada iç malzemesini hazırlayın. Soğanı soyup yarım ay şeklinde doğrayın, domateslerin kabuklarını soyup küçük doğrayın, biberleri küçük doğrayıp hepsini bir kaba alın. Sarımsakları küçük doğrayıp bıçakla ezin ve diğer malzemelere katın. Maydanoz, tuz ve pul biberi ilave edip hepsini elinizle mıncıklayarak iyice karıştırın.
Biraz közlenen (çok közlenmesi gerekmez çünkü biraz da ocakta pişecek) patlıcanlar elinizi yakmayacak ısıya gelince, boyuna olmak üzere ortalarından yarın ve hazırladığınız iç harcını hepsine paylaştırın. Üzerine yağı gezdirin. Bir bardak suyu patlıcanların kenarından koyup kısık ateşte tüm malzemeler yumuşayıp kıvamına ininceye kadar pişirin. Servis tabağına alıp maydanozla süsleyerek servis yapın. AFİYET OLSUN.





ZEYTİNYAĞLI YEŞİL MERCİMEK


İçindekiler: 6 kişilik
1 bardak yeşil mercimek
1 orta boy soğan
1 orta boy domates
1 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı reyhan
1 çay kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
2 kaşık zeytinyağı
Tuz, sıcak su

Yapılışı: gülümseyin :)
Yeşil mercimeği yıkayıp soğuk suyla 20 dakika ıslatın. Tencereye zeytinyağı ve ince doğranmış soğanları koyarak orta ateşte soğanları yumuşatın. Kabuklarını soyduğunuz domatesleri ve halka şeklinde doğradığınız biberleri ekleyip soteleyin. Salçaları koyup bir kaç dakika karıştırın ve ıslanan mercimekleri süzüp tencereye ilave edin. Bir kaç kez karıştırıp üzerini bir parmak geçene kadar sıcak su koyun. Tuzunu, baharatlarını ekleyin ve kısık ateşte mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. Çok besleyici bitkisel protein içeren ,sağlıklı ve lezzetli bir yemektir. Öğün olarak tüketebileceğiniz gibi meze olarak ta sunabilirsiniz. Servis tabağına alıp üzerine bol maydanoz serpin. Ilık olarak servis yapabilirsiniz. AFİYET OLSUN.



BAHARATLI BARBUNYA FASULYESİ

İçindekiler:
1kg. Taze barbunya fasulyesi
1 büyük soğan
2 adet yeşil biber
2 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı taze mısır unu
2 diş ezilmiş sarımsak
1 dolu tatlı kaşığı domates salçası
1 dolu tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kişniş
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
Üzerini 3 parmak geçecek kadar su ( Düdüklü tencere de yaparsanız daha az su koyun.)


Yapılışı: gülümseyin:)
 Fasulyeleri ayıklayıp yıkadıktan sonra derin bir tencereye koyun. İnce doğradığınız soğanları, ezilmiş sarımsakları, kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri , halka şeklinde doğradığınız yeşil biberleri, zeytin yağını, baharatlarını, mısır ununu ve tuzunu ilave edin. Salçaları bir kase de sulandırıp iyice karıştırıp malzemelerin üzerine dökün. Suyunu da ekleyip ateşe koyun. Tencerenin kapağını kapatıp, önce yüksek ateşte bir iki dakika kaynatıp altını kısın. Fasulyeler yumuşayıp kıvamı koyulaşınca ateşten alın. Servis tabağına alıp maydanozla süsleyin. AFİYET OLSUN.




ZEYTİNYAĞLI BULGURLU PIRASA

İçindekiler:
3 adet pırasa
1 adet büyük boy havuç
1,5 yemek kaşığı pilavlık iri bulgur
1 adet portakalın suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz



Yapılışı: gülümseyin:)
Pırasaları yıkayıp yeşil bölümüyle birlikte bir parmak kalınlığında verev doğrayın. Havuçları aynı şekilde doğrayın. Bulguru yıkayıp süzün ve tüm malzemeleri bir tencereye koyup karıştırın. Bir portakalın suyunu ilave edin.Bir su bardağı su ile bir yemek kaşığı salçayı karıştırıp koyup tencerenin kapağını kapatın. Önce yüksek ateşte kaynatıp sonra kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Tencere de soğuyunca servis tabağına alın. AFİYET OLSUN.




ENGİNAR DOLMASI

İçindekiler: 6 kişilik
6 adet enginar
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
1 orta boy soğan
1 çay bardağı iç bezelye
2 kaşık zeytinyağı
1 limon
Tuz
Yapılışı: gülümseyin:)


Enginarların sapını kesip tüylü kısmını iyice alıp kenarlarını temizleyin ve limonla her yanını ovun. Ardından limonlu suda 5 – 10 dakika bekletin. Bu arada iç malzemesini hazırlayın. Soğanları ince doğrayın, bezelyeleri yıkayın, havuç ve patatesleri küp şeklinde doğrayın. Tuzu ilave edin. Hepsini karıştırıp enginarların içine doldurun. Zeytin yağını üzerine gezdirin ½ limon suyunu ve 1,5 su bardağı suyu da koyup kısık ateşte enginarlar ve diğer sebzeler yumuşayınca ya kadar pişirin. Soğuduktan sonra dereotu ile servis yapın. AFİYET OLSUN.




PORTAKALLI KEREVİZ
İçindekiler:
2 adet kereviz
1 adet soğan
1 adet havuç
2 adet portakal suyu
2 kaşık zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz (damak tadına göre)

Yapılışı: gülümseyerek:)
Kerevizleri soyup limonlu suya koyun. Soğanı ve kerevizi iri dilimler halinde doğrayın. Havucu ince dilimler halinde doğrayıp ( havuç geç pişeceği için kerevizden ince olsun) portakal suyu hariç tüm malzemeyi bir tencereye koyun. En son portakal suyu ve bir çay bardağı su ilave ederek kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. AFİYET OLSUN.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder